Acasă Locale Internationale Alegeri parlamentare în Republica Moldova

Alegeri parlamentare în Republica Moldova

Secțiile de vot pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova s-au deschis duminică dimineață,peste trei milioane de cetățeni fiind așteptați la urne pentru a-i alege pe cei 101 deputați, într-un scrutin crucial care va decide dacă țara continuă pe calea europeană sau se apropie de Rusia.

Peste 43.000 de cetățeni moldoveni au votat în decurs de o oră de la deschiderea urnelor

Comisia Electorală Centrală a anunțat duminică dimineață că peste 43.000 de cetățeni moldoveni și-au exercitat dreptul la vot până la ora 08.00, relatează Jurnal de Chișinău în ediția electronică.

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a anunțat de asemenea că s-au înregistrat o serie de probleme tehnice la implementarea Registrului electronic al alegătorilor. Două sute de computere nu au putut fi conectate din prima încercare la sistem, însă procesul electoral nu a fost periclitat.

„La sistem au fost conectate 93 la sută dintre birourile electorale. Două sute de computere nu au putut fi conectate din prima, dar ulterior s-a reușit. Este vorba de câteva localități din raioanele Cimișlia și Florești. Au fost unele defecțiuni ale computerelor sau pană de curent”, a declarat Iurie Ciocan. „Procesul electoral nu este periclitat”, a subliniat președintele Comisiei Electorale Centrale.

El a mai anunțat că toate secțiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova s-au deschis, iar deocamdată nu a fost depusă nici o contestație cu privire la eventuale nereguli. „O parte dintre cele 95 de birouri electorale de peste hotare au fost deschise. Altele vor fi deschise în conformitate cu ora locală”, a pecizat Ciocan.

Registrul electronic este implementat pentru prima dată în Republica Moldova, astfel că alegătorii care vor încerca să voteze de mai multe ori vor putea fi identificați imediat. În cazul în care vor exista tentative de a vota repetat, sistemul electronic va da un semnal de alarmă, iar operatorul va anunța poliția.

Urnele s-au deschis la ora 07.00 și se vor închide la ora 21.00, urmând ca primele rezultate să fie anunțate de Comisia Electorală Centrală la ora 23.00.

Cei 3,2 milioane de alegători pot vota în una dintre cele 2.073 de secții de votare, dintre care 95 se află în străinătate. Cetățenii pot vota în baza buletinului de identitate, indiferent dacă este sau nu valabil, a actului de identitate provizoriu, precum și a legitimației de serviciu pentru militarii în termen. Alegătorii din străinătate își vor putea exprima dreptul la vot cu pașaportul sau livretul de marinar, dar nu înainte de a semna o declarație pe proprie răspundere.

Alegerile parlamentare din Republica Moldova, în urma cărora vor fi desemnați 101 deputați pentru un mandat de patru ani, se desfășoară în baza scrutinului proporțional, pe liste. Numărul participanților era, miercuri, de 20 de partide și coaliții și patru candidați independenți, dar o decizie a Curții de Apel din Chișinău, confirmată de Curtea Supremă de Justiție, a exclus în ultimul moment din cursa electorală Partidul Patria al lui Renato Usatîi, la solicitarea Comisiei Electorale Centrale. Aceasta din urmă a acuzat formațiunea că a primit bani din străinătate.

Scrutinul este monitorizat de circa 4.000 de observatori naționali și internaționali. Observatorii internaționali vor prezenta declarația preliminară post-electorală în cadrul unei conferințe de presă luni, la ora 15.00. Misiunea internațională de observare a alegerilor cuprinde aproximativ 420 de observatori din 43 de țări, relatează Jurnal de Chișinău în ediția electronică.

O noutate a acestui scrutin este registrul electronic, implementat pentru prima dată în Republica Moldova. Astfel, alegătorii care vor încerca să voteze de mai multe ori vor putea fi identificați imediat. În cazul în care vor exista tentative de a vota repetat, sistemul electronic va da un semnal de alarmă, iar operatorul va anunța poliția.

Aceste alegeri pot fi declarate valabile doar dacă la urne se vor prezenta cel puțin 33,3 la sută dintre alegători. Dacă în procesul alegerilor sau la numărarea voturilor vor fi comise încălcări ale Codului Electoral, alegerile pot fi declarate nule de Curtea Constituțională.

Opinia publică din R.Moldova este împărțită între apropierea de Uniunea Europeană și participarea la Uniunea Vamală susținută de Rusia. O majoritate solidă continuă să susțină relații foarte bune cu Rusia, în pofida semnării Acordului de Asociere cu UE, atât dintr-o teamă față de Rusia, cât mai ales din motive economice, consideră analiștii. Un număr mare de moldoveni aleg să meargă să muncească în Rusia, în condițiile în care R.Moldova supraviețuiește economic din banii pe care aceștia îi trimit acasă. Această diviziune se va reflecta, cel mai probabil, și în noul Legislativ.

- Advertisment -

Cele mai populare

Raed Arafat,solicită întărirea măsurilor anti COVID

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunţat, miercuri, că în prezent sunt 368 de localităţi care au depăşit pragul de...

Cresc ajutoarele sociale de la anul

La începutul acestei luni deputaţii au adoptat propunerea legislativă care prevede creşterea indicatorului social de referinţă (ISR) până la valoarea de 1.200...

Masca și apariția cancerului pulmonar

Timp de 25 de ani am fost redactorul unei reviste comerciale premiate, numită HazMat Management, care a acoperit subiecte precum prevenirea poluării...

Oradea ,Baia Mare si Sălaj se află în scenariu roșu

Oradea şi alte şapte localităţi din judeţul Bihor au depășit pragul de incidenţă de 3 la mie infectări, astfel că școlile vor...

Comentarii recente