sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareZeci de scriitori din țară și din Ucraina prezenți la Satu Mare

Zeci de scriitori din țară și din Ucraina prezenți la Satu Mare

În perioada 11-14 octombrie, la Satu Mare a fost organizată cea de-a treia ediţie a „Salonului revistelor de cultură nord-transilvane” – Zilele Revistei Cronograf, eveniment la care au luat parte scriitori din ţară şi străinătate dar şi reviste şi edituri.
Într-o frumoasă zi de toamnă, Castelul Karoly din Carei a fost gazda acestui impresionant eveniment, împrumutând manifestarii o notă de eleganţă care a a impresionat invitaţii, mai ales pe cei care nu au mai vizitat niciodata aceasta perla arhitecturală a Transilvaniei. Evenimentul a fost organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare, în parteneriat cu Asociaţia Scriitorilor de Nord-Vest şi Cenaclul Cronograf.
Au participat la eveniment scriitori din Bucuresti: Adriana Ungureanu, Nicoleta Drăgoi, Excelenţa Sa domnul ambasador George Călin din Bucureşti, ambasador cultural Convenţia O.N.U. Geneva. DinTîrgu Mureş a participat scriitorul Nicolae Băciuţ-directorul Direcţiei de Cultură Târgu Mureş. din Baia Mare au participat atât directorul Bibliotecii Judeţene ,, Petre Dulfu,, din Baia Mare domnul academician Teodor Ardelean, din partea revistei Polemici scriitoarea Daniela Sitar Tăut , iar din partea Centrului Judeţean pentru Promovarea si Conservarea Culturii Tradiţionale Maramureş domnul Nicolae Scheianu şi domnul Florin Pop.
Din Alba, a participat scriitoarea Daniela Floroian care a prezentat revista Discobolul şi activitatea Bibliotecii Judeţe Alba. Judeţul Constanţa a fost reprezentat de scriitorul Constantin Miu din Medgidia. Scriitoarea Eugenia Crainic a reprezentat judeţul Arad. O delegaţie mai numeroasă a venit din judeţul Bistriţa din ea făcând parte : Maria Blaga, Maria Magdolna Herinean şi Zorin Diaconescu, aceştia au prezentat Monografia Palatului Culturii Bistriţa, monografia a o sută de poeţi români , publicată în Istanbul, revista Conexiuni literare . Din Cluj a venit scriitorul Alexandru Laszlo.
O numeroasă delegatie de scriitori ucrainieni au participat la acest eveniment în frunte cu preşedintele Uniunii scriitorilor din Ucraina domnul Husti Vasyil -filiala Zakarpatia- aceştia venind cu dorinta de a avea pe viitor o legatură mult mai strânsă cu scriitorii sătmăreni.
Evenimentul a fost moderat de Felician Pop, preşedintele Asociaţiei scriitorilor de nord vest. Începând cu ora 11, Bogdan Georgescu, directorul Direcţiei de Cultură Carei, le-a adresat scriitorilor un cuvânt de bun venit iar scriitorul Robert Laszlo managerul Centrului de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Satu Mare, a adresat un cuvânt de salut invitaţilor în caliatea sa de organizator a acestui eveniment. Zamfir Danciu, directorul Direcţiei pentru Cultură Satu Mare, a salutat invitaţii intr-o alocuţiune ăn care îi felicita pe organizatori pentru organizarea acestui eveniment important pentru cultura satmareană.
Au luat cuvântul rând pe rând toţi invitaţii din ţară şi străinătate dar si scriitori şi ziarişti sătmăreni care au participat la acest eveniment îi amintim pe Vasile Coniosi Mesteşanu, Livia Mărcan, Gheorghe Cormoş, Ioan Tipu Sălăjanu, Mihai Sas, Dana Criste, Ioan Andreica, Karol C. Koka, George Terziu, Florin Leşcău, Vasile Nechita.etc.
A doua parte a evenimentului a avut loc la Restaurantul Mioriţa în Salonul Alb, care a devenit neâncăpător, loc unde a avut loc dezbaterea ,, Autorul şi Opera.Contaminarea biografică,, Temă care a adus dezbaterii vii şi intervenţii pertinenete ale scriitorilor participanţi.
Sâmbătă 13 octombrie participanţii au participat la o excursie în Ţara Oaşului declarându-se cu toţii impresionaţi de frumuseţea tradiţiilor, locurilor şi oamenilor.
Toţi participanţii declarând că aşteaptă cu nerăbdare următoarea ediţie a acestui frumos eveniment.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente