Acasă Locale Internationale Avertismentul lui Rasmussen: Rusia ar putea lansa un atac "hibrid" în zona...

Avertismentul lui Rasmussen: Rusia ar putea lansa un atac „hibrid” în zona baltică, pentru a testa reacția NATO

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar putea orchestra un atac militar „hibrid” împotriva unui stat baltic, pentru a testa capacitatea de reacție a Alianței Nord-Atlantice, avertizează fostul secretar general NATO Anders Fogh Rasmussen.

„Miza nu este neapărat Ucraina. Vladimir Putin vrea să restabilească statutul de mare putere al Rusiei”, a declarat Rasmussen, citat de site-ul cotidianului The Telegraph.

„Există o mare probabilitate ca Rusia să intervină militar într-un stat baltic, pentru a testa reacția NATO în virtutea Articolului 5”, care prevede solidaritatea colectivă, subliniază Rasmussen.

„Vladimir Putin știe că, dacă va trece de linia roșie și va ataca un stat NATO, va fi învins. Trebuie să fim destul de clari în această privință. Dar el este specialist în conflicte hibride”, adaugă Rasmussen, explicând că armata rusă ar putea interveni în Estonia sau Lituania, unde sunt mari comunități rusofone, cu militari neinscripționați. În această situație, țări membre NATO precum Ungaria sau Grecia, care au relații diplomatice și comerciale bune cu Rusia, ar putea minimiza incidentul.

Alianța Nord-Atlantică a decis construirea a două cartiere generale regionale, în România și Polonia, și va înființa centre de comandă ale Forței de reacție rapidă, în România, Polonia, Bulgaria, Lituania, Letonia și Estonia. Forța de reacție rapidă, creată pe fondul acțiunilor Rusiei în Ucraina, va avea 5.000 de militari și o capacitate de intervenție în cel mult 48 de ore.
- Advertisment -

Cele mai populare

De ce ne îmbolnăvește stresul?

Stresul ne macină în fiecare zi şi ne îmbolnăveşte fără să ne dăm seama! Ne enervăm pentru că stăm mult în trafic,...

Ne mândrim cu ei!Antreprenori romani de top.Ediția 2020

Antreprenorii români care s-au remarcat în acest an plin de încercări și pentru comunitatea StartupCafe.ro. Iată o listă (incompletă, evident) de antreprenori...

BNR cere băncilor să modifice până pe 20 decembrie scoringul de acordare al creditelor

Potrivit unei scrisori trimise de BNR către băncile comerciale, acestea trebuie să îşi ajusteze scoringul pentru persoane fizice până pe 20 decembrie...

Animalele de companie vs oameni.Călătorii cu stampilă de vaccin

Guvernul britanic pregătește adoptarea ștampilelor de vaccin anti-COVID aplicate pe pașapoartele celor care acceptă să se inoculeze, pentru a putea călători.

Comentarii recente