Acasă Locale Internationale Armata americană recunoaște că raidurile aeriene împotriva SI ar fi putut provoca...

Armata americană recunoaște că raidurile aeriene împotriva SI ar fi putut provoca victime civile

Armata americană a recunoscut pentru prima oară, marți, că bombardamentele efectuate de coaliție împotriva organizației extremiste Stat Islamic (SI) ar fi putut provoca victime în rândul civililor, anunțând că a deschis anchete asupra unor cazuri în Irak și în Siria, relatează AFP.

Aceste investigații au fost lansate de Centcom, comandamentul american pentru Orientul Mijlociu și Asia Centrală, a explicat marți pentru presă purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby.

„Centcom anchetează asupra mai multor acuzații (potrivit cărora raidurile aeriene ale coaliției ar fi provocat) victime în rândul civililor, pe care le consideră credibile”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Militarii americani nu au recunoscut până acum existența unor astfel de anchete, limitându-se să repete că niciunul dintre decesele survenite în rândul civililor nu a putut fi confirmat.

Potrivit unor surse militare americane, armata a deschis 18 anchete în total asupra unor posibile victime civile în Irak și în Siria.

Cinci anchete sunt în curs și 13 sunt abandonate provizoriu, faptele neputând fi verificate sau informațiile fiind insuficiente.

Una dintre anchetele în curs se referă la un atac survenit la 26 decembrie, au precizat sursele citate.

„Luăm foarte în serios” riscul de a face victime în rândul civililor, a dat asigurări Kirby. „Suntem foarte atenți, cu fiecare operațiune pe care o lansăm, oricare ar fi locul în care operăm, să minimalizăm” acest risc, a adăugat el.

La sfârșitul lui octombrie, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, Rami Abdel Rahmane, a anunțat că raidurile aeriene au provocat moartea a 32 de civili, între care șase copii și cinci femei.

La mijlocul lui decembrie, coaliția a efectuat peste 1.300 de raiduri aeriene împotriva organizației SI, majoritatea cu avioane americane. Atacurile au început la 8 august în Irak și s-au extins la 23 septembrie în Siria.

- Advertisment -

Cele mai populare

Raed Arafat solicită creșterea capacității de ventilație

 Autorităţile din domeniul sanitar au în vedere suplimentarea, la nivelul unităţilor de primiri urgenţe, a numărului de ventilatoare care să asigure tratarea...

Părinții își vor putea lua zile libere plătite

Guvernul a aprobat joi proiectul de OUG care reglementează acordarea de zile libere plătite părinților în mai multe situații de suspendare a...

Cîțu:Reeșalonarea datoriilor până pe 15 Decembrie

Companiile vor avea termen până pe 15 decembrie să depună cerere de reeşalonare a datoriilor acumulate în perioada de la începutul stării...

PS Macarie :‘E în flagrantă contradicție cu Sfânta Scriptură’

Într-o declarație care a provocat o undă de șoc în lumea creștină, papa Francisc a cerut, într-un documentar prezentat miercuri la Roma,...

Comentarii recente