joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareZiua de 9 MAI – o zi cu triplă semnificație...

Ziua de 9 MAI – o zi cu triplă semnificație istorică

DSC08736

Colegiul Tehnic “ UNIO- TRAIAN VUIA” Satu Mare a sărbătorit ziua de 9 Mai – o zi cu triplă semnificație istorică.
Ziua de 9 mai este o dată cu multiple semnificații – Ziua Independenței României, sfârșitul celui de al II-lea război mondial și Ziua Europei.
În fiecare an, la 9 mai, pe tot cuprinsul continentului, se serbează Ziua Europei, pentru a marca istorica declarație din 9 mai 1950 a ministrului francez de externe, Robert Schuman, prin care acesta propunea un plan de colaborare economică între Franța și Germania, pentru eliminarea rivalităților seculare dintre cele două state. Decizia serbării Zilei Europei în fiecare an, la 9 mai, a fost luată de Consiliul European de la Milano, din 1985.
La 9 mai 1877 , Mihail Kogălniceanu a proclamat independența României .  La 9 mai 1877 are loc Sesiunea extraordinară a Adunării Deputaților care proclamă independența de stat a României. Ministrul de Externe , Mihail Kogălniceanu, declară în fața Adunării că ”suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare… suntem o națiune liberă și independentă” , iar guvernul “va face tot ce va fi cu putință ca starea noastră de stat independent să fie recunoscută de Europa”.  La închiderea ședinței solemne, Adunarea a votat moțiunea prin care “ia act că resbelul între România și Turcia, că ruperea legăturilor noastre cu Poarta și independența absolută a României au primit consacrarea lor oficială”. A doua zi, 10 mai , actul a căpătat putere de lege prin semnarea lui de către principele Carol I. 10 mai era Ziua Națională a Romaniei, ziua în care se sărbatorea instaurarea monarhiei constituționale in Romania sub conducerea lui Carol de Hohenzollern .
La 8-9 mai 1945, prin actele de capitulare semnate de reprezentanții celui de-al treilea Reich, luau sfârșit ostilitațile militare pe continentul european, începute în dimineața zilei de 1 septembrie 1939. Războiul a mai continuat, însă, câteva luni, până la 2 septembrie 1945, când Japonia a fost nevoită să-și recunoască înfrângerea. A doua conflagrație a durat astfel șase ani și o zi și a fost primul conflict cu adevărat mondial, deoarece a cuprins, într-o formă sau alta, toată planeta, cel din anii 1914-1918 fiind circumscris mai mult continentului European.
Elevii clasei a XII-a F, secția arhitectură, au prezentat referate în power point pe această temă. Astfel, elevii Neculăiță George, Lipai Gabriel, Schlecht Flaviu au prezentat tema: “Independența României”; elevii Matioc Horia, Cozma Nicolae, Toma Cristian au prezentat tema: “Sfârșitul celui de-al doilea război mondial”, iar elevii Palincaș Monica, Marița Nicoleta, Pașcoviciu Raul au prezentat referat pe tema: „Ziua Europei”
Acțiunea s-a desfășurat sub coordonarea prof. Cadar Angela. Au participat elevi și cadrele didactice ale colegiului, împreună cu prof. dr. Popescu Vlaicu, directorul colegiului.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente