marți, iunie 6, 2023
AcasăLocaleStiri Satu MareAlianța USD respinsă de BEC

Alianța USD respinsă de BEC

PSD, UNPR și PC au înregistrat, în cursul zilei de marți, la BEC, alianța alectorală PSD-UNPR-PC, după ce a fost respinsă înregistrarea USD, pe motiv că denumirea mai fusese folosită în 1996, au relatat, pentru MEDIAFAX, surse politice.

Potrivit acelorași surse, în cursul zilei de miercuri BEC va lua în discuție solicitarea de înregistrare a alianței electorale PSD-UNPR-PC, urmând să se pronunțe asupra înființării acesteia.

Dacă BEC va da o decizie pozitivă, atunci PSD, UNPR și PC vor candida în comun la alegerile pentru Parlamentul European, organizate pe 25 mai.

În paralel, PSD și PC au contestat decizia BEC de respingere a alianței electorale USD.

Biroul Electoral Central a respins, luni, înregistrarea pentru alegerile europarlamentare a alianței electorale USD, formată din PSD, UNPR și PC.

Vicepreședintele AEP Marian Muhuleț, membru în BEC, a declarat pentru MEDIAFAX că motivul pentru care a fost respinsă solicitarea de înregistrare a alianței electorale Uniunea Social Democrată este legat de faptul că aceeași denumire a fost folosită la alegerile din 1996 pentru Parlament.

El a precizat că este vorba despre încălcarea articolului 7 alineatul 1 din Legea 33/2007 privind alegerile europarlamentare.

Potrivit acestui articol, partidele politice, alianțele politice și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale se pot asocia între ele numai la nivel național, pe bază de protocol, constituind o alianță electorală, în scopul participării la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European. Un partid politic, o alianță politică sau o organizație a cetățenilor aparținând minorităților naționale nu poate face parte decât dintr-o singură alianță electorală. Alianța electorală care a participat la alegerile anterioare, indiferent de tipul acestora, sub o denumire o poate păstra numai dacă nu și-a schimbat componența inițială.

„De asemenea, denumirea respectivă nu poate fi utilizată de o altă alianță”, stabilește legea.

Reprezentantul PDL în BEC, avocatul Cristian Ene, a declarat pentru MEDIAFAX că reprezentanții partidelor care s-au exprimat pentru respingerea alianței electorale USD au fost PDL, PMP și PNL, fiind înregistrate 10 voturi pentru respingere și 4 pentru admitere.

Ene a precizat că motivul invocat de reprezentanții celor trei partide a vizat faptul că la alegerile parlamentare din 1996 a candidat alianța Uniunea Social Democrată, compusă din PD și PDSR.

USD poate formula contestație față de decizia BEC.

„Prin decizie a Biroului Electoral Central s-a respins protocolul de constituire a Alianței Electorale Uniunea Social Democrată. Decizia BEC poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție în termen de 24 de ore de la afișarea acesteia”, se arată într-un comunicat al BEC.

Termenul pentru depunerea protocolului de constituire a unei alianțe electorale este stabilit în 4 martie de HG pentru aprobarea calendarului pentru alegerile europarlamentare din 25 mai.

Uniunea Social Democrată a fost o alianță electorală pentru alegerile din 1996, formată de PD și PSDR (Partidul Social-Democrat Român, parte a CDR până în 1992). USD s-a constituit pe 27 septembrie 1995. La alegerile parlamentare din 1996, USD a obținut 23 de locuri în Parlament.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente