Acasă Locale Internationale Șeful Gazprom: South Stream este un proiect închis

Șeful Gazprom: South Stream este un proiect închis

Directorul general al grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a declarat miercuri că proiectul gazoductului South Stream a fost închis, iar de actualitate a devenit noul proiect Turkish Stream, relatează Novinite.

Miller a spus că Uniunea Europeană trebuie să accelereze construcția infrastructurii pentru a primi gaze prin conducta Turkish Stream, el subliniind faptul că lucrările la noile gazoducte necesare pe teritoriul statelor UE trebuie să înceapă cât mai curând, pentru ca termenele de realizare să fie respectate.

„Partenerii noștri europeni au fost informați și acum este treaba lor să creeze infrastructura necesară, către frontierele Greciei și Turciei”, a explicat Miller, citat de agenția de presă BGNES.

Solicitat să comenteze soarta gazoductului South Stream, Miller a declarat jurnaliștilor că este un proiect închis, iar conducta Turkish Stream este singura rută viabilă pentru livrarea a 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Miller a explicat că nu există altă opțiune pentru aceste livrări, care în prezent au loc tranzitând Ucraina.

„Gazprom lucrează la o strategie proprie, bazată pe planul UE de realizare a uniunii energetice”, a spus șeful Gazprom, care și-a exprimat speranța că această uniune nu va submina securitatea aprovizionării cu energie.

Totodată, Miller a avertizat că riscurile legate de tranzitul gazelor pe teritoriul Ucrainei încă există.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat la începutul lunii decembrie că Rusia nu poate continua realizarea proiectului gazoductului ruso-italian South Stream din cauza obiecțiilor Comisiei Europene, determinate de nerespectarea legislației europene în domeniul energiei.

În pofida acestui anunț, ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, a cerut Bulgariei, la jumătatea lunii trecute, să emită la timp autorizațiile pentru construcția tronsonului subacvatic al gazoductului South Stream.

Proiectul cu Turcia anunțat de Rusia prevede transportul de gaze rusești către această țară, cu posibilitatea construirii la granița turcă a unui centru de distribuție a gazelor pentru livrări în Uniunea Europeană.

Între timp, Bulgaria a propus Comisiei Europene construcția unui centru de distribuție a gazelor în apropiere de portul Varna, unde era proiectat să ajungă la țărm South Stream.

Uniunea Europeană ia în calcul mai multe variante pentru înlocuirea South Stream, una dintre acestea fiind transportarea de gaze din Azerbaidjan prin Turcia, în condițiile în care România, Bulgaria și Grecia au semnat un acord de cooperare în domeniu.

- Advertisment -

Cele mai populare

Ziua Națională, marcată în avans de cei mai mici preșcolari ai Grădiniței Nr.1

În fiecare an de 1 Decembrie românii sărbătoresc Ziua României și își amintesc de eroii...

BNR a prezentat banconta pe care este imprimată Ecaterina Teodoroiu

Prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentată o personalitate feminină – Ecaterina Teodoroiu, a fost prezentată...

Programul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a fost modificat

Instituția Prefectului Satu Mare a anunțat modificările aduse în programul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României din 1...

Oficial! S-a stabilit ora la care se pornește iulminatul festiv

Așa cum anticipam, https://www.jurnaluldesatumare.ro/mantia-magica-a-sarbatorilor-de-iarna-se-asterne-peste-orasul-nostru-noi-imagini-cu-decoratiunile-festive/ , iluminatul festiv se pornește pe data de 30 noiembrie începând cu ora 18.00.

Comentarii recente