Acasă Locale Stiri Satu Mare Ziua Internațională a Rromilor, marcată la Satu Mare

Ziua Internațională a Rromilor, marcată la Satu Mare

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale în colaborare cu Asociația Partida Rromilor Pro Europa- Sucursala Satu Mare, a organizat un spectacol dedicat Zilei Internaționale a Rromilor – duminică 14 aprilie, în Sala „Octavian Bud” a Centrului Cultural „G.M. Zamfirescu”.

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul: Robert Laszlo – managerul CJCPCT Satu Mare, Felician Pop – director adjunct CJCPCT Satu Mare, Horvath Ignac – președintele Asociației Partida Rromilor Pro Europa- Sucursala Satu Mare, pe scenă fiind invitații și liderii comunității rromilor din întreg județul.

Moderatoarea evenimentului a fost Rozalia Bondrea – consilier pe probleme de rromi la Instituția Prefectului Județului Satu Mare.

În program au evoluat: tarafuri tradiționale, formații și grupuri de dansuri din județ, după cum urmează: Trandafirii Negri, Formația de dansuri din Satu Mare, Formația de dansuri din Negrești Oaș, Taraful din Apa, Formația de dansuri din Carei, Formația de dansuri din Pișcolt, Formația de dansuri din Tiream, Formația de dansuri din Santău și Tășnad, Formația de dansuri din Craidorolț și Pișcari.

Data de 8 aprilie a devenit Ziua Internaţională a Rromilor în anul 1971, la primul Congres Internaţional al Rromilor, desfăşurat la Londra. Tot atunci a fost adoptat şi imnul internaţional al rromilor, ”Gelem, gelem” al solistei Olivera Vuco din filmul iugoslav ”Am întâlnit şi ţigani fericiţi”.

Culoarea verde a drapelului sugerează pămîntul şi natura, albastrul sugerează cerul, iar roata roşie de pe drapel aminteşte că rromii sunt originari din India, de unde au venit după un lung exod.

- Advertisment -

Cele mai populare

Primarul comunei Tarna Mare

Ce înseamnă să fii primar?  -E o mare onoare, dar și o mare responsabilitate, pentru că  oamenii din comuna...

Simona Halep a câștigat turneul de la Roma

Simona Halep și Karolina Pliskova au disputat al doilea meci direct dintr-o finală din circuitul WTA la Roma, luni, de la 15:30. Românca noastră a câștigat finala dupa 2...

Educația și școala,sacrificate în continuare

Într-un număr de 305 de școli elevii fac luni cursuri exclusiv online, potrivit ultimelor date transmise de către Ministerul Educației, în contextul în...

PNL SATU MARE – LA UN PAS DE O VICTORIE ISTORICĂ!

După o campanie extrem de eficientă, în care candidații PNL Satu Mare au transmis alegătorilor mesajele cele mai...

Comentarii recente