joi, iunie 20, 2024
AcasăsusAdrian Cozma: Domnilor din UDMR care controlați Spitalul Județean, vă jucați cu...

Adrian Cozma: Domnilor din UDMR care controlați Spitalul Județean, vă jucați cu sănătatea sătmărenilor manipulând legi, regulamente și decizii judecătorești

Deputatul Adrian Cozma, președintele PNL Satu Mare, a organizat o conferință de presă pentru a explica pe înțelesul tuturor cum stau, în realitate, lucrurile în relația Adrian Marc- manager al Spitalului Județean(SJU) Satu Mare și Pataki Csaba – președintele Consiliului Județean(CJ) Satu Mare, pe românește, șeful managerului SJU SM.

Conferința de presă a fost organizată în contextul în care, aflăm, că la data de 17 martie a.c. Adrian Marc a deschis o acțiune în instanță împotriva președintelui Consiliului Județean. Practic managerul SJU SM l-a dat în judecată pe președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, Consiliul Județean Satu Mare și Consiliul de Administrație al Spitalului Județean Satu Mare și solicită anularea deciziei în urma căreia i-a fost respinsă candidatura pentru examenul de manager al Spitalului Județean Satu Mare.

Examenul ar urma să aibă loc în curând iar singurul candidat admis pentru acest post este, până în prezent, Marcela Papici, fostul manager al Spitalului Județean de Urgență Satu Mare.

Redăm mai jos punctul de vedere transmis de către deputatul Adrian Cozma, care explică pe înțelesul tuturor jocul de culise care are loc chiar sub nasul sătmărenilor și al autorităților care întorc privirea în cealaltă parte.

„Sănătatea sătmăreană,  jucată la ruleta UDMR

O să vi se pară cuvinte grele ceea ce am afirmat mai sus, dar în joc sunt viețile sătmărenilor jucate la ruleta UDMR, în care zarurile sunt măsluite iar miza este puterea conferită de controlul celei mai mari instituții de stat din județ și al unui buget pe măsură.

Când spun că zarurile sunt măsluite mă refer la concursul anunțat pentru postul de manager al Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, concurs ale cărui criterii au fost stabilite după pofta celui care a poftit.

Acum câteva luni, când colega mea, consiliera județeană Andaluzia Lazăr atrăgea atenția asupra faptului că UDMR și-a numit un consiliu de administrație obedient, dispus la orice pentru a sluji orice alte interese decât ale pacienților, distinsul Pataki Csaba, teatral și plin de sine, îi solicita scuze pentru personalul medical.

Am să-mi cer eu scuze, dar nu dumneavoastră ci pacienților din Satu Mare și nu pentru că v-am acuzat de nepricepere și pentru că nu am făcut-o de mai mult timp și cu mai multă determinare.

Domnilor din UDMR care controlați Spitalul Județean, vă jucați cu sănătatea sătmărenilor manipulând legi, regulamente și decizii judecătorești. La concursul pentru funcția de manager al spitalului ați introdus în regulamentul de organizare criterii care excedeau cadrului legal, pentru a favoriza un candidat.

Acum, organizați un nou concurs, subliniez, nou, fără însă să actualizați cadrul normativ de la data anunțării concursului cu prevederile legale în vigoare. Faceți asta pentru a vă păstra controlul, printr-o funcție interimară, asupra Spitalului Județean, dar cu ce preț? Cu prețul vieților sătmărenilor.

Dacă veți analiza prevederile normative trecute și prezente, veți constata că legiuitorul a încercat să profesionalizeze funcțiile de manager de spital prin stimularea ocupării acestora de către specialiști.

În forma anterioară a legii una dintre condiții era ca potențialul candidat să fie absolvent al unei instituţii de învăţământ superior medical, economico-financiar sau juridic. Asta însemna că putea să aibă pe lângă profesia de medic, cea de farmacist sau moașă.  La fel și în cazul absolvirii unei instituții cu profil economico-financiar, aceasta putea să fie nu doar o facultate de științe economice ci și de marcheting, management sau agroeconomie …

Noile reglementări pe care Parlamentul României le-a stabilit încearcă să nu lase niciun dubiu în privința pregătirii celor care doresc să ocupe o funcție de manager, aceștia trebuie să fie medici cu diploma de licență, economiști sau juriști cu diploma de licență. Mai mult, aceștia au obligația să aibe o vechime de cel puțin cinci ani în specialitatea studiilor. În acest caz, chiar și în situația în care ești medic, dar ai vândut medicamente și nu ai vechime în această profesie nu poți să candidezi.

Cu alte cuvinte mă văd obligat să-mi cer scuze față de corpul medicilor pentru că nu am protestat mai devreme și s-a permis ca legea să nu fie respectată șiar o persoană fără competențele necesare să conducă această instituție”, a transmis deputatul Adrian Cozma.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente