sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăEducatie&CulturaZiua Satului Românesc - marcată în ultima duminică din septembrie

Ziua Satului Românesc – marcată în ultima duminică din septembrie

În ultima duminică din luna septembrie este celebrată ”Ziua Satului Românesc”. Această zi este serbată începând din anul 2020, actul normativ reglementează omagierea satului românesc în ultima duminică a lunii septembrie a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 6 aprilie 2020.

„Ziua Satului Românesc poate fi organizată de către autoritățile administrației publice centrale și locale, de către celelalte instituții ale statului, de către persoane fizice sau juridice prin organizarea și participarea la programe și manifestări cu caracter social, cultural și științific în scopul de a aprecia și a promova satul românesc”, se menționează în lege.

„Frumusețea și autenticitatea românească o regăsim în satele noastre. Lumea tradițional-arhaică a rămas și este și astăzi un reper pentru prezent dar și pentru viitor. Istoria noastră străveche e clădită pe obiceiurile și zicerile sătenilor din toate colțurile țării, o istorie milenară care a avut în centru ei omul de la țară, bunicii noștri care au dus greul și care au menținut flacăra continuității noastre ca popor. O zi frumoasă în care ne bucurăm de frumusețea și bogățiile începutului de toamnă. La mulți ani săteni, la mulți ani satelor românești!”, transmite deputatul PNL, Adrian Cozma

„Omul ia de la Pământ doar atât cât îi trebuie și deloc mai mult, iar pentru aceasta este răsplătit cu putere de muncă, sănătate și multă liniște și bucurie în suflet. În satul românesc, întreaga comunitate este ca o familie, iar familia e cel mai sfânt lucru posibil, acolo fiecare om din sat își are rolul și locul său, iar toți ceilalți cunosc asta. Obiceiurile și lucrurile pe care părinții, bunicii, străbunicii le făceau odinioară se transmit din generație în generație, iar onoarea și înalta ținută morală sunt caracteristici cu care omul de la sat se naște și le păstrează până la sfârșitul vieții sale, ba mai mult, le lasă moștenire generației următoare! La Mulți Ani, satului românesc!”, transmite consilierul județean, Valer Beșeni.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente