Acasă Locale Nationale Andreea PAUL: ASF va fi audiat în Comisia parlamentară de Buget, Finanțe...

Andreea PAUL: ASF va fi audiat în Comisia parlamentară de Buget, Finanțe și Bănci cu privire la creșterea prețurilor la polițele RCA

Miercuri, 3decembrie am cerut și s-a votat cu unanimitate de voturi în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci a Parlamentului audierea președintelui ASF și a responsabililor cu supravegherea pieței de asigurări în cazul anomaliilor semnalate în creșterea prețurilor la polițele RCA.

ASF trebuie să răspundă la cel puțin 4 întrebări:

  1. Care sunt costurile reale ale polițelor de asigurare RCA în cazul celor 11 actori economici pe piața românească?
  2. Cât de mult din creșterea de RCA se datorează corupției, cât salariilor imense de la supravegherea asigurărilor, cât nepotismului și politizării managementului companiilor de asigurare? Care este strategia ASF pentru recâștigarea încrederii în piața românească de asigurări?
  3. Cât din creșterile acestor prețuri sunt JUSTIFICATE și cât ar trebui RECUPERAT de la persoanele care prin prost management au dus aceste companii pe pierderi?
  4. Care este formula matematică de calcul acceptată de toată lumea pentru aceste rate de creșteri ale RCA? De ce nu este PUBLICĂ această formulă și periodic explicată populației?

Supravegherea asigurărilor trebuie depolitizată, iar managementul companiilor trebuie lăsat în mâna specialistilor, a tehnocraților. Deciziile acestora trebuie să fie transparente și explicate populației pe înțelesul larg. Cert este că populația este din ce în ce mai sărăcită și află cu surprindere că are de plătit în fiecare an mai mult, iar pentru recuperarea daunelor au de gestionat bariere nejustificate. Oamenii trebuie să știe DE CE dau respectivii bani pentru asigurarea auto.

Ca analist economic, am semnalat public problemele de pe piața asigurărilor auto la începutul anului 2014: http://www.zf.ro/opinii/tinerii-in-romania-platesc-pentru-asigurarea-rca-de-5-ori-mai-mult-decat-un-adult-12133506.

Ca deputat, am depus o interpelare parlamentară adresata ASF-ului, prin care am cerut explicații legate de lipsa de transparență la stabilirea prețului pentru asigurarea de răspundere civilă auto și lacunele legislative care permit fraudarea sistemului. Răspunsul superficial și expeditiv al ASF îl găsiți tot aici:http://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari.detalii?idi=37350&idl=1

Cert este ca românii sunt în stradă și plătesc polițele foarte scumpe ale RCA. Tinerii, în mod particular, plătesc pentru asigurarea RCA de 5 ori mai mult decât un adult, decalaj mult mai mare în România decât în alte state europene cu piețe financiare și de asigurări mai dezvoltate.

Pentru coerențā este nevoie de un sistem de reguli de bază, clare și transparente, stabilite de ASF. Aceste norme nu trebuie să fie complicate sau inventate în bunul stil românesc, ci se pot prelua din buna practică europeană și adaptate pentru piața din România, respectand directiva europeană în materie. Condiția este să avem profesioniști responsabili, voință și respect față de cetățeni.

- Advertisment -

Cele mai populare

A fost reactualizată lista țărilor cu risc epidemiologic

Joi, 29 iulie a.c., a fost actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. În acest context, toți...

Ziua Imnului Național marcată la Satu Mare

Anual, la data de 29 iulie, este celebrată Ziua Imnului Național. În acest context, în municipiul Satu...

Jumătate de tonă de cocaină a ajuns din greșeală într-un depozit de fructe din Ilfov

În loc de banane, la un depozit de fructe din Ilfov au ajuns 503 kilograme de cocaină aproape...

CFR Cluj s-a calificat în turul 3 al Ligii Campionilor

Formația campioană a României, CFR Cluj, a primit miercuri vizita celor de la Lincoln Red Imps în returul...

Comentarii recente