luni, iulie 22, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareBani, arme, petrol și garanția că Rusia va rămâne sursa de gaze...

Bani, arme, petrol și garanția că Rusia va rămâne sursa de gaze a Europei în schimbul Siriei

Aproximativ 15 miliarde de do­lari pentru elicoptere de lup­tă, tancuri și armament ru­sesc, prețuri mari pentru pe­trol și hegemonia asupra ga­zelor naturale cumpărate de Europa ar fi ofer­ta făcută Rusiei cu sprijinul americanilor de Arabia Saudită pentru ca Moscova să lase să cadă regimul președintelui sirian Bashar al-Assad. Reală sau nu, oferta, des­pre care se spune că a fost respinsă de Rusia, su­bliniază intrigile și mizele care fac din Orientul Mijlociu un focar de război activ de zeci de ani cu efecte asupra întregii omeniri.

Propunerile ar fi fost făcute la sfârșitul lunii trecute, la Moscova, direct președin­te­lui rus Vladimir Putin de către șeful spiona­ju­lui saudit prințul Bandar bin Sultan. Deta­lii despre întâlnirea de patru ore s-au „scurs“ mai întâi în presa rusă și au stârnit vâlvă în pre­­sa internațională în contextul în care SUA, Marea Britanie și Franța și-au pregătit na­vele de război pentru un atac în Siria, iar Ira­nul a promis că va reacționa. Mai multe in­for­mații a oferit ziarul libanez As-Safir, care are legături cu Hezbollah și este ostil Ara­biei Saudite. O parte din informații au fost confir­mate pentru Thomson Reuters de diplomați occidentali.

Rusia va trimite noi nave de război în Mediterana, în replică la un posibil atac în Siria

„O strategie comună ruso-saudită în privința petrolului“

Prințul Bandar ar fi venit la Mos­cova cu un pachet de „cadouri“ și amenințări prin care spera să-l con­vin­gă pe Putin să nu mai sprijine re­gi­mul aflat la pu­tere în Siria, scrie The Telegraph.

„Înțelegem ma­rele interes al Rus­iei pentru pe­­trolul și gaze­le din Medite­ra­na, de la Israel la Ci­pru. Și mai înțe­le­gem importanța gazo­­ductului rusesc că­tre Europa. Nu suntem in­te­resați să concurăm aici. Putem coopera. Să examinăm deci cum putem crea o strategie comună ruso-sa­u­dită în privința petrolului“, ar fi spus șeful spi­o­najului saudit. Discuțiile par să fi oferit Rusiei o alianță cu cartelul marilor producătorilor de petrol OPEC.

Împreună, aceste state asigură peste 45% din producția globală.

Rusia și Arabia Saudită își împart topul producției de țiței, dar Rusia nu colaborează cu OPEC, organizație condusă de saudiți.

De asemenea, prințul ar fi promis că Arabia Saudită se va folosi de influența ei pentru a asigura că niciun stat din regiune nu va exporta gaze naturale în afara Peninsulei Arabe și nu va leza poziția Rusiei ca principal furnizor de gaze pentru Europa.

În privința gazelor, Arabia Saudită și-ar putea folosi influența pentru a convinge ma­rii producători de gaze ai regiunii, printre care Qatar, să reducă producția de gaz na­tural lichefiat, consideră Chris Skrebowsky, editor al publicației Petro­leum Review.

Legat de petrol, saudiții ar putea face ca prețurile să crească restricționând propria producție.

Cecenii, pioni trimiși să îngrozească Rusia

As-Safir scrie că prințul Bandar a promis că țara sa va proteja baza navală a Rusiei din Siria dacă regimul lui Assad este înlăturat și a trecut la amenințări sugerând că Jocurile Olimpice de Iarnă din stațiunea rusească  Soci vor fi perturbate de atacuri teroriste din partea cecenilor dacă nu se ajunge la un acord cu Moscova.

„Pot garanta că vom proteja Jocurile Olimpice de anul viitor. Grupările cecene care amenință securitatea Jocurilor sunt con­trolate de noi. Le folosim în fața regimului sirian, dar nu vor avea rol în viitorul politic al țării“, a spus Bandar.

Reuters scrie că Arabia Saudită a încercat să „mituiască“ Rusia cu 15 miliarde de dolari, bani cu care ar cumpăra arma­ment rusesc prin reactivarea unui contract mai vechi.

„A fost o comandă de tancuri T-90 care a fost stopată din motive misterioase, iar dacă aceasta este o reactivare a acelei co­menzi, atunci putem suspecta că saudiții vor ceva în schimb, iar acel ceva poate avea legături cu Siria“, a explicat Ruslan Pukhov, directorul institutului de cercetare militară CAST. El colaborează cu ministerul rus al apărării.

Rusia și Arabia Saudită au încheiat în 2008 un contract pentru furnizarea a 150 de T-90, a peste 100 de elicoptere de atac Mi-17 și Mi-35 și a mai multor vehicule de luptă pentru infanterie BMP-3. Publicația rusă Kommersant a scis la acea dată că prin acest contract saudiții au vrut să convingă Rusia să-și reducă relațiile cu Iranul.
Putin nu-i are la inimă pe mâncătorii de ficat

Aparent, ofertele saudiților n-au avut succes cu Putin. „Credem că regiumul sirian vor­bește cel mai bine pentru poporul sirian, și nu acei mâncători de ficat“, a spus Putin fă­­când referire la imagini în care rebeli jiha­diști mănâncă inima și ficatul unui soldat sirian.

Moscova investește doar în Jocurile de la Soci 50 de miliarde de dolari, bani din petrol, sumă care o eclipsează pe cea oferită de saudiți. Oficialii ruși au recunoscut că întâlnirea cu prințul saudit a avut loc. Arhitectul politicii externe a Kremlinului, Iuri Ușakov, spune însă că acolo s-au discutat doar probleme „filosofice“.

Bandar a concluzionat că „nu se poate scăpa de o opțiune militară“ dacă Rusia refuză ofertele de pace. Evenimentele merg exact pe cursul prorocit de el.
Mizele conflictelor din lumea arabă

Ce are de pierdut Rusia în conflictele din Orientul Mijlociu

Rusia are în Siria singura ei bază navală la Marea Mediterană și singurul avanpost din Orientul Mijlociu;

Rusia a continuat să vândă armament Siriei în cei doi ani de conflict intern în care au fost uciși peste 100.000 de oameni.

Ce au de câștigat americanii din conflictele din  Orientul Mijlociu

Statele Unite sunt cel mai mare producător de arme din lume și unul dintre furnizori pentru Israel, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. Armele sunt, evident, necesare pe timp de război;

SUA sunt cel mai mare consumator de energie la nivel mondial, iar statele OPEC sunt cei mai mari producători de petrol din lume. Controlând producția de petrol, SUA își cresc siguranța energetică;

după al Doilea Război Mondial SUA și-au luat rolul de „jandarm“ al democrației, rol pus la încercare în ultimii ani de regimurile și militanții din Orientul Mijlociu. „Pacificarea“ regiunii ar întări statutul Statelor Unite de cea mai mare putere mondială.

De ce se teme Arabia Saudită

Arabia Saudită se teme că Iranul ar putea ieși învingător în conflictele din Orientul Mijlociu;

saudiții se tem că Iranul ar putea stabili o hegemonie în regiune și își va construi un pod terestru prin Irak și Siria până în Liban. Arabia Saudită și alte puteri musulmane sunite îi sprijină puternic pe suniții rebeli care se bat cu forțele siriene ale lui Assad, susținute de șiiții iranieni;

că violențele din Siria vor destabiliza Iordania, unde regele Abdullah II se confruntă cu o opoziție internă puternică în timp ce țara încearcă să facă față unui val de imigranți sirieni.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente