Acasă sus Ziua României sărbătorită cu fast la Satu Mare

Ziua României sărbătorită cu fast la Satu Mare

Marea Unire a fost sărbătorită astăzi, 1 Decembrie, așa cum se cuvine la Satu Mare. Prefectura, Consiliul Județean (CJ) și Primăria municipiului, reședință de județ au organizat în acest an cele mai ample și mai spectaculoase manifestări dedicate Zilei Naționale a Românie la care au participat sute de sătmăreni.

1 Decembrie 1918 a fost și rămâne pagină cea mai sublimă a istoriei românești. Măreția ei stă în faptul că desăvârșirea unității naționale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid, este fapta istorică a întregii națiuni românești. Autoritățile sătmărene au dorit realizarea acestui eveniment altfel decât se făcea în anii anteriori, încercând să dea puțină culoare și mult mai multă importanță, sătmărenii fiind impresionați de schimbarea adușă, a dovedit-o participarea în număr mare. În cadrul acestei sărbători cetățenii s-au putut delecta cu multe produse, pe platoul din piața 25 Octombrie au fost amenajate standuri cu produse tradiționale și specifice sărbătorilor de iarnă.  Autoritățile au oferti gratuit cocarde tricolore și insigne cu drapelul național și 4.500 de porții de varză cu carne. După depunerile de jerbe și de coroane de flori, la statuia marelui preot Vasile Lucaciu, a urmat defilarea Gărzii de onoare.

Ziua României a trecut,  80 de ani prin monarhie, 42 de ani prin comunism, iar de 19 de ani este sărbătorită în democrație.

Ziua Națională a României este serbată pe 1 Decembrie din 1990, în cinstea Marii Uniri a Principatelor Române. Anterior, fusese stabilită de comuniști pe 23 August, când se sărbătorea eliberarea țării de sub ocupația fascistă. Înainte de comuniști, ziua națională era sărbătorită pe 10 mai, ziua venirii în țară a Regelui Carol I.

1 Decembrie 1918 marchează momentul în care, la Alba Iulia, se împlinea idealul național al românilor: Marea Unire. Ziua Națională este marcată îndeosebi prin parade militară și defilări.

Înainte de revoluție, ziua națională era sărbătorită pe 23 august. Așa s-a întâmplat din 1947 până în 1989. În ultimii ani ai regimului comunist, manifestările deveniseră doar un pretext pentru proslăvirea lui Nicolae Ceaușescu.

Din 1867 și până în 1947, ziua națională era pe 10 mai, dată la care Principele Carol I a fost proclamat domnitor și apoi rege al României. Și în acea perioadă aveau loc defilări militare și festivități populare. Un asemenea moment a fost filmat în 1897, la parada condusă de regele Carol I.

1 decembrie  (1) 1 decembrie  (2) 1 decembrie  (3) 1 decembrie  (4) 1 decembrie  (5) 1 decembrie  (6) 1 decembrie  (7) 1 decembrie  (8)

- Advertisment -

Cele mai populare

Remedii naturiste pentru un sistem imunitar de fier.

Principala armă pe care o avem în lupta cu răceala, tusea si gripa este propriul nostru sistem imunitar și suntem sfătuiți deseori...

Luptă pentru viață la doar doi ani.Ajutorul tău,poate schimba viața ei.

Ines s-a născut prematur, la 24 -25 săptămâni de sarcină, având la naștere o greutate de doar 480 grame. Medicii au declarat-o...

Amenzi pentru nepurtarea măștii în exterior.Sunt neconstituționale!

Avocat Diana Ivanovici-Șoșoacă: Hotararea nr. 856 din 14 octombrie 2020-privind prelungirea stării de alertă, care face trimitere la Legea...

Cel mai mare cost al poluării este înregistrat în București

România înregistrează cel mai mare cost mediu al poluării pentru sănătate din Europa, cu 30% peste media europeană, iar Bucureștiul este orașul...

Comentarii recente