Acasă Locale Nationale Andreea PAUL: Algoritmul lui Victor Ponta de echilibrare a bugetelor locale blochează...

Andreea PAUL: Algoritmul lui Victor Ponta de echilibrare a bugetelor locale blochează funcționarea administrațiilor locale

Bătaia de joc a lui Victor Ponta la adresa comunitățile locale continuă! Prin tăierea bugetelor administrațiilor, primarii, atât cei din Opoziție, cât și din PSD, se află în imposibilitatea de a-și duce la bun sfârșit proiectele și de a accesa fonduri europene.

Zeci de localități au primit alocări financiare net inferioare față de cele de anul trecut. Pentru a arăta gravitatea situației, spre exemplu, o comună cu doar 3.200 de locuitori și o suprafață de 2.500 de ha a primit 5.100.000 de lei, în timp ce altor șase comune din aceeași zonă, totalizând o populație de peste 38.000 de locuitori și suprafață de trei ori mai mare, le revine (în total) doar 3.800.000 de lei.

În acest context, autoritățile locale nu-și pot acoperi nici măcar cheltuielile de funcționare (între acestea fiind incluse și cheltuieli aferente școlilor și grădinițelor, iluminatul public, colectarea gunoaielor, etc.).

Dezvoltarea acestor comunități devine astfel imposibilă.  În aceste condiții, primarii și consilierii refuză să voteze proiectele de buget pe anul 2015, un buget care nu le permite să elaboreze nici un proiect pentru comunitățile pe care le conduc.

Asistăm astfel la un blocaj fără precedent, la care s-a ajuns din cauza unui algoritm făcut pe genunchi și care nu răspunde nevoilor comunităților locale.

Nevoile unei comune mari sau ale unui oraș sunt diferite de cele ale comunităților mici. Este greșită o egalizare între unitățile administrativ teritoriale printr-un sistem care face abstracție de numărul locuitorilor și suprafața localităților.

PNL îi solicită premierului Ponta să intervină de urgență în soluționarea acestor alocări bugetare catastrofale care obligă administrațiile locale să recurgă la măsuri extreme ce pot ajunge până la blocarea totală a activității din lipsa resurselor financiare.

Am avertizat încă de la sfârșitul anului 2014 că Parlamentul României a adoptat un nou mecanism de echilibrare a bugetelor primariilor prin care sunt avantajate localitățile foarte sărace și dezavantajate localitățile cu suprafețe mari și populație mai numeroasă, fără nicio dezbatere publică, prin atașarea unui articol cu totul nou la legea bugetului de stat pentru anul 2015. Județele sărace câștigă, cele mai bogate pierd.

De pildă, primariile sătmărene vor pierde prin noul mecanism de echilibrare a bugetelor locale, adoptat de majoritatea PSD, circa 12 milioane lei în anul 2015.

- Advertisment -

Cele mai populare

„Nimănui cu nimic nu fiţi datori, decât cu iubirea unuia faţă de altul”

Fii blând și bun cu toți, ne îndeamnă Părintele Serghie, că toți sunt în nevoi, bolnavi cu toții. Nu-i nimeni sănătos la suflet....

Este oficial.Biden,rămâne câștigător

Administrația Serviciilor Generale cea care are un rol cheie în confirmarea oficială a victoriei în scrutinul prezidenţial, l-a informat pe președintele ales...

Postul alimentar:recomandări și rețete

Postul alimentar, în toate civilizațiile și religiile, a fost implementat cu valențe curative nu numai în ceea ce privește corpul, dar și...

Adrian Cozma: Vom dezvolta Satu Mare cu bani europeni!

Nu mai are nimeni nicio îndoială că utilizarea cu eficiență a banilor europeni e cheia și drumul spre o dezvoltare mai rapidă...

Comentarii recente