Acasă Locale Zonele cu cel mai mare risc seismic din Europa

Zonele cu cel mai mare risc seismic din Europa

Un studiu realizat la nivel european în cadrul programului SHARE (Seismic Hazard Harmonization in Europe) arată că țara noastră se află în topul zonelor cu cel mai mare risc seismic în următorii 50 de ani.

Cotidianul francez Le Monde a publicat mai multe hărți întocmite de un grup de 50 de specialiști din mai multe țări europene în cadrul programului SHARE (Seismic Hazard Harmonization in Europe), avertizând că în următorii 50 de ani se pot produce „cutremure fără precedent”.

Potrivit autorilor zonele cu cel mai mare risc de producere a unor cutremure puternice sunt Turcia, Italia, Grecia, statele din peninsula Balcani și România. Hărțile includ și Republica Moldova.

„Mai sunt multe de făcut pentru a îmbunătăți evaluarea riscului seismic“, constată însă Fabrice Cotton, profesor de seismologie la Universitatea Joseph-Fourier din Grenoble, citat de Le Monde.

Hărțile elaborate de specialiști ar urma să fie un instrument valoros pentru departamentele responsabile de elaborarea standardelor seismice sau pentru companiile ce administrează instalații industriale sensibile la cutremure.

Potrivit autorilor geografia generală a seismicității pe continentul european este cunoscută. Aceasta rezultă în principal din ciocnirea dintre plăcile tectonice africane și cele euroasiatice.

- Advertisment -

Cele mai populare

Bei cafea?!Traiești mai mult.

Iubitori ai cafelei, bucurați-vă. Noile studii sugerează că cei care beau două- trei cești de cafea pe zi...

Indigestia.Tratamente naturiste.

Indigestia apare cel mai frecvent în urma meselor copioase, bogate în grăsimi sau greu de digerat, sau din cauza alimentelor prea rapid ingerate.

Studenţii cer scăderea taxelor de şcolarizare

Începutul noului an universitar îi nemulțumește pe studenți. Teodor studiază Dreptul la Universitatea din Bucureşti. Anul trei de...

Alpiniști Români ne poartă pe cărări nebătătorite prin țară.

Horia Colibăşanu: Creasta nordică a Făgăraşului, munţii Retezat şi Cheile Nerei sunt locuri deosebite, comparabile cu destinaţii din Europa, cu Alpi .

Comentarii recente