Acasă Locale Internationale Zona euro nu poate supraviețui în forma actuală

Zona euro nu poate supraviețui în forma actuală

fonduri-europene-sanatate

Structura actuală a zonei euro este nesustenabilă și regiunea nu va putea supraviețui pe termen lung decât dacă statele sunt dispuse să renunțe la suveranitate și să se constituie în „Statele Unite ale Europei”, avertizează administratorul celui mai mare fond de obligațiuni din lume.

Potrivit Pacific Investment Management Company (PIMCO), care administrează PIMCO Total Return Fund, cu active de peste 143 miliarde de dolari, zona euro nu va putea rămâne în forma actuală dacă guvernele din regiune nu vor ajunge la o decizie privind o colaborare mai strânsă, relatează The Telegraph.

„Lecția dată de istorie este că acest status quo nu este sustenabil. Nu avem un precedent care să demonstreze că acet tip de structură, bazată pe o politică monetară centralizată și o fiscalitate descentralizată, poate să reziste pe parcursul mai multor decenii”, a declarat Andrew Bosomworth, director executiv al PIMCO.

Bosomworth a adăugat că ascensiunea recentă a partidelor populiste din zona euro, precum Syriza în Grecia, Podemos în Spania și Frontul Național în Franța, reflectă nemulțumirea crescândă a populației în privința economiei din regiune și a euro.

 „Persistența unei slabe creșteri economice se manifestă printr-o lipsă de sprijin pentru moneda unică europeană, care la rândul ei conduce la ascensiunea la putere a partidelor politice care vor retragerea monedei”, a spus Bosomworth.

Cu toate acestea, PIMCO nu se așteaptă la o schimbare în structura zonei euro în viitorul apropiat, în ciuda problemelor create de situația din Grecia.

Potrivit lui Bosomworth, zona euro ar avea prea mult de pierdut dacă ar forța o ieșire a Greciei din regiune.

„Într-un fel, situația este similară unui război atomic. Un atac ar fi atât de dezastruos, încât pur și simplu nu ataci”, a spus el.

- Advertisment -

Cele mai populare

Ziua Imnului Național marcată la Satu Mare

Anual, la data de 29 iulie, este celebrată Ziua Imnului Național. În acest context, în municipiul Satu...

Jumătate de tonă de cocaină a ajuns din greșeală într-un depozit de fructe din Ilfov

În loc de banane, la un depozit de fructe din Ilfov au ajuns 503 kilograme de cocaină aproape...

CFR Cluj s-a calificat în turul 3 al Ligii Campionilor

Formația campioană a României, CFR Cluj, a primit miercuri vizita celor de la Lincoln Red Imps în returul...

Turțean de 70 de ani, decedat în urma unui accident rutier

Miercuri, în jurul orei 23.10, pe raza localității Turț, a avut loc un grav accident de circulație. Un...

Comentarii recente