joi, aprilie 25, 2024
AcasăsusBăsescu: Inițiativa Parlamentului din Crimeea privind declarația de independență, ilegitimă

Băsescu: Inițiativa Parlamentului din Crimeea privind declarația de independență, ilegitimă

România consideră ilegitimă inițiativa Parlamentului din Crimeea de a adopta o declarație de independență față de Ucraina, în perspectiva referendumului anunțat pentru 16 martie, a declarat, miercuri, la Cotroceni, președintele Traian Băsescu.

El a susinut declarație cu privire la situația din Ucraina, precizând că România îi susține fără rezerve independența, integritatea teritorială și suveranitatea și recunoaște noile autorități ucrainene drept reprezentanți legitimi ai țării.

„România consideră că orice prezență a trupelor Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei, fără acordul acesteia și în afara acordurilor bilaterale, este o agresiune la adresa Ucrainei. Apreciem conduita trupelor ucrainene, care nu au răspuns provocărilor, evitând, astfel, escaladarea situației. În aceste condiții, considerăm ilegitimă inițiativa Parlamentului din Crimeea de a adopta o declarație de independență față de Ucraina, în perspectiva referendumului anunțat pentru data de 16 martie. În fundamentarea acestui act, Parlamentul a invocat precedentul Kosovo și interpretarea trunchiată a deciziei Curții Internaționale de Justiție în cazul Serbia versus Kosovo”, a spus Băsescu.

El a adăugat că România atenționează că apariția unui nou conflict înghețat, localizat în Crimeea, după cele din Nagorno-Karabakh, Abhazia, Osetia de Sud și Transnistria, este de natură să accentueze instabilitatea regională.

„Am subliniat pericolul destabilizator al perpetuării conflictelor înghețate în mod repetat încă de acum 10 ani, inclusiv în formatul Consiliului European și NATO. În nenumărate ocazii am invocat exemplul Kosovo drept precedent pentru noi scenarii secesioniste. În același timp, România a susținut fără rezerve acordarea statutului de MAP (Planul de actiune pentru aderare), Ucrainei și Georgiei încă din aprilie 2008, cu ocazia Summitului de la București. Am fost convins că mesajul pe care NATO l-ar transmite printr-o astfel de decizie ar fi avut un impact puternic asupra întregii regiuni. Ar fi încurajat o comunitate extinsă de valori și certitudinea că democrația și stabilitatea sunt protejate. Din păcate, nu toți membrii NATO au înțeles, la acea dată, că nu doar vecinii noștri au nevoie de o astfel de certitudine, ci întreaga comunitate transatlantică”, a spus Băsescu.

El a adăugat că în acest moment, constată că situația de risc s-a agravat, cu impact direct asupra securității europene.

„România consideră că, prin măsurile luate de fostul președinte Ianukovici, autorizarea deschiderii focului cu muniție de război împotriva populației, precum și părăsirea teritoriului național într-un moment dificil pentru țară, îl pun pe președinte în situația de a-și fi pierdut legitimitatea, astfel încât acesta trebuie să-și prezinte demisia. România așteaptă de la noile autorități de la Kiev să depună toate eforturile pentru calmarea situației și să acționeze pentru organizarea la standarde europene a viitoarelor alegeri. În același spirit, partea română așteaptă crearea unui sistem de protecție a persoanelor aparținând minorităților naționale, care să reflecte normele europene și tratatele internaționale în materie”, a spus șeful statului.

El a menționat că România se va alătura demersurilor euroatlantice în vederea restabilirii ordinii de drept.

„Consiliul European din 6 martie, dedicat situației din Ucraina, a adoptat o abordare etapizată a sancțiunilor care ar putea fi aplicate Federației Ruse în cadrul raporturilor directe. Elementul decisiv pentru trecerea la cea de-a doua etapă de sancțiuni, precum interdicțiile de călătorie, înghețările de active și anularea Summitului UE – Rusia, îl constituie modul în care Federația Rusă se va conforma apelului UE de a intra rapid în negocieri cu Guvernul Ucrainei. Este imperativ ca Moscova să recunoască autoritățile legitime de la Kiev, ca unic partener de dialog (referința o constituie evaluarea că trebuie evitată repetarea scenariului Transnistria, în care autoritățile autoproclamate de la Tiraspol au fost recunoscute ca partener de dialog în soluționarea conflictului)”, a spus președintele.

Băsescu a menționat că etapa cea mai severă de sancțiuni prevede măsuri cu implicații vaste pentru „relațiile dintr-o gamă largă de domenii economice” dintre UE și Federația Rusă (relații financiare, energie, comerț, exporturi de armament).

„În același timp, România va continua să sprijine toate acțiunile autorităților de la Chișinău în procesul de aderare la Uniunea Europeană și în asigurarea unui spațiu de stabilitate și securitate în Republica Moldova”, a declarat Băsescu.

Parlamentul din Crimeea a adoptat marți o Declarație de independență a regiunii proruse, în perspectiva referendumului pe tema unirii cu Rusia. Moscova a anunțat imediat că Declarația de independență este „absolut legală”.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente