Acasă Locale Internationale A fost promulgată noua lege cu privire la statutul regiunilor Donețk și...

A fost promulgată noua lege cu privire la statutul regiunilor Donețk și Lugansk

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a semnat miercuri decretul de promulgare a legii care prevede acordarea unui statut special zonelor rebele din regiunile Donețk și Lugansk, relatează BBC News Online.

Potrivit noii legi, statutul special pentru zonele rebele din Donețk și Lugansk, „ocupate temporar”, urmează să intre în vigoare după alegerile locale în cele două regiuni din estul țării.

Liderii republicilor autoproclamate Donețk și Lugansk nu vor avea dreptul să participe la aceste alegeri, care vor fi organizate doar după încetarea completă a acțiunilor militare.

Kievul va coopera doar cu noii aleși în cele două regiuni.

Noua lege „are drept scop normalizarea situației social-politice și funcționarea administrației locale la un nivel adecvat”, a anunțat președintele ucrainean, potrivit agenției ruse Tass.

Însă liderii republicilor autoproclamate Donețk și Lugansk, Aleksandr Zaharcenko și Igor Plotnițki, au anunțat, într-un comunicat comun publicat miercuri, că nu vor ajunge la vreun compromis cu autoritățile de la Kiev atât timp cât „deciziile rușinoase” cu privire la statutul Donbasului nu vor fi anulate.

Disputa privind eventualul „statut special” al regiunilor separatiste din estul Ucrainei riscă să afecteze respectarea armistițiului fragil aflat în vigoare din 15 februarie, în pofida unor incidente armate.

Autoguvernarea zonelor aflate sub controlul insurgenților separatiști este un element-cheie al Acordului de la Minsk, semnat la 12 februarie.

Ministerul rus de Externe susține că Administrația Poroșenko a introdus „termeni suplimentari în proiectul de lege”, nestipulate în acordul semnat la Minsk.

Ucraina a cerut oficial Uniunii Europene mobilizarea unei misiuni de menținere a păcii în Donbas

Misiunea Ucrainei la UE a transmis oficial Bruxelles-ului o solicitare, adoptată de Rada Supremă de la Kiev, privind mobilizarea unor forțe de menținere a păcii în regiunile Donețk și Lugansk, unde un armistițiu fragil este în vigoare începând din 15 februarie, relatează agenția rusă Tass.

Rada Supremă (Parlamentul) a adoptat marți o solicitare către Consiliul de Securitate al ONU și Consiliul Uniunii Europene privind mobilizarea unor forțe de menținere a păcii în regiunile separatiste Donețk și Lugansk din estul țării.

Potrivit Ministerului ucrainean de Externe, liderii europeni au fost rugați să „acorde atenția cuvenită acestei solicitări și să inițieze consultări cu privire la începerea operațiunii UE în cadrul politicii generale de securitate și apărare”.

„Operațiunea sub conducerea UE va permite restaurarea păcii și stabilității în estul Ucrainei, prin susținerea misiunii speciale de monitorizate a OSCE și crearea unor condiții adecvate (…) pentru implementarea cu succes a Acordurilor de la Minsk”, a anunțat diplomația ucraineană.

Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei a decis, la sfârșitul lui februarie, să ceară Consiliului de Securitate al ONU și Uniunii Europene să trimită forțe de menținere a păcii în Ucraina, pentru facilitarea implementării acordurilor de pace semnate pe 12 februarie la Minsk.

Însă liderii republicilor autoproclamate Donețk și Lugansk, Aleksandr Zaharcenko și Igor Plotnițki, au acuzat, într-un comunicat comun publicat miercuri, că mobilizarea unei misiuni UE de menținere a păcii în Donbas „încalcă (…) planul de pace”.

Grupul de contact, din care fac parte reprezentanți ai Moscovei, Kievului, OSCE și lideri separatiști proruși din estul Ucrainei, a semnat pe 12 februarie, la Minsk, o înțelegere care vizează să pună capăt conflictului ucrainean. Înțelegerea a fost negociată de către președinții Rusiei Vladimir Putin, Ucrainei Petro Poroșenko, Franței Francois Hollande și cancelarul Germaniei Angela Merkel.

Între măsurile prevăzute în documentul final se află un armistițiu între forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii proruși din estul țării, crearea unei zone demilitarizate de ambele părți beligerante, retragerea armamentului greu din regiune și un schimb de prizonieri.

Armistițiul a intrat în vigoare la 15 februarie, dar a fost deja încălcat de către rebelii proruși, care au preluat controlul asupra orașului Debalțeve, un nod feroviar strategic din regiunea Donețk, în estul Ucrainei.

Moscova este acuzată de către Kiev și Occident că este implicată – cu armament și personal – în actualul conflict armat din estul Ucrainei, care durează de 11 luni. Rusia neagă orice implicare.

- Advertisment -

Cele mai populare

Situația infectarilor cu Sars-COV-2

Până pe data de 26 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 449.349 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID...

Postul,milostenia și iubirea aproapelui- cununa creștinului

Noi credem că Dumnezeu este cu noi, însă pentru a reface sau a nu pierde legătura de iubire cu El, pentru a...

Atenție!Sancțiuni contraventionale intră in vigoare din acest week-end

Legea care permite autorităților să ridice mașinile parcate ilegal urmează să fie publicată în Monitorul Oficial după ce președintele României, Klaus Iohannis,...

Strategia de vaccinare anti-Covid urmează să fie adoptată

Strategia naţională de vaccinare anti-COVID ar putea fi aprobată în şedinţa de guvern de vineri, urmând ca săptămâna viitoare să fie adoptată...

Comentarii recente