Automobil Club Român consideră că majorarea valorii amenzilor este prea mare față de nivelul de trai al românilor.
Proceduri de radiere și înmatriculare complicate
“ACR constată cu regret faptul că România înregistrează un număr ridicat de accidente rutiere, fiind necesare, în acest sens, măsuri de reducere a numărului acestora, deoarece media accidentelor, raportate la numărul locuitorilor, situează țara noastră pe un loc total neonorabil. Pentru a fi eficiente, considerăm că aceste măsuri nu trebuie să vizeze doar partea coercitivă aplicată utilizatorilor drumurilor, ci, mai ales, partea de infrastructură rutieră precum și cea educațională și de conștientizare a participanților la trafic. Din aceste considerente, putem afirma că proiectul prezentei OUG, în loc să simplifice procedurile de radiere și înmatriculare ale autovehiculelor, așa cum este normal într-un stat mebru UE, le complică și mai mult.
Cuantumul amenzii se apropie sau chiar depășește valoarea automobilului
Automobil Clubul Român consideră cuantumul amenzilor propuse prin această OUG că este în totală neconcordanță cu nivelul de trai din România, cu politica salarială și cu cele practicate în toate țările Uniunii Europene, în care nivelul de trai este cu totul altul și se ajunge la o situație anacronică în care cuantumul amenzii să se apropie, sau chiar să depășească, valoarea automobilului.
Pierderea capacității și abilităților conducătorilor auto
De asemenea, nu se poate înțelege faptul că se stipulează suspendarea permisului de conducere pentru neplata amenzilor auto, atâta timp cât această atribuție revine, exclusiv, organelor fiscale, în conformitate cu legile specifice domeniului fiscal. Considerăm că măsura de suspendare a permisului de conducere pe perioade lungi de timp, de până la 4 ani, poate conduce la pierderea capacității și abilităților conducătorilor auto aflați în această situație, care, în timp, pot genera și mai multe evenimente rutiere, după redobândirea permisului de conducere.
Trebuie analizată și situația celor care profesează meseria de șofer și nu au altă calificare, cărora li se încalcă un drept constituțional, dreptul la muncă.
ACR nu este un adept al încălcării legislației rutiere, dar în scopul nobil de protecție a membrilor săi, automobiliștii, propune o reanalizare a cuantumului amenzilor și al sancțiunilor complementare, cu scopul de a face din activitățile coercitive adevărate acțiuni educaționale.
Asistăm la accidente rutiere cu multe victime, adevărate catastrofe, care arată slaba pregătire profesională a conducătorilor auto implicați. Acest lucru poate fi pus în concordanță cu faptul că, în România nu există nici un poligon specializat pentru perfecționare practică în conducerea auto, așa cum acestea se regăsesc în majoritatea țărilor europene. În plus, chiar și probele practice de conducere în poligon existente cu ceva timp în urmă în legislația românească au fost eliminate de către Ministerul Transporturilor fără nicio justificare logică și asistăm la adevărate drame ale unor șoferi aflați pentru prima dată în fața unei situații dificile în traficul rutier”, se arată în comunicatul de presă.
Un proiect ce urmărește doar creșterea veniturilor bugetare
Din acesta mai reiese că ACR a prezentat Ministerului Transporturilor numeroase puncte de vedere și proiecte, însă fără nicio reacție. Concluzia reprezentanților ACR este că “proiectul acestei OUG urmărește, în principal, doar creșterea veniturilor bugetare rezultate din amenzile de circulație și exercită presiune asupra contribuabililor, conducători auto, prin aplicarea unor amenzi exagerat de ridicate, pentru unii fiind chiar imposibil de achitat. Nu e mai puțin adevărat faptul că proiectul acestei OUG conține foarte multe obligații ale conducătorilor auto, în timp ce autoritățile nu au decât foarte puține responsabilități și obligații”.
Parerea mea este ca avem un stat hoti si autodistructiv si incalca dreptul constitutional,dreptul la munca a unor oameni care nu au alta calificare si is cauta paine prin sofat.