Acasă sus Băsescu: Cerem Rusiei încetarea manevrelor militare la adresa Ucrainei

Băsescu: Cerem Rusiei încetarea manevrelor militare la adresa Ucrainei

Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Cotroceni, că România cere Rusiei încetarea manevrelor militare la adresa Ucrainei și consideră că țara vecină este agresată de forțele Federației Ruse. El a mai spus că apariția unui nou conflict înghețat, în Crimeea, întregește lanțul de conflicte înghețate din jurul Mării Negre, ceea ce poate fi o amenințare la adresa securității țării pe termen mediu.

Șeful statului a făcut o declarație de presă la Cotroceni precizând că dorește să exprime poziția oficială a României privind etapa la care s-a ajuns în evoluțiile din Ucraina.

Potrivit președintelui, România consideră că orice prezență a trupelor Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei fără acordul acesteia și în afara acordurilor internaționale este o agresiune la adresa Ucrainei.

„În momentul de față noi considerăm că Ucraina este agresată de forțele Federației Ruse”, a spus președintele Traian Băsescu.

El a precizat că România cere Rusiei încetarea manevrelor militare la adresa Ucrainei și că Viktor Ianukovici și-a pierdut legitimitatea prin părăsirea țării sale într-un moment de criză și ar trebui să își anunțe demisia.

Președintele Traian Băsescu a mai spus despre poziția oficială a țării noastre cu privire la etapa la care s-a ajuns în evoluțiile din Ucraina, „că situația din această țară nu este o amenințare directă și imediată la securitatea României, la independența României și la suverranitatea statului român asupra teritoriului național”.

„România atenționează că apariția unui nou conflict înghețat, localizat în Crimeea, după cele din Nagorno/Karabah, Abhazia, Osetia și Trasnistria, este de natură a accentua instabilitatea regională și implicit, apariția unor tensiuni care pot duce inclusiv la conflicte armate”, a declarat președintele.

Șeful statului a adăugat că, din acest punct de vedere, „România consideră că propria ei securitate este supusă riscului, pe termen mediu și lung”.

2 COMENTARII

Comments are closed.

- Advertisment -

Cele mai populare

Sfântul Dimitrie-Dumitru

În luna octombrie, în ziua a douazeci si sasea, pomenirea Sfântului slavitului Marelui Mucenic Dimitrie (Dumitru), izvorâtorul de mir si facatorul de...

Trecerea la ora de iarnă.Cum facem față tulburărilor de somn?

Trecerea la ora de iarnă poate avea efecte neplăcute asupra multor persoane, cum ar fi tulburările de somn și de dispoziție.

De ce se teme Donald Trump de votul prin corespondență?

Câștigătorul alegerilor prezidențiale din SUA mai mult ca sigur nu va fi cunoscut în seara de după închiderea urnelor așa cum s-a...

Pandemia îndatorează puternic ţările UE. România, la mijlocul clasamentului

Datoria publică a avansat în UE, în ultimul an, până la 87,7% din PIB-ul Uniunii (T2/2020), cu opt puncte procentuale peste nivelul...

Comentarii recente