Acasă Locale Stiri Satu Mare Atenție! Dispar plopii de pe raza UAT Carei

Atenție! Dispar plopii de pe raza UAT Carei

plopi-taiati-2-ianculesti

Luni dimineață am fost sesizați de câțiva localnici din satul Ianculești ce aparține de UAT Carei că au dispărut  câțiva  plopi de pe marginea drumului de intrare în localitate. După cum se poate observa și din imagini, plopii au dispărut cu ajutorul unei drujbe, adică au fost atent tăiați, să nu cadă pe firele de cablu de curent   și încărcați apoi în mare grabă, nu fără a lăsa însă și urme care să arate lungimea la care au fost secționați. Probabil pentru a nu fi prea bătător la ochi și a întârzia descoperirea tăierilor ilegale, autorii  nu au efectuat tăieri în linie ci din loc în loc.

Acțiunea s-a petrecut pe timpul noptii se pare, indivizii certați lcu legea  dorind să evite  identificarea lor de către săteni.

Delegatul sătesc  a depus în acest sens o sesizare la Poliția Municipiului carei ,numărul arborilor tăiați ilegal fiind  8.  Infractorii  care au tăiat ilegal  plopii, i-au ales pe cei mai frumoși și potriviți pentru a fi  valorificati.  După urmele lăsate, aceștia au fost ulterior tăiați la 2 m pentru a fi mai ușor transportati sau probabil la cererea solicitantului de masă lemnoasă.

Operațiunea având loc pe  timpul nopții, înafara perimetrului de locuit,a fost relativ ușor pentru drujbași să își desfășoare nestingherit activitatea.

Politia Locală  a nu a observat nici ea incidentul și  nici buturugile rămase în urma tăierilor deși ar trebui să patruleze și în această zonă.

Oficial, nu a fost depusă nici o solicitare de tăiere a acestor arbori.  Directorul APM Satu Mare, Elisabeta Bekesy a declarat telefonic că nu a fost înregistrată  nici o solicitare de aprobare sau informare  în acest sens și nici la primăria Carei nu se știa de aceste tăieri.

De câțiva ani încoace, industria occidentală a mobilei este dominată la categoria produselor de lux, de mobilierul executat din plop. Din plop american, bineînțeles! În general, mobilele făcute din diferite esențe sunt foarte scumpe în Vest deoarece acolo tăierile de copaci sunt strict reglementate de lege, astfel că producătorii de mobilă s-au văzut obligați să se orienteze înspre Est, respectiv spre România, unde regimul tăierilor este extrem de permisiv.

O situație similară celei din Ianculești s-a petrecut în cursul anului trecut pe drumul județean Carei-Tășnadde unde plopii au dispărut peste noapte fără ca cineva să poata da vreo explicație pertinentă.

Falnicii plopi ce străjuiesc  drumul  către Ianculești dinspre DN 19 sunt o tentație evidenta pentru cei dornici de câștiguri ușoare. Pe lângă faptul că satul Ianculești nu beneficiază de punct sanitar sau dispensar medical,de televiziune prin cablu ,de cămin cultural sau apă curentă sau canalizare, nu beneficiază nici de pază pe timpul nopții, scăpări exploatate de către  infractorii cunoscători.

plopi-ianculesti plopi-taiati-3-ianculesti plopi-taiati-ianculesti

 

- Advertisment -

Cele mai populare

Lansarea proiectului „C2-Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor- Jurnalul de Satu Mare SRL”

S.C. Jurnalul de Satu Mare S.R.L., în calitate de Beneficiar, implementează proiectul „C2-Granturi pentru capital de lucru acordate...

Sprijin pentru participarea pentru prima dată la sistemele de calitate

Anunţă deschiderea apelului de selecţie nr. 2 pentru măsura 3.1 - Sprijin...

„Implementarea SDL în comunităţile marginalizate din teritoriul GAL Tövishát”

„Implementarea SDL în comunităţilemarginalizate din teritoriul GAL Tovishat”, Comunicat conferință lansare proiectAsociaţia Grup de Acţiune...

Cristiano Ronaldo admite că l-a depășit pe legendarul Pele la numărul golurilor înscrise

Cristiano Ronaldo a înscris duminică un hat-trick împotriva formației Cagliari, scor 3 la 1 pentru Juventus, reușind astfel...

Comentarii recente