29.8 C
New York City
duminică, august 14, 2022
AcasăsusAcțiuni la regimul silvic

Acțiuni la regimul silvic

Polițiștii au organizat în perioada 04-08.04.2014  acțiuni la regimul silvic.

Încălcarea prevederilor codului silvic atrage, după caz, răspunderea disciplinară, materială, civilă, contravențională sau penală, potrivit legii, astfel atrag raspunderea penala tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieți sau lăstari din fondul forestier național și din vegetația forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate precum și furtul de arbori doborâți sau rupți de fenomene naturale ori de arbori, puieți sau lăstari care au fost tăiați ori scoși din rădăcini, din păduri, perdele forestiere de protecție, din terenuri degradate care au fost ameliorate prin lucrări de împădurire și din vegetația forestieră din afara fondului forestier național, precum și al oricăror altor produse specifice ale fondului forestier național.

Conform  art. 17 respectarea regimului silvic este obligatorie pentru toți deținătorii de fond forestier. Una din principalele obligatii  ale proprietarilor în aplicarea regimului silvic este  să asigure paza și integritatea fondului forestier propriu, dupa cum rezultă și din conținutul  art. 51 respectiv că proprietarii de păduri sunt obligați să asigure paza pădurii împotriva tăierilor ilegale de arbori, a furturilor, a distrugerilor, a degradărilor, a pășunatului și a altor fapte păgubitoare pentru fondul forestier.

Stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice se reglementează prin Legea 171/2010.In acest context legislativ, polițiștii organizeaza periodic  acțiuni care să conducă la  apărarea fondului forestier național, a integrității acestuia și  la combaterea ilegalităților în domeniul forestier.

Astfel în perioada 04-08.04.2014 pe fondurile forestiere și pe rutele de transport de pe  raza localităților Huta Certeze, Bixad, Valea Vinului și Doba , polițiștii , au  organizat acțiuni pe linie silvică ocazie cu care au fost identificate  trei cazuri de taiere ilegala de arbori si doua transporturi de material lemnos  a carei proveniență  nu a  putut fi dovedită, întocmindu-se dosar penal.

Pe raza localității Bixad a fost depistat Grigore D., care a tăiat ilegal și a sustras  2 arbori de esență fag , din locul numit Piatra Bixadului. Bărbatului i-a fost întocmit dosar penal conform legii 46/2008 .

De asemenea au fost aplicate  6 sancțiuni contravenționale în valoare de 10.000 lei, conform  Legii 171/2010 . A fost ridicata în vederea confiscării cantitatea de 35.63 metri cubi material lemnos în valoare de aproximativ 3.400 lei provenita din activitati ilicite și o cantitate de 24,528 mc în valoare de 2300 lei , material lemnos de esență fag, abandonată,  care a fost predată în custodie Ocolului Silvic până la stabilirea provenienței.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente