Acasă Locale Internationale Zona euro nu poate supraviețui în forma actuală

Zona euro nu poate supraviețui în forma actuală

fonduri-europene-sanatate

Structura actuală a zonei euro este nesustenabilă și regiunea nu va putea supraviețui pe termen lung decât dacă statele sunt dispuse să renunțe la suveranitate și să se constituie în „Statele Unite ale Europei”, avertizează administratorul celui mai mare fond de obligațiuni din lume.

Potrivit Pacific Investment Management Company (PIMCO), care administrează PIMCO Total Return Fund, cu active de peste 143 miliarde de dolari, zona euro nu va putea rămâne în forma actuală dacă guvernele din regiune nu vor ajunge la o decizie privind o colaborare mai strânsă, relatează The Telegraph.

„Lecția dată de istorie este că acest status quo nu este sustenabil. Nu avem un precedent care să demonstreze că acet tip de structură, bazată pe o politică monetară centralizată și o fiscalitate descentralizată, poate să reziste pe parcursul mai multor decenii”, a declarat Andrew Bosomworth, director executiv al PIMCO.

Bosomworth a adăugat că ascensiunea recentă a partidelor populiste din zona euro, precum Syriza în Grecia, Podemos în Spania și Frontul Național în Franța, reflectă nemulțumirea crescândă a populației în privința economiei din regiune și a euro.

 „Persistența unei slabe creșteri economice se manifestă printr-o lipsă de sprijin pentru moneda unică europeană, care la rândul ei conduce la ascensiunea la putere a partidelor politice care vor retragerea monedei”, a spus Bosomworth.

Cu toate acestea, PIMCO nu se așteaptă la o schimbare în structura zonei euro în viitorul apropiat, în ciuda problemelor create de situația din Grecia.

Potrivit lui Bosomworth, zona euro ar avea prea mult de pierdut dacă ar forța o ieșire a Greciei din regiune.

„Într-un fel, situația este similară unui război atomic. Un atac ar fi atât de dezastruos, încât pur și simplu nu ataci”, a spus el.

- Advertisment -

Cele mai populare

De ce ne îmbolnăvește stresul?

Stresul ne macină în fiecare zi şi ne îmbolnăveşte fără să ne dăm seama! Ne enervăm pentru că stăm mult în trafic,...

Ne mândrim cu ei!Antreprenori romani de top.Ediția 2020

Antreprenorii români care s-au remarcat în acest an plin de încercări și pentru comunitatea StartupCafe.ro. Iată o listă (incompletă, evident) de antreprenori...

BNR cere băncilor să modifice până pe 20 decembrie scoringul de acordare al creditelor

Potrivit unei scrisori trimise de BNR către băncile comerciale, acestea trebuie să îşi ajusteze scoringul pentru persoane fizice până pe 20 decembrie...

Animalele de companie vs oameni.Călătorii cu stampilă de vaccin

Guvernul britanic pregătește adoptarea ștampilelor de vaccin anti-COVID aplicate pe pașapoartele celor care acceptă să se inoculeze, pentru a putea călători.

Comentarii recente