Acasă Locale Nationale 6,3% este procentul de creștere a afacerilor din comerț în prima lună...

6,3% este procentul de creștere a afacerilor din comerț în prima lună a anuluifață de ianuarie 2014

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul, cu excepția vânzărilor auto, a scăzut în ianuarie cu 24,4% ca serie brută și a urcat cu 1,6% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, iar comparativ cu ianuarie 2014 este mai mare cu 6,3% brut, respectiv 6,8% ajustat.

Evoluția a fost influențată de scăderea vânzărilor de produse nealimentare (cu 26,1% brut față de ultima lună din 2014), cea a vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (24,8%) și comerțului cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (20,2%).

„Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în luna ianuarie 2015, comparativ cu luna precedentă a crescut cu 1,6%, ca urmare a creșterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (+3,2%) și la comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+0,2%). Vânzările de produse nealimentare au scăzut cu 0,3%”, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

Față de ianuarie 2014, cifra de afaceri pentru comerțul cu amănuntul a avut un avans de 6,3% ca serie brută, datorită creșterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (10,3%), comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (8%) și la vânzările de produse nealimentare (2,3%).

Ca serie ajustată, indicatorul a fost mai mare cu 6,8%, ca urmare a majorării livrărilor de alimente, băuturi și tutun (cu 7,6%), carburanți (5,2%) și mărfuri nealimentare (4%).
- Advertisment -

Cele mai populare

Ministrul Transporturilor a fost în vizită la Satu Mare

Lucian Bode, Ministrul Transporturilor a fost într-o vizită vineri în județul Satu Mare, unde a și ținut o...

Un creier sanătos de lungă durată

Un factor de multe ori neglijat în ceea ce privește impactul asupra creierului este nutriția. Și există numeroase produse care pot fi...

Mită de 89.000 de euro pentru semnarea de contracte

Mai multe persoane din conducerea unor spitale din judeţele Braşov şi Harghita ar fi primit mită de până la 89.000 de euro...

Ordonanță de Urgență privind telemunca

Guvernul va discuta în ședința de vineri un proiect de OUG privind folosirea semnăturii electronice pentru contractele de muncă. Actul normativ reglementează...

Comentarii recente