Acasă Locale Stiri Satu Mare Băsescu: Le-am cerut serviciilor să îmi spună al cui filaj este în...

Băsescu: Le-am cerut serviciilor să îmi spună al cui filaj este în cazul Bica-Udrea-Topoliceanu

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că a discutat cu șefii SRI și SIE despre materialul publicat de un freelancer despre EADS precum și despre urmărirea lui Udrea, Bica și Topoliceanu și le-a spus: „Dacă nu e filaj al statului, îmi spuneți al cui e!”, iar reacția a fost că vor căuta.

Băsescu a spus că a discutat vineri, joi și miercuri cu reprezentanții serviciilor „pe tema EADS, cu acel freelancer care a lansat din Germania, și tema urmăririi procutorului Bica și a doameni Udrea și a doamnei Topoliceanu”.

„Cineva a făcut acest filaj, pentru că suntem de acord că nu e vorba de paparazzi. Am întrebat: «Dacă nu e filaj al statului, la puterea pe care o aveți, îmi spuneți în câteva zile a cui e»”, a spus Băsescu.

Președintele a continuat: „Eu nu pun degetul pe niciun serviciu, spun că au fost servicii. «Dacă nu au fost, îmi demonstrați». Am cerut un final la această problemă publică, cine a făcut supravegherea”.

Băsescu a mai arătat că dacă i se va spune că a fost vorba despre paparazzi, va râde. „O să râd, sunt convins că nu au fost paparazzi”, a precizat șeful statului.

Băsescu: Evident că Bica este cea care a fost urmărită la Paris, Udrea devenit de interes ulterior

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Realitatea TV, răspunzând unei întrebări, că este evident că șefa DIICOT, Alina Bica, este cea care a fost urmărită la Paris, menționând că Elena Udrea a „devenit de interes după ce și-a depus candidatura” la Președinție.

„Este evident că doamna Bica a fost supravegheată la Paris. (…) Doamna Udrea a devenit de interes după ce și-a depus candidatura”, a spus Traian Băsescu.

Președintele a mai declarat că protecția șefei DIICOT este asigurată de Serviciul de Protecție și Pază, prin lege. „În rest, e supraveghere. Dacă e fără mandat, e ilegală”, a menționat Băsescu.

Președintele a mai declarat că, în mod categoric, celor din servicii nu le convine dezbaterea pe care a lansat-o și ar fi vrut să nu se vorbească despre acest lucru. „Nici mie nu îmi convine, nu aș fi vrut să ajungem în situația de a avea această dezbatere”, a menționat Traian Băsescu, arătând că președintele nu are însă alte instrumente, iar în acest fel conștiința sa este împăcată.

De altfel, Traian Băsescu a amintit faptul că pe 10 septembrie s-a întâlnit cu șefii SRI și SIE și i-a avertizat, cerându-le neutralitate în campania electorală.

Candidatul PMP la Președinție, Elena Udrea, a acuzat în mod repetat serviciile secrete și în special SIE de implicare în acțiuni de denigrare a sa și de filaj, după ce în presa germană a apărut un articol în care era asociată cu scandalul EADS și după ce pe un blog care a fost activ doar o zi au apărut imagini în care era alături de fosta șefă a CNI Anamaria Topoliceanu și alături de șefa DIICOT Alina Bica, în timpul unei călătorii la Paris. Tot Udrea a afirmat că a fost fotografiată în propria casă și a susținut că principalii săi contracandidați, Victor Ponta și Klaus Iohannis, beneficiază de sprijinul serviciilor de informații.

Acuzațiile la adresa serviciilor secrete au fost reluate, joi seară, și de președintele Traian Băsescu, care a susținut că, înaintea începerii campaniei electorale, a solicitat expres șefilor din SIE și SRI să nu se implice în procesul electoral. De asemenea, șeful statului a susținut că, în cazul imaginilor cu Bica și cu Udrea, este o operațiune în care „serviciile, un serviciu românesc și unul francez” au colaborat și a spus că va face o analiză și va cere explicații de la părțile implicate, după primul tur de scrutin.

Băsescu a declarat, joi, că va avea o discuție cu șefii serviciilor secrete, luni, după primul tur de scrutin și a precizat că „sunt câțiva oameni, din conducerea serviciilor, care neprivind la interesul de neutralitate al serviciului, la prestigiul Serviciului, au sărit calul”.

„Profesional, eu spun că sunt niște servicii puternice și bune, dar acum greșesc”, a spus Traian Băsescu, într-o emisiune a postului B1 TV.

„Atenție, nu vorbim de serviciu în ansamblul lui. Să nu vă închipuiți că ofițerii SRI aleargă toți acum și fac unii la dreapta și alții la stânga. Nu, sunt câțiva oameni, din conducerea serviciilor, care, neprivind la interesul de neutralitate al serviciului, la prestigiul serviciului, au sărit calul”, a continuat el.

- Advertisment -

Cele mai populare

Munții Șureanu-Fundătura Ponorului

Nu-i ușor de ajuns în Fundătura Ponorului, colțul de rai din Munții Șureanu. Ai nevoie de entuziasm, de răbdare, dar și de...

PNL, USR sau PSD?

Sănătatea în programele de guvernare: PNL promite investiții masive, PSD vrea dezvoltarea rețelei de centre comunitare, iar USR plănuiește liberalizarea sistemului de...

Studenți voluntari în lupta cu Covid-19

Primele ordine de repartizare a studenţilor voluntari care se vor alătura cadrelor medicale aflate în prima linie, responsabile în continuarea îngrijirilor medicale...

Călătoria cu avionul, doar pentru cei vaccinați anti-covid

În viitor, companiile aeriene vor permite accesul la zborurile internaționale doar pasagerilor care au fost vaccinați împotriva Covid-19, conform declaratiilor șefului companiei...

Comentarii recente