Acasă Sanatate Atenție la colesterol.Care sunt valorile normale

Atenție la colesterol.Care sunt valorile normale

Valorile colesterolului trebuie ținut în frâu! Mai ales dacă ai între 30 și 40 de ani. În caz contrar, colesterolul crescut îți crește riscul de a suferi mai târziu de boli de inimă.

Un nou studiu al oamenilor de știință americani arată că valorile colesterolului moderate în intervalul de vârstă 30-40 de ani reprezintă un risc mai mare de a suferi mai târziu de maladii cardiace sau accident vascular cerebral, scrie Reuters.

Folosind date de la 1.478 de adulţi fără boli cardiace la vârsta de 55 de ani, savanţii americani au descoperit câteva informații interesante. Maladiile cardiace s-au dezvoltat în cele din urmă la 4% dintre pacienţii care au avut întotdeauna niveluri bune de colesterol, la 8% dintre aceia care au avut niveluri ridicate de colesterol între 1 an şi 10 ani şi la 17% dintre persoanele care au avut concentraţii mari de colesterol în organism între 11 şi 20 de ani.

Dar mulţi dintre aceşti pacienţi nu îndeplineau criteriile necesare pentru a primi tratament medical, potrivit ghidului întocmit de American Heart Association şi de American College of Cardiology.

Am descoperit că oamenii cu o expunere prelungită la niveluri ridicate de colesterol prezintă un risc cardiovascular mult mai mare decât cei lipsiţi de această expunere. Mulți dintre aceștia nu ar fi considerați candidați potriviți pentru tratament, conform recomandărilor actuale, spune dr. Michael Pencina, cercetător la Universitatea Duke din Durham, coordonatorul studiului.

Valorile colesterolului – care sunt limitele normale?

La adulți, valorile normale ale colesterolului sunt considerate următoarele:

  • colesterol total – sub 200 mg/dL
  • HDL colesterol – 40 mg/dL
  • LDL colesterol – sub 150 mg/dL
  • Trigliceride – sub 150 mg/dL

Specialiștii spun că pașii cei mai importanți care trebuie făcuți pentru a ține sub control valorile colesterolului sunt exercițiile fizice şi regimul alimentar sănătos.

În plus, noile ghiduri terapeutice au extins grupul de persoane eligibile pentru administrarea de medicamente ce vizează scăderea colesterolului, cunoscute sub numele de statine.

Potrivit acestor ghiduri, statinele pot fi benefice pentru: persoanele cu boli cardiace cunoscute, pacienţii cu un nivel de colesterol rău (LDL) de peste 190, persoanele cu diabet de tip 2 cu vârste cuprinse între 40 şi 75 de ani şi pentru persoanele din aceeaşi categorie de vârstă care prezintă un risc de cel puţin 7,5% de a dezvolta o maladie cardiacă în următorii 10 ani.

Colesterolul se acumulează în artere de-a lungul timpului. Aşadar, cu cât aşteptăm mai mult, cu atât acumulările devin mai mari”, a spus profesorul Pencina.

Autorii studiului nu recomandă însă administrarea pe scară largă a statinelor, considerând că este nevoie de o serie de cercetări suplimentare care să vizeze perioade mai îndelungate.

Statinele nu sunt însă lipsite de riscuri. În anumite cazuri, ele pot cauza afecţiuni hepatice şi musculare, creşterea glicemiei şi tulburări de memorie.

- Advertisment -

Cele mai populare

„Implementarea SDL în comunităţile marginalizate din teritoriul GAL Tövishát”

„Implementarea SDL în comunităţilemarginalizate din teritoriul GAL Tovishat”, Comunicat conferință lansare proiectAsociaţia Grup de Acţiune...

Cristiano Ronaldo admite că l-a depășit pe legendarul Pele la numărul golurilor înscrise

Cristiano Ronaldo a înscris duminică un hat-trick împotriva formației Cagliari, scor 3 la 1 pentru Juventus, reușind astfel...

Ce vreme îi așteaptă pe sătmăreni în perioada următoare

Vremea va rămâne închisă, cu șanse de precipitații, și în weekend și pe parcursul săptămânii viitoare. Temperaturile vor începe și ele să...

Regina Elisabeta le răspunde lui Meghan și Harry

Regina Elisabeta a II-a s-a declarat întristată de dificultățile prin care au trecut Meghan Markle și prințul Harry. Cei doi au vorbit...

Comentarii recente