Acasă Locale Internationale Șeful Gazprom: South Stream este un proiect închis

Șeful Gazprom: South Stream este un proiect închis

Directorul general al grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a declarat miercuri că proiectul gazoductului South Stream a fost închis, iar de actualitate a devenit noul proiect Turkish Stream, relatează Novinite.

Miller a spus că Uniunea Europeană trebuie să accelereze construcția infrastructurii pentru a primi gaze prin conducta Turkish Stream, el subliniind faptul că lucrările la noile gazoducte necesare pe teritoriul statelor UE trebuie să înceapă cât mai curând, pentru ca termenele de realizare să fie respectate.

„Partenerii noștri europeni au fost informați și acum este treaba lor să creeze infrastructura necesară, către frontierele Greciei și Turciei”, a explicat Miller, citat de agenția de presă BGNES.

Solicitat să comenteze soarta gazoductului South Stream, Miller a declarat jurnaliștilor că este un proiect închis, iar conducta Turkish Stream este singura rută viabilă pentru livrarea a 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Miller a explicat că nu există altă opțiune pentru aceste livrări, care în prezent au loc tranzitând Ucraina.

„Gazprom lucrează la o strategie proprie, bazată pe planul UE de realizare a uniunii energetice”, a spus șeful Gazprom, care și-a exprimat speranța că această uniune nu va submina securitatea aprovizionării cu energie.

Totodată, Miller a avertizat că riscurile legate de tranzitul gazelor pe teritoriul Ucrainei încă există.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat la începutul lunii decembrie că Rusia nu poate continua realizarea proiectului gazoductului ruso-italian South Stream din cauza obiecțiilor Comisiei Europene, determinate de nerespectarea legislației europene în domeniul energiei.

În pofida acestui anunț, ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, a cerut Bulgariei, la jumătatea lunii trecute, să emită la timp autorizațiile pentru construcția tronsonului subacvatic al gazoductului South Stream.

Proiectul cu Turcia anunțat de Rusia prevede transportul de gaze rusești către această țară, cu posibilitatea construirii la granița turcă a unui centru de distribuție a gazelor pentru livrări în Uniunea Europeană.

Între timp, Bulgaria a propus Comisiei Europene construcția unui centru de distribuție a gazelor în apropiere de portul Varna, unde era proiectat să ajungă la țărm South Stream.

Uniunea Europeană ia în calcul mai multe variante pentru înlocuirea South Stream, una dintre acestea fiind transportarea de gaze din Azerbaidjan prin Turcia, în condițiile în care România, Bulgaria și Grecia au semnat un acord de cooperare în domeniu.

- Advertisment -

Cele mai populare

Ministrul Transporturilor a fost în vizită la Satu Mare

Lucian Bode, Ministrul Transporturilor a fost într-o vizită vineri în județul Satu Mare, unde a și ținut o...

Un creier sanătos de lungă durată

Un factor de multe ori neglijat în ceea ce privește impactul asupra creierului este nutriția. Și există numeroase produse care pot fi...

Mită de 89.000 de euro pentru semnarea de contracte

Mai multe persoane din conducerea unor spitale din judeţele Braşov şi Harghita ar fi primit mită de până la 89.000 de euro...

Ordonanță de Urgență privind telemunca

Guvernul va discuta în ședința de vineri un proiect de OUG privind folosirea semnăturii electronice pentru contractele de muncă. Actul normativ reglementează...

Comentarii recente