Acasă Locale Stiri Satu Mare Atenție la arderea deșeurilor vegetale

Atenție la arderea deșeurilor vegetale

foc

Având în vedere că în perioada de primăvară au loc o serie de incendii de vegetație care pot să afecteze atât bunurile, mediul cât și viețile omenești Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență reamintește câteva reguli ce trebuie avute în vedere în această perioadă

  • Este interzisă arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase cu excepția intervenției pentru prevenirea răspândirii unor boli sau a dăunătorilor care afectează culturile (dacă există documente care să ateste acest lucru).
  • Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile în gospodăriile cetățenești se face în locuri special amenajate cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum și stingerea jarului după terminarea activității.
  • Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă;
  • Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în incintele unităților, în zonele de agrement și în gospodăriile populației se face numai în locuri special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau la alte vecinătăți.
  • Utilizarea focului deschis nu se admite la distanțe mai mici de 40 m față de locurile cu pericol de explozie: gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m față de materiale sau substanțe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat și asigurat prin măsuri corespunzătoare.
  • Luarea măsurilor pentru prevenirea jocului copiilor cu focul în condiții și în locuri în care se pot produce incendii constituie o obligație a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creșterea, educarea și îngrijirea copiilor.
  • În conformitate cu art. 1, alin. 3, lit. r și s, din H.G.R. nr. 537 din 6 iunie 2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei:

– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile, fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți;

–  amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiții și la distanțe care favorizează propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți.

În cazul incendiilor produse la locuințe, păduri sau plantații, persoanele fizice și juridice aflate în apropierea acestora, au obligația să anunțe evenimentul la Dispeceratul unic de urgență, telefon 112 și să ia măsuri, după posibilități, pentru limitarea și stingerea incendiului.

- Advertisment -

Cele mai populare

Vă prezentăm 10 alimente toxice, care îngrașă și conțin multe chimicale. Iată cu ce le puteți înlocui

Un stil de viață sănătos implică hrană cât mai naturală, fără alimente procesate și pline de chimicale, sport...

Eşalonări pe 12 luni la plata taxelor în contextul pandemiei

Firmele care au obligații fiscale neachitate ulterior declarării stării de urgență (COVID-19) vor putea solicita eșalonarea plății acestor sume pe o perioadă...

Juventus a învins la limită pe teren propriu

Formația italiana Juventus a primit vizita maghiarilor de la Ferencvaros marți seară într-o partidă care a contat pentru...

Liverpool neputincioasă în meciul cu Atalanta

Miercuri seara Liverpool a primit vizita celor de la Atalanta în etapa cu numărul 4 din grupele Ligii...

Comentarii recente