Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății – OMS, peste 530 milioane de copii suferă de carii dentare netratate ale dinților primari (dinții de lapte) și 796 milioane de persoane sunt afectate de boli parodontale.
În România, 7 din 10 copii în vârstă de 6 ani, examinați de medicii stomatologi școlari, nu au dentiția integră iar jumătate au nevoie de tratament preventiv sau curativ stomatologic, conform rezultatelor preliminare obținute în cadrul Programului Național de Evaluare și Promovare a Sănătății și Educație pentru sănătate, Subprogramul Evaluarea stării de sănătate a copiilor și tinerilor.
În ceea ce privește deprinderile de igienă dentară și percepția propriei stări de sănătate orală, din evaluarea opiniei părinților copiilor din grupa de vârstă 6 – 14 ani, a reieșit că aproximativ 51% dintre respondenți spun că se spală pe dinți de două sau mai multe ori pe zi și 49% consideră că au o stare de sănătate a dinților bună.
Caria dentară reprezintă cea mai răspândită boală netransmisibilă. Este asociată direct consumului de zahăr dar și unei igiene orale deficitare, în general unui stil de viață nesănătos. Cariile pot fi prevenite în mare măsură prin intervenții individuale simple, cu costuri reduse, în timp ce tratamentul este costisitor și dificil.
Specialiștii avertizează că menținerea sănătății orale este esențială la toate vârstele, introducerea spălatului pe dinți încă de la apariția primului dinte, precum și îngrijirea cavității bucale a bebelușului fiind esențiale.
Pentru ca un copil să nu se opună spălatului pe dinți și să nu se teme de stomatolog, specialiștii ne recomandă să îl obișnuim din timp. De la vârsta de jumătate de an, sistematic, zilnic i se poate șterge ușurel gingia, apoi dinții care erup cu bețișoare pentru ștergerea urechilor (de fiecare dată bețișor nou, curat), pentru a se familiariza cu gândul că i se umbă în gură.
De la vârsta de 2-3 ani să încerce periuța de dinți (cu peri moi, cu fire rotunjite, pentru copii), cu ajutorul părintelui, la început fără pastă de dinți, și să aibă posibilitatea de a vedea cum se spală părinții pe dinți. Astfel poate însuși tehnica potrivită, „de la roșu spre alb”, adică dinspre gingie spre dinți, cu mișcări mici, circulare.
Foto: Scop ilustrativ