Acasă Locale Nationale România contribuie, în 2015, cu 500.000 de euro la Fondul NATO privind...

România contribuie, în 2015, cu 500.000 de euro la Fondul NATO privind apărarea cibernetică a Ucrainei

România va contribui, în anul 2015, cu 500.000 de euro la Fondul de sprijin al NATO pentru Ucraina în domeniul apărării cibernetice, potrivit unei Hotărâri de Guvern publicate marți în Monitorul Oficial.

Guvernul a aprobat prin HG Acordul de management financiar între România, prin SRI, și Oficiul pentru control financiar al NATO privind Fondul de sprijin al Alianței pentru Ucraina în domeniul apărării cibernetice, semnat la 2 decembrie.

Contribuția României pentru 2015 la acest fond este de 500.000 de euro.

Potrivit HG publicată marți în Monitorul Oficial, suma va fi suportată din bugetul SRI.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat, pe 2 decembrie, la Bruxelles, operaționalizarea Fondului NATO de Sprijin în domeniul Apărării Cibernetice, gestionat de România prin SRI, subliniind că, din această poziție, Bucureștiul va sprijini sporirea capacității Ucrainei de a răspunde noilor amenințări.

România participă în calitate de națiune-lider, în baza unei hotărâri CSAT, la Fondul de Sprijin (Trust Fund) pentru dezvoltarea capacității de apărare cibernetică a Ucrainei, creat prin participarea voluntară a țărilor membre NATO, a anunțat, în 13 septembrie, SRI.

„În contextul evenimentelor generate de tensionarea relațiilor ruso-ucrainene și pe fondul necesității Alianței Nord-Atlantice de a-și întări granița de est, au fost implementate noi măsuri de securitate, sens în care a apărut și ideea creării, pe baza contribuției voluntare a țărilor membre NATO, a unui Fond de Sprijin (Trust Fund) pentru dezvoltarea capacității de apărare cibernetică a Ucrainei”, a precizat SRI într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, expertiza pe care SRI o deține în domeniul securității cibernetice – apreciată atât în proiecte desfășurate în țara noastră, cât și în cadrul cooperării cu NATO, prin contribuții la crearea de platforme specifice și prin participarea activă la exerciții precum Cyber Coalition – a fundamentat aprobarea, de către CSAT, a participării țării noastre, prin Serviciul Român de Informații, în calitate de națiune-lider, la acest Fond.

Ca urmare, CSAT a aprobat transmiterea acestei decizii către NATO, iar în cadrul Summit-ului NATO din Țara Galilor (4-5 septembrie), România și-a declarat disponibilitatea de a îndeplini rolul de națiune-lider a Fondului de Sprijin pentru apărarea cibernetică a Ucrainei.

- Advertisment -

Cele mai populare

Fără creșteri de pensie în acest an sau următorul

O creştere a punctului de pensie cu 40% în acest moment trebuie evitată, pentru că economia nu o poate susţine, iar în...

PNL a depus sesizarea de neconstituționalitate privind numirea lui Iordache

Liberalii au depus, joi, sesizarea de neconstituţionalitate referitoare la hotărârea Parlamentului privind numirea deputatului PSD Florin Iordache în funcţia de preşedinte al...

Florin Zamfirescu despre închisoarea COVID și conducerea acesteia

Actorul Florin Zamfirescu este nemulţumit de măsurile luate de autorităţi pentru limitarea răspândirii cazurilor de coronavirus şi declară că actualii conducători sunt...

Toleranța înțeleasă și promovată într-un mod greșit.

Papa Francisc militează pentru căsătoriile între homosexuali! Cere o lege specială . Papa Francisc îndeamnă, într-un documentar difuzat miercuri...

Comentarii recente