Acasă Locale Nationale ASF a relaxat condițiile pentru stabilirea tarifelor la RCA. Prețul asigurării poate...

ASF a relaxat condițiile pentru stabilirea tarifelor la RCA. Prețul asigurării poate scădea

Autoritatea de Supraveghere Financoară (ASF) a eliminat din legislație obligația asigurătorilor de a stabili tarife de primă pentru polițele RCA astfel încât să acopere toate angajamentele ce decurg din încheierea contractelor, decizie care ar putea avea ca efect reducerea prețului asigurării.

„Consiliul ASF a hotărât miercuri modificarea Normei 23/2014 prin abrogarea prevederilor articolului 21, alineatul 1, care stipulează obligația asigurătorilor de a stabili tarife de primă RCA, astfel încât să fie acoperite toate angajamentele ce decurg din încheierea contractelor de asigurare pe acest segment. Această prevedere a fost adesea invocată ca factor de stimulare a creșterii tarifelor”, se arată într-un comunicat al ASF remis MEDIAFAX.

Totodată, tarifele de primă nu vor putea fi modificate decât după minimum 6 luni , față de 12 luni anterior, cu excepția indexărilor sau a modificărilor pe anumite categorii de riscuri.

Amendamentele aduse Normei 23/2014 vor intra în vigoare la data publicării acestora în Monitorul Oficial.

„Este o primă măsură destinată normalizării situației în cazul tarifelor RCA; flexibilizăm cadrul de reglementare pentru a oferi societăților de asigurare libertatea de a își optimiza portofoliile și de a atenua diferențele mari existente în acest moment” a declarat președintele ASF, Mișu Negrițoiu.

Conform angajamentelor asumate față de Parlamentul, ASF va prezenta până la sfârșitul lunii februarie a acestui an concluziile analizei pe care o efectuează pe segmentul polițelor RCA, precum și soluțiile pe care le consideră adecvate, se mai spune în comunicat.

Ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, a solicitat sâmbătă conducerii ASF să reanalizeze și să regândească sistemul de asigurări RCA pentru tinerii sub 25 de ani, pentru că majoritatea acestora nu-și permit să plătească tarife de peste 2.000 lei.

„Actuala realitate este una care îi pune pe tineri în dificultatea de a plăti niște polițe RCA care pot ajunge să fie chiar mai scumpe decât mașina pe care o conduc. Trebuie identificată o soluție pentru a nu pune presiune pe tineri. Sunt convins că marea parte a acestora nu își vor putea permite să plătească un RCA de peste 2.000 de lei. Am încredere că speța va fi reanalizată de către ASF, astfel încât să venim în sprijinul tinerilor și nu împotriva lor”, a declarat ministrul Finanțelor, într-un comunicat de presă.

La rândul său, premierul Victor Ponta a afirmat că prețurile actuale la sistemul de asigurări RCA sunt excesive pentru puterea financiară de care dispun tinerii, iar o mașină nu ar trebui să fie considerată un lux pe care doar unii să și-l permită, precizând că sprijină cererea ministrului Vâlcov de reanalizare a sistemului.

„Sprijin inițiativa ministrului Darius Vâlcov de a cere ASF reanalizarea sistemului RCA pentru a veni în sprijinul tinerilor! Prețurile actuale sunt excesive pentru puterea financiară de care dispun aceștia, ținând cont că mulți dintre ei sunt studenți sau la început de carieră. O mașină nu ar trebui să fie considerată un lux pe care doar unii să și-l permită!”, a scris Ponta pe Facebook.

În decembrie 2014, președintele ASF, Mișu Negrițoiu, a declarat la comisia pentru buget din Camera Deputaților că va reanaliza până în februarie situația polițelor RCA pentru tineri, pentru a vedea de ce sunt atât de mari.

El a arătat că în anul 2015 va fi o monitorizare permanentă a acestei probleme, arătând că va trebui să se definească noțiunea de tineret.

„Toți au standarde diferite și vrem să uniformizăm și vrem să punem o presiune și să eliminăm excesele și tratamentele diferențiale. Vrem să tratăm problema tinerilor ca fiind una specială și noi ne propunem o analiză la nivelul societăților de asigurări, va fi în trimestrul I anul viitor, când încep să ne notifice cu prețul și o să ne uităm eventual la o standardizare sau la o modulare la nivelul societăților de asigurări a acestor prețuri”, afirma Negrițoiu.

La începutul acestui an, societatea ABC Asigurari s-a retras de pe segmentul asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), decizia fiind motivată de lipsa perspectivelor realizarii de profit din subscrierea riscurilor asociate polițelor de acest tip.

„Condițiile socio-economice concrete în care se desfășoară activitatea pe RCA, scăderea puterii de cumpărare, creșterea prețurilor reparațiilor, creșterea accelerată și lipsa de predictibilitate a despăgubirilor pentru vătămări corporale și deces, înăsprirea condițiilor de reasigurare pentru produsul RCA sunt factori reali care arată că acest produs nu poate fi considerat dezirabil pe viitor”, se spunea într-un comunicat transmis de ABC Asigurări.

Pe segmentul polițelor RCA activează zece companii, și anume Allianz-Țiriac Asigurări, Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins România, Generali România, Groupama, Omniasig și Uniqa, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Subscrierile din polițe de asigurare de răspundere civilă auto (RCA) obligatorie au crescut cu 11% în primele nouă luni ale anului trecut, la 1,94 miliarde de lei, pe fondul avansului primei medii cu 3%, la 515 lei, și al numărului de contracte cu 4%, la 5,37 milioane, potrivit datelor ASF.

- Advertisment -

Cele mai populare

Lansarea proiectului „C2-Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor- Jurnalul de Satu Mare SRL”

S.C. Jurnalul de Satu Mare S.R.L., în calitate de Beneficiar, implementează proiectul „C2-Granturi pentru capital de lucru acordate...

Sprijin pentru participarea pentru prima dată la sistemele de calitate

Anunţă deschiderea apelului de selecţie nr. 2 pentru măsura 3.1 - Sprijin...

„Implementarea SDL în comunităţile marginalizate din teritoriul GAL Tövishát”

„Implementarea SDL în comunităţilemarginalizate din teritoriul GAL Tovishat”, Comunicat conferință lansare proiectAsociaţia Grup de Acţiune...

Cristiano Ronaldo admite că l-a depășit pe legendarul Pele la numărul golurilor înscrise

Cristiano Ronaldo a înscris duminică un hat-trick împotriva formației Cagliari, scor 3 la 1 pentru Juventus, reușind astfel...

Comentarii recente