Acasă Locale Stiri Satu Mare Atenție! Dispar plopii de pe raza UAT Carei

Atenție! Dispar plopii de pe raza UAT Carei

plopi-taiati-2-ianculesti

Luni dimineață am fost sesizați de câțiva localnici din satul Ianculești ce aparține de UAT Carei că au dispărut  câțiva  plopi de pe marginea drumului de intrare în localitate. După cum se poate observa și din imagini, plopii au dispărut cu ajutorul unei drujbe, adică au fost atent tăiați, să nu cadă pe firele de cablu de curent   și încărcați apoi în mare grabă, nu fără a lăsa însă și urme care să arate lungimea la care au fost secționați. Probabil pentru a nu fi prea bătător la ochi și a întârzia descoperirea tăierilor ilegale, autorii  nu au efectuat tăieri în linie ci din loc în loc.

Acțiunea s-a petrecut pe timpul noptii se pare, indivizii certați lcu legea  dorind să evite  identificarea lor de către săteni.

Delegatul sătesc  a depus în acest sens o sesizare la Poliția Municipiului carei ,numărul arborilor tăiați ilegal fiind  8.  Infractorii  care au tăiat ilegal  plopii, i-au ales pe cei mai frumoși și potriviți pentru a fi  valorificati.  După urmele lăsate, aceștia au fost ulterior tăiați la 2 m pentru a fi mai ușor transportati sau probabil la cererea solicitantului de masă lemnoasă.

Operațiunea având loc pe  timpul nopții, înafara perimetrului de locuit,a fost relativ ușor pentru drujbași să își desfășoare nestingherit activitatea.

Politia Locală  a nu a observat nici ea incidentul și  nici buturugile rămase în urma tăierilor deși ar trebui să patruleze și în această zonă.

Oficial, nu a fost depusă nici o solicitare de tăiere a acestor arbori.  Directorul APM Satu Mare, Elisabeta Bekesy a declarat telefonic că nu a fost înregistrată  nici o solicitare de aprobare sau informare  în acest sens și nici la primăria Carei nu se știa de aceste tăieri.

De câțiva ani încoace, industria occidentală a mobilei este dominată la categoria produselor de lux, de mobilierul executat din plop. Din plop american, bineînțeles! În general, mobilele făcute din diferite esențe sunt foarte scumpe în Vest deoarece acolo tăierile de copaci sunt strict reglementate de lege, astfel că producătorii de mobilă s-au văzut obligați să se orienteze înspre Est, respectiv spre România, unde regimul tăierilor este extrem de permisiv.

O situație similară celei din Ianculești s-a petrecut în cursul anului trecut pe drumul județean Carei-Tășnadde unde plopii au dispărut peste noapte fără ca cineva să poata da vreo explicație pertinentă.

Falnicii plopi ce străjuiesc  drumul  către Ianculești dinspre DN 19 sunt o tentație evidenta pentru cei dornici de câștiguri ușoare. Pe lângă faptul că satul Ianculești nu beneficiază de punct sanitar sau dispensar medical,de televiziune prin cablu ,de cămin cultural sau apă curentă sau canalizare, nu beneficiază nici de pază pe timpul nopții, scăpări exploatate de către  infractorii cunoscători.

plopi-ianculesti plopi-taiati-3-ianculesti plopi-taiati-ianculesti

 

- Advertisment -

Cele mai populare

Munții Șureanu-Fundătura Ponorului

Nu-i ușor de ajuns în Fundătura Ponorului, colțul de rai din Munții Șureanu. Ai nevoie de entuziasm, de răbdare, dar și de...

PNL, USR sau PSD?

Sănătatea în programele de guvernare: PNL promite investiții masive, PSD vrea dezvoltarea rețelei de centre comunitare, iar USR plănuiește liberalizarea sistemului de...

Studenți voluntari în lupta cu Covid-19

Primele ordine de repartizare a studenţilor voluntari care se vor alătura cadrelor medicale aflate în prima linie, responsabile în continuarea îngrijirilor medicale...

Călătoria cu avionul, doar pentru cei vaccinați anti-covid

În viitor, companiile aeriene vor permite accesul la zborurile internaționale doar pasagerilor care au fost vaccinați împotriva Covid-19, conform declaratiilor șefului companiei...

Comentarii recente