duminică, februarie 25, 2024
AcasăReligieZi de mare sărbătoare în parohia ”Buna Vestire”

Zi de mare sărbătoare în parohia ”Buna Vestire”

Duminică binecuvântată pentru credincioșii parohiei ”Buna Vestire” din municipiul Satu Mare, care l-au avut în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Iustin, episcopul Maramureșului și Sătmarului. Vizita preasfinției sale a marcat anticipat hramul bisericii din cartierul Micro 17.

Preasfinția sa a oficiat sfânta liturghie din fruntea unui sobor de preoți din care au făcut parte și părintele protopop Ioan Socolan și cei doi preoți parohi ai bisericii, pr.Gheorghe Donca și pr.Cristian Vaștag.

„Sărbătorim anticipat hramul acestei monumentale biserici din municipiul Satu Mare, care este aşezată sub ocrotirea Maicii Domnului, adică a praznicului Bunei Vestiri, care este începutul mântuirii noastre, începutul mântuirii neamului omenesc, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Venim cu bucurie în mijlocul dragostei credincioşilor, ca să le arătăm cinstirea şi preţuirea pe care le manifestăm faţă de lucrarea lor monumentală, sfântă, curată şi plină de jertfelnicie şi dăruire a celor doi părinţi, părintele Gheroghe Doca şi părintele Cristian Vaştag, care păstoresc aici, pe cele 1.500 de familii, adică aproximativ 4.500 de credincioşi. Suntem bucuroşi pentru că în Postul Mare activitatea liturgică este mai intensă, credincioşii arată şi ei ascultare şi evlavie sporită şi râvnă multă în perioada postului, fiind prezenţi nu doar duminica şi în sărbători, ci şi peste săptămână la Liturghia Darurilor înainte Sfinţite şi la tot programul liturgic al bisericii. Ne bucurăm de faptul că părinţii sunt în legătură cu şcolile din acest cartier şi este foarte important acest lucru ca să îşi pregătească pe viitorii credincioşi. Şi apoi nu uită de bătrâni. Terenul pastoral al preoţilor de ieri şi de azi şi dintotdeauna este suferinţa umană, singurătatea şi abandonul. Este minunat ce lucrează ei acum, au pictat la biserica aceasta grandioasă 600 metri pătraţi, au în total peste 2.500 metri pătraţi. Este aerisită, este frumoasă, este binecuvântată şi este zidirea inimii lor şi ofrandă adusă lui Dumnezeu. Slavă lui Dumnezeu pentru toate.”, a transmis Preasfințitul Iustin.

Duminică, preasfinţitul Părinte Iustin a hirotonit întru diacon pe teologul Gheorghe Cristian Vălean, pe seama Catedralei „Adormirea Maicii Domnului” din municipiu, unde este şi cântăreţ la strană. Tânărul diacon are 26 de ani, a absolvit Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” şi Teologia Pastorală, este căsătorit şi are un copil.

Biserica a fost arhiplină de credincoși, exprimând bucuria și dragostea credincoșilor sătmăreni față de păstorul lor, Preasfinţitul Părinte Iustin.

În rândul credincioşilor s-au aflat și deputatul Adrian Cozma, membru în Adunarea Naţională Bisericească, subprefectul județului Satu Mare, domnul Romeo Pop, domnul Ing. Mircea Leţiu, membru supleant în Adunarea Eparhială şi fost membru în Adunarea Naţională Bisericească, secretarul de stat Cristian Valer Beșeni și alții.

Foto: Facebook Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente