Acasă Locale Nationale Andreea PAUL: ASF va fi audiat în Comisia parlamentară de Buget, Finanțe...

Andreea PAUL: ASF va fi audiat în Comisia parlamentară de Buget, Finanțe și Bănci cu privire la creșterea prețurilor la polițele RCA

Miercuri, 3decembrie am cerut și s-a votat cu unanimitate de voturi în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci a Parlamentului audierea președintelui ASF și a responsabililor cu supravegherea pieței de asigurări în cazul anomaliilor semnalate în creșterea prețurilor la polițele RCA.

ASF trebuie să răspundă la cel puțin 4 întrebări:

  1. Care sunt costurile reale ale polițelor de asigurare RCA în cazul celor 11 actori economici pe piața românească?
  2. Cât de mult din creșterea de RCA se datorează corupției, cât salariilor imense de la supravegherea asigurărilor, cât nepotismului și politizării managementului companiilor de asigurare? Care este strategia ASF pentru recâștigarea încrederii în piața românească de asigurări?
  3. Cât din creșterile acestor prețuri sunt JUSTIFICATE și cât ar trebui RECUPERAT de la persoanele care prin prost management au dus aceste companii pe pierderi?
  4. Care este formula matematică de calcul acceptată de toată lumea pentru aceste rate de creșteri ale RCA? De ce nu este PUBLICĂ această formulă și periodic explicată populației?

Supravegherea asigurărilor trebuie depolitizată, iar managementul companiilor trebuie lăsat în mâna specialistilor, a tehnocraților. Deciziile acestora trebuie să fie transparente și explicate populației pe înțelesul larg. Cert este că populația este din ce în ce mai sărăcită și află cu surprindere că are de plătit în fiecare an mai mult, iar pentru recuperarea daunelor au de gestionat bariere nejustificate. Oamenii trebuie să știe DE CE dau respectivii bani pentru asigurarea auto.

Ca analist economic, am semnalat public problemele de pe piața asigurărilor auto la începutul anului 2014: http://www.zf.ro/opinii/tinerii-in-romania-platesc-pentru-asigurarea-rca-de-5-ori-mai-mult-decat-un-adult-12133506.

Ca deputat, am depus o interpelare parlamentară adresata ASF-ului, prin care am cerut explicații legate de lipsa de transparență la stabilirea prețului pentru asigurarea de răspundere civilă auto și lacunele legislative care permit fraudarea sistemului. Răspunsul superficial și expeditiv al ASF îl găsiți tot aici:http://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari.detalii?idi=37350&idl=1

Cert este ca românii sunt în stradă și plătesc polițele foarte scumpe ale RCA. Tinerii, în mod particular, plătesc pentru asigurarea RCA de 5 ori mai mult decât un adult, decalaj mult mai mare în România decât în alte state europene cu piețe financiare și de asigurări mai dezvoltate.

Pentru coerențā este nevoie de un sistem de reguli de bază, clare și transparente, stabilite de ASF. Aceste norme nu trebuie să fie complicate sau inventate în bunul stil românesc, ci se pot prelua din buna practică europeană și adaptate pentru piața din România, respectand directiva europeană în materie. Condiția este să avem profesioniști responsabili, voință și respect față de cetățeni.

- Advertisment -

Cele mai populare

Messi a marcat și i-a adus un omagiu lui Maradona

Barcelona a jucat duminică contra echipei Osasnuna. Formația antrenată de Ronald Koeman s-a impus cu scorul de 4...

Lewis Hamilton se impune într-o cursă nebună

Campionul mondial Lewis Hamilton s-a impus în Marele Premiu de Formula 1 al Bahrainului, o cursă pe care...

Situația infectarilor cu Sars-COV-2

Până pe data de 26 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 449.349 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID...

Postul,milostenia și iubirea aproapelui- cununa creștinului

Noi credem că Dumnezeu este cu noi, însă pentru a reface sau a nu pierde legătura de iubire cu El, pentru a...

Comentarii recente