Acasă Locale Nationale Ziua Limbii Române, nu și la Satu Mare

Ziua Limbii Române, nu și la Satu Mare

limba romana

Ziua limbii române este sărbătorită la 31 august nu și la Satu Mare. Cu toate că în alte orașe se organizează acțiuni pe această temă, în județul nostru nu se întâmplă absolut nimic, parcă nici nu ar exista acestă sărbătoare.

La Biblioteca Județeană bate vântul, întrebați de ce nu se organizează nimic cu ocazia aceste zile, reprezentanții nu prea au știut ce să răspundă. Din cele declarate de directorul instituției, Lacrima Istrăuan, doar o mică expoziție de afișe se poate vizita pe această temă.

”Nu am organizat nimic pentru că avem un program destul de încărcat, acum s-a terminat tabăra de vară pentru copii și nu am avut timp pentru a organiza un eveniment de amploare” a declarat directorul instituției.

Nu credem că este normal ca să nu se organizeze nici un eveniment care să cinstească Limba Română.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, la 19 februarie 2013, cu 312 pentru, două împotrivă și cinci abțineri, un proiect de lege, prin care se instituie ziua de 31 august ca ”Ziua limbii române”. Legea a fost promulgată de președintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 și publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013.

Propunerea legislativă a fost inițiată în 2011, când 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege în care solicită proclamarea zilei de 31 august drept Ziua limbii române. Acesta a fost aprobat de Senat în ședința din 6 decembrie 2011, Camera Deputaților fiind Cameră decizională. În proiect se arată că Ziua Limbii Române urmează să fie sărbătorită de către autoritățile publice din România și de către reprezentanțele diplomatice din străinătate, inclusiv de Institutele Culturale ale României sau de alte instituții românești din străinătate, ”prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative și artistice cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei limbii române”. De asemenea, proiectul de lege prevede ca în ziua de 31 august să fie arborat Drapelul României, iar Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune să reflecte, în cadrul programelor lor, manifestările dedicate acestei zile.

 Limba Română este, între limbile romanice, a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei și italianei, fiind vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane, dintre care 24 de milioane o au ca limbă maternă. 17 milioane se află în Romania, unde româna este limbă oficială și limbă maternă pentru mai mult de 90% din populație.

„Nu locuiesti intr-o tara locuiesti intr-o limba” – E. Cioran

„Cel care nu are cuvinte nu are idei”

„Limba dulce mult aduce”.
„Limba ta e capul tău”.
„Limba îndulcește, limba amărește”.

„Dacă îi vorbești unui om într-o limbă pe care o înțelege, cuvintele tale vor ajunge la mintea lui. Dacă îi vorbești în propria lui limbă, cuvintele ajung la inima lui”. – Nelson Mandela

- Advertisment -

Cele mai populare

Situația infectarilor cu Sars-COV-2

Până pe data de 26 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 449.349 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID...

Postul,milostenia și iubirea aproapelui- cununa creștinului

Noi credem că Dumnezeu este cu noi, însă pentru a reface sau a nu pierde legătura de iubire cu El, pentru a...

Atenție!Sancțiuni contraventionale intră in vigoare din acest week-end

Legea care permite autorităților să ridice mașinile parcate ilegal urmează să fie publicată în Monitorul Oficial după ce președintele României, Klaus Iohannis,...

Strategia de vaccinare anti-Covid urmează să fie adoptată

Strategia naţională de vaccinare anti-COVID ar putea fi aprobată în şedinţa de guvern de vineri, urmând ca săptămâna viitoare să fie adoptată...

Comentarii recente