duminică, decembrie 3, 2023
AcasăLocaleZonele cu cel mai mare risc seismic din Europa

Zonele cu cel mai mare risc seismic din Europa

Un studiu realizat la nivel european în cadrul programului SHARE (Seismic Hazard Harmonization in Europe) arată că țara noastră se află în topul zonelor cu cel mai mare risc seismic în următorii 50 de ani.

Cotidianul francez Le Monde a publicat mai multe hărți întocmite de un grup de 50 de specialiști din mai multe țări europene în cadrul programului SHARE (Seismic Hazard Harmonization in Europe), avertizând că în următorii 50 de ani se pot produce „cutremure fără precedent”.

Potrivit autorilor zonele cu cel mai mare risc de producere a unor cutremure puternice sunt Turcia, Italia, Grecia, statele din peninsula Balcani și România. Hărțile includ și Republica Moldova.

„Mai sunt multe de făcut pentru a îmbunătăți evaluarea riscului seismic“, constată însă Fabrice Cotton, profesor de seismologie la Universitatea Joseph-Fourier din Grenoble, citat de Le Monde.

Hărțile elaborate de specialiști ar urma să fie un instrument valoros pentru departamentele responsabile de elaborarea standardelor seismice sau pentru companiile ce administrează instalații industriale sensibile la cutremure.

Potrivit autorilor geografia generală a seismicității pe continentul european este cunoscută. Aceasta rezultă în principal din ciocnirea dintre plăcile tectonice africane și cele euroasiatice.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente