Acasă Locale Stiri Satu Mare Băsescu: Niciun metru cub de gaz românesc nu va tranzita South Stream

Băsescu: Niciun metru cub de gaz românesc nu va tranzita South Stream

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, după Consiliul European, că „niciun gram, niciun metru cub de gaz românesc” nu va tranzita proiectul South Stream, care va trece prin Bulgaria, precizând că exporturile românești de gaze se vor face prin Transgaz.

Președintele Traian Băsescu a declarat că evaluarea Comisiei Europene că există riscuri pentru România dacă Rusia reduce exporturile de gaze este „greșită”.

„Au primit date greșite din țară, au făcut o analiză greșită. România nu are o problemă de asigurare a resursei energetice. Avem resursă pe care ne-o asigurăm și avem flexibilitate în asigurarea combustibilului pentru termocentrale. Avem multe termocentrale pe gaze care pot fi trecute imediat pe păcură sau pe cărbune. România nu are o problemă de aprovizionare”, a declarat Traian Băsescu, după participarea la Consiliul European de la Bruxelles.

El a precizat că probleme au țările care nu sunt interconectate la sistemul european, Portugalia, Spania, țările baltice, care au posibilități foarte mici de transfer energetic.

Șeful statului a explicat că pentru aceste țări este prioritară conectarea la sistemul european, în timp ce pentru România „rămâne o prioritate interconectarea pe gaze dar nu privind neapărat către situația în care ar trebui să primim gaze din import, ci către situația în care ar trebui să furnizăm gaze”.

„Anul trecut s-a descoperit un mare zăcământ de gaze în Marea Neagră, în perimetrul Domino, iar zilele acestea s-a descoperit al doilea mare zăcământ tot în Marea Neagră de către Exxon. În condițiile în care obiectivul nostru este asigurarea sută la sută a resurselor de gaze necesare economiei românești și Republicii Moldova, ce priorități urmează să gândim, în funcție și de descoperirile viitoare din Marea Neagră dar și tereste, sistemul de a putea vinde gaze, cu o singură condiție, pe care am subliniat-o și în discuțiile cu domnul Rois (președintele OMV – n.r.), de acum două săptămâni, și în discuțiile cu ambasadorul austriac care a venit la acreditare săptămâna trecută: niciun un gram, niciun metru cub de gaz româneasc nu va tranzita South Stream-ul proiectat și care ar trebui să meargă prin Bulgaria. Orice metru cub de gaze românești către export se va face prin Transgaz”, a subliniat Traian Băsescu.

- Advertisment -

Cele mai populare

Se redeschid sălile de fitness

Reamintim faptul că,de noaptea trecuta de, la ora 00,00, municipiul Satu Mare a iesit din carantina zonală instituită în data de 19...

Edi Iordănescu a semnat cu CFR Cluj

Edi Iordănescu, 42 de ani, va fi noul antrenor al campioanei României! Ardelenii s-au oprit la Iordănescu jr. singurul...

Fără chinezi în America

Administrația Trump a emis miercuri noi decizii care afectează călătoriile în Statele Unite ale membrilor Partidului Comunist Chinez (PCC) și ale familiilor...

Comorile naturale din Parcul Apuseni

Parcul Natural Apuseni – Vino la moții din Apuseni pentru o experiență completă, încărcată de spiritualitate, cu un puternic sentiment de „acasă“....

Comentarii recente