miercuri, noiembrie 30, 2022
AcasăLocaleStiri Satu MareAlpinism și jazz cu Harry Tavitian la Teatrul Municipal Baia Mare

Alpinism și jazz cu Harry Tavitian la Teatrul Municipal Baia Mare

Luni, 15 decembrie a avut loc un eveniment inedit la Teatrul Municipal din Baia Mare. Este vorba despre un concert de jazz susținut de cunoscutul om de jazz Harry Tavitian.

Evenimentul a început la ora 17:30, la Teatrul Municipal Baia Mare, în organizarea celor de la ASSOC Baia Mare în cadrul proiectului „Acces pentru toți”. Organizația activează în domeniul serviciilor sociale de peste 19 ani dezvoltând activități care vin în sprijinul grupurilor vulnerabile.

În cadrul concertului Harry Tavitian, unul dintre cei mai importanți jazzmani contemporani, a cântat la pian. Tot la acest eveniment, alpiniștii Cosmin Andron și Claudiu Miu au împărtășit publicului experiențele lor dincolo de limite.

La eveniment a participat și președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef , directorul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare, Octavian Apan și Mariana Dragoș. După vizita oficiată la Întreprinderea Socială ASC-Packing, care produce o gamă variată de ambalaje din diferite tipuri de carton ondulat, având angajați personae cu dizabilități, Adrian Ștef și-a exprimat dorința de a înființa și la Satu Mare o astfel de unitate.

Harry Tavitian s-a născut într-o familie de armeni din Constanța. A studiat pianul clasic de la vârsta de 6 ani. La 17 ani a început să cânte blues, după ce-a asistat la un concert de-al lui Memphis Slim în Brașov. A absolvit Academia de Muzică București. La 22 de ani a participat la prima ediție a Festivalului de Jazz de la Sibiu și a cântat la patru mâini cu Richard Oschanitzky într-un jam-session.

Harry Tavitian, din anul 1976 s-a dedicat exclusiv jazz-ului. În 1978, la Constanța, a pus bazele grupului Creativ cu care a câstigat, în 1980, premiul I pentru debut la Festivalul Internațional de Jazz Sibiu. În perioada 1978-1987 a condus Clubul de Jazz din cadrul Bibliotecii Județene Constanța. A organizat, la Teatrul Dramatic, seria de evenimente „Atelier de improvizație”, manifestare singulară pe plan național, însumând 35 de ediții.

În 1992 a înființat Fundația Culturală Harry Tavitian, prin care a continuat seria de Ateliere și a sprijit formarea unor tineri muzicieni, plasticieni și scriitori talentați, majoritatea grupați în Asociația Arte/Litere ASALT, unde s-a cristalizat noua generație de scriitori și artiști ai Constanței. Din ianuarie 1990 și până în prezent este realizator al emisiunilor „Jazz Context” și „Nația și Civilizația Armenilor” de la Radio Constanța.

Harry Tavitian a susținut în cei peste 35 de ani de activitate nenumărate concerte peste hotare, în Rusia, Lituania, Franța, Italia, Germania, Bulgaria, Portugalia, Republica Moldova, Serbia, Polonia, Scoția, Ungaria, Grecia, Turcia, Olanda, SUA, Armenia (ca invitat personal al președintelui Armeniei), Slovacia, Elveția, Cehia, Austria sau Slovenia.

Din 2009 este cetățean de onoare al orașului Vălenii de Munte, iar din 2011 este și cetățean de onoare al Constanței.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente