joi, februarie 22, 2024
AcasăsusBăsescu: Cerem Rusiei încetarea manevrelor militare la adresa Ucrainei

Băsescu: Cerem Rusiei încetarea manevrelor militare la adresa Ucrainei

Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Cotroceni, că România cere Rusiei încetarea manevrelor militare la adresa Ucrainei și consideră că țara vecină este agresată de forțele Federației Ruse. El a mai spus că apariția unui nou conflict înghețat, în Crimeea, întregește lanțul de conflicte înghețate din jurul Mării Negre, ceea ce poate fi o amenințare la adresa securității țării pe termen mediu.

Șeful statului a făcut o declarație de presă la Cotroceni precizând că dorește să exprime poziția oficială a României privind etapa la care s-a ajuns în evoluțiile din Ucraina.

Potrivit președintelui, România consideră că orice prezență a trupelor Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei fără acordul acesteia și în afara acordurilor internaționale este o agresiune la adresa Ucrainei.

„În momentul de față noi considerăm că Ucraina este agresată de forțele Federației Ruse”, a spus președintele Traian Băsescu.

El a precizat că România cere Rusiei încetarea manevrelor militare la adresa Ucrainei și că Viktor Ianukovici și-a pierdut legitimitatea prin părăsirea țării sale într-un moment de criză și ar trebui să își anunțe demisia.

Președintele Traian Băsescu a mai spus despre poziția oficială a țării noastre cu privire la etapa la care s-a ajuns în evoluțiile din Ucraina, „că situația din această țară nu este o amenințare directă și imediată la securitatea României, la independența României și la suverranitatea statului român asupra teritoriului național”.

„România atenționează că apariția unui nou conflict înghețat, localizat în Crimeea, după cele din Nagorno/Karabah, Abhazia, Osetia și Trasnistria, este de natură a accentua instabilitatea regională și implicit, apariția unor tensiuni care pot duce inclusiv la conflicte armate”, a declarat președintele.

Șeful statului a adăugat că, din acest punct de vedere, „România consideră că propria ei securitate este supusă riscului, pe termen mediu și lung”.

2 COMENTARII

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente