luni, iulie 22, 2024
AcasăPoliticaLocalAtac dur al lui Băsescu la liderii USL

Atac dur al lui Băsescu la liderii USL

Președintele Traian Băsescu a declarat, la Palatul Cotroceni, că liderii USL „s-au întors nervoși dinconcediu” și că are să le transmită lucruri grave acestora, că „șomajul este în creștere” și că ” românii se tem dacă își pierd sau nu locul de muncă”, adăugând că „e timpul ca Victor Ponta să guvernez

DECLARAȚIILE PREȘEDINTELUI:

Despre situația economică a țării

– Mica mea conferință de presă este ocazionată de încheierea vacanței liderilor USL care au reușit, după 45 de zile, să dea o nominalizare pentru Transporturi. Este un progres, dar liderii USL s-au întors nervoși.

 – Le dau informații grave liderilor USL: Șomajul este în creștere, românii sunt tot mai preocupați de situația locului de muncă și tot mai mulți se întreabă dacă își pierd sau nu locul de muncă. Când acest Guvern condus de Victor Ponta  a preluat guvernarea, șondajul în România conform ESA era de 6,7%. În luna iunie, tot conform măsurătorilor în sistem ESA, șomajul în România ajunsese la 7,6%. Deci creștereeconomică generată de la exporturi de la Dacia, Lufkin sau alte companii nu înseamnă și creștere a locurilor de muncă, iar acesta este un efect al amputărilor investițiilor din bugetul de stat.

Mai trag un semnal de alarmă extrem de serios: în luna iunie șomajul era 7,6%, dar în iulie România a mai înregistrat un plus de 29.000 de șomeri, ceea ce îmi permit să anticipez, ne va arăta atunci când se va analiza la nivelul EUROSTAT șomajul în România, cifra pentru România va fi undeva în jur de 8%. Este un prag extrem de riscant și crearea de locuri de muncă este esențială, relansarea investițiilor din bani europeni și bani de la bugetul de stat trebuie să fie o prioritate majoră a Guvernului. Nu se poate să privești o creștere cu 29.000 de persoane a șomajului în perioadă de vară, când foarte multe locuri de muncă sunt în zona serviciilor sezoniere, ar fi fost de așteptat o scădere a șomajului măcar pe perioada verii

– Mă îngrijorează faptul că până acum, deși intrăm în septembrie, Guvernul nu a finalizat o formă acceptabilă pentru acordul de parteneriat cu Comisia Europeană pentru după 2014. Guvernul nu are capacitate de analiză asupra situației de moment a țării și pentru viitor.

– Tot Comisia Europeană remarcă faptul că acordul de parteneriat propus de Guvern e necorelat cu politicile UE pentru anii 2014-2020.

– Mai este un lucru asupra căruia țin să atenționez public Guvernul: în prima parte vă vorbeam de șomaj și amintesc tuturor factorilor responsabili că la ultimul Consiliu European s-au stabilit câteva măsuri pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor. S-au alocat 6 miliarde de euro care trebuie cheltuiți în 2014-2015 pentru reducerea șomajului la tineri. Mai mult, Comisia Europeană a primit sarcina să aloce 2 miliarde euro aceluiași program, deci sunt 8 miliarde de euro.

– La ora asta Guvernul trebuia să aibă programe gata pregătite să fie implementate de la 1 ianuarie 2014. Vă pot spune și regiunile pentru care avem bani alocați: sud-Muntenia (cele 7 județe), centru (6 județe) și sud-est (6 județe).

– Este, cred eu, o convingere a liderilor USL și a Guvernului că pot substitui munca serioasă cu emisiuni televizate. Dar îi atenționez că ne apropiem de 8% la șomaj. Nici în criză, sub guvernul Boc, nu am avut asemenea șomaj, iar nepăsarea, convingerea că poți supraviețui la nesfârșit prin aroganță, prin bătălia cu președintele, îi face să nu dea atenție problemelor importante ale țării.

Despre preluarea Ministerului Transporturilor de către Ramona Mănescu

– Astăzi, odată cu depunerea jurământului de către doamna Ramona Mănescu, am menționat câteva lucrări care sunt prioritare în opinia mea. Și nu vreau să înțelegeți că am vreo slăbiciune pentru vreo lucrare sau alta din cele ce le-am menționat, dar metroul în Drumul Taberei a devenit o calamitate pentru cetățeni și poate în cooperarea dintre primarul Sectorului 6, domnul Rareș Mănescu, și soția dânsului, doamna ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu, vor reuși să reia lucrările la metrou

– Pe Autostrada Transilvania s-a procedat ca și la tronsonul Nădlac-Arad, adică fără cap.

Despre guvernarea lui Victor Ponta

– Voi avea tot mai des intervenții care să arate realitățile, nu o să le expun toate într-o zi pentru că așa se poate crea confuzie. Dar voi umbla în țară și voi vorbi despre realitățile din țară. Cred că Guvernul trebuie să lase luptele politice și să guverneze. Este timpul ca domnul Victor Viorel Ponta să guverneze, nu să televizeze și nu să se lupte politic. El este copreședinte USL, dar înainte de toate este prim-ministru al Guvernului României și cred că românii sunt mai puțin interesați de ce crede Victor Viorel Ponta despre președinte, dar vor să audă cum reduce șomajul, cum creează locuri de muncă, cum relaxează investițiile, cum se utilizează banii europeni din actualul exercițiu bugetar și din viitorul exercițiu bugetar.

– Am auzit pe la televizor ideea că președintele este în campanie. Ce nu înțelege Victor Viorel Ponta, ca și mulți alți analiști: eu nu sunt în campanie, eu nu mai candidez la nimic. (…) Sunt în creștere procentele mele în sondaje, e într-adevăr, dar eu nu mai candidez la nimic, nu mai sunt dădaca unui partid parlamentar, nu mai îmi folosesc la nimic, de aceea mi se pare că nervii, nervozitatea lui Crin Antonescu, a premierului Victor Ponta, utilizarea unor etichetări nepotrivite. Ar trebui să fie calmi, să privească cu responsabilitate realitățile țării și îi atenționez că drumul pe care merge țara este un drum periculos pentru că Guvernul nu îi stabilește traseul

– Drumul pe care merge țara este unul periculos: există riscul ca sacrificiile enorme să devină ceva repetabil. Nu îmi doresc asta, nu suntem pe punctul de a ni se întâmpla dar dacă vom continua să nu guvernăm țara și să transformăm totul într-o bătălie politică, există riscul să creăm suferință românilor.

– L-am auzit pe Victor Ponta spunând că președintele i-a făcut dosar doctorului Brădișteanu. Asta nu o poate spune decât un om incapabil să înțeleagă cum funcționează statul. Nu le accept nici minciunile pe care le spun despre controlul președintelui asupra DNA. Și Crin Antonescu, și Victor Ponta, și Vasile Blaga și toți să aibă grijă de infractori, de infractorii pe care îi au în partide, nu să se lege de instituțiile statului care încearcă să îi apere pe cetățeni de infractori

Despre pactul de coabitare

– Pactul stă pentru că el se sprijină pe prevederi constituționale, deci acolo nu e nimic în afara Constituției. Eu am girat orice guvern la instalare. Am fost optimist atât timp cât s-a stat în obiectivele asumate, dar faptul că Guvernul nu sesizează sau nu iau măsuri sau are politici absolut de neacceptat, ceea ce duce la creșterea șomajului, mă face să nu mai am încrederea în capacitatea acestui guvern de a valorifica sacrificiul românilor ca urmare a măsurilor din 2010.

El a arătat că a început să se convingă că guvernanții USL sunt „incompetenți” și nu înțeleg ce se întâmplă cu țara pe care o au pe mână, însă deocamdată nu are ce să facă decât să spună acest lucru.

„Deocamdată nu am încredere, dar nu am ce face decât să spun. Nu mai am încredere pentru că se dovedesc niște oameni politicianiști, nu îi interesează să creeze locuri de muncă, îi interesează să vadă ce pot spune despre unul, despre altul, despre președinte. Or eu încep să mă conving că sunt incompetenți și nu au capacitatea să înțeleagă ce se întâmplă cu țara pe care au o în mână”, a mai afirmat președintele.

Despre plecarea lui Crin Antonescu de la ceremonia de învestitură a Ramonei Mănescu

Întrebat cum comentează faptul că președintele Senatului, Crin Antonescu, președinte al PNL, a plecat de la Cotroceni, unde avea loc ceremonia de învestitură a Ramonei Mănescu în funcția de ministru al Transporturilor, înainte de terminarea evenimentului, Băsescu a răspuns: „Într-un singur fel. Nu o să ajungă niciodată președinte pentru că nu știe ce înseamnă să fii președinte, să respecte funcția. Nu poți să ajungi președinte pentru că nu știi să respecți funcția. Și, de fapt, era o ceremonie dedicată colegei sale”.

Despre despre o intervenție externă în Siria

– Noi ne vom poziționa după ce vom afla rezultatul inspecției ONU. Sigur că nici noi nu putem accepta utilizarea gazelor toxice împotriva oricărei părți, de orice parte.

Ponta, la Chișinău, după criticile lui Băsescu: Eu încerc să prezint imaginea unei țări civilizate

Premierul Ponta, aflat la Chișinău, a afirmat că imaginea României pe care încearcă să o prezinte în străinătate este cea a unei țări civilizate și nu cea care rezultă din ultimele critici ale președintelui Băsescu, spunând că doar așa Republica Moldova ar fi convinsă că este bine alături de România.

 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente