vineri, ianuarie 27, 2023
AcasăreportajeZiua Culturii Naționale a fost marcată printr-o serie de manifestări

Ziua Culturii Naționale a fost marcată printr-o serie de manifestări

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, în parteneriat cu Centrul Cultural „G.M. Zamfirescu”, Primăria Municipiului Satu Mare și Colegiul Național „Mihai Eminescu” au organizat în perioada 14-17 ianuarie 2022 o serie de manifestări prilejuite de Ziua Culturii Naționale. Astfel, vineri 14 ianuarie 2022, de la ora 10:00 în sala festivă „Dr. Vasile Lucaciu” a Colegiului Național „Mihai Eminescu” a avut loc festivitatea de premiere a Concursului interjudețean de creație, recitare și interpretare „Darul ce ni s-a făcut prin Eminescu”, ediția a IX-a.

Evenimentul a fost organizat de către: Catedra de Limba și literatura română din cadrul Colegiului Național ”Mihai Eminescu” Satu Mare în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare. Juriul a fost alcătuit din personalități ale culturii sătmărene, președintele juriului fiind Felician Pop- poet, prozator, publicist și traducător.

Sâmbătă 15 ianuarie 2021, de la ora 13:00 la bustul poetului Mihai Eminescu și la Monumentul Limbii Române a avut loc un moment de evocare și depunerea de jerbe. Totodată, în zilele de 14 și 15 ianuarie în intervalul orar 18:00- 21:00 a avut loc o proiecție video pe clădirea Colegiului Național „Mihai Eminescu”.

Expoziția “Fotografia – document etnografic” cuprinde peste 60 de fotografii

Luni, începând cu ora 14:00, în cadrul unui parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj a avut loc în Galeria de Artă a Centrului de Creație Satu Mare, expoziția “Fotografia – document etnografic”. Peste 60 de fotografii etnografice selectate pentru ediția a XVIII-a a Concursului F-DE, alături de cele 11 imagini laureate ale ediției, vor purta publicul sătmărean prin satele noastre aflate la început de mileniu. Unele din aceste comunități își păstrează tradițiile și un mod de viață ancestral, altele fac eforturi pentru ca acestea să nu se piardă, conștiente de importanța salvgardării tezaurului material și imaterial.

Concursul naţional „Fotografia – Document Etnografic” (F-DE), organizat în parteneriat cu ArtImage, este nucleul proiectului clujean F-DE care urmărește promovarea culturii tradiționale prin intermediul fotografiei etnografice și susținerea fotografilor pasionați de lumea satului. Fiind un proiect itinerant, F-DE a fost prezentat în peste 20 de orașe din România, dar și străinătate: Polonia, Serbia, Ungaria, Franța, Italia și Canada.

Manifestările dedicate Zilei Culturii Naționale s-au desfășurat în conformitate cu prevederile legale de prevenire și combatere a COVID-19!

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente