Acasă Locale Internationale Băsescu: Ucraina - o ciorbă în care să nu ne amestecăm. România...

Băsescu: Ucraina – o ciorbă în care să nu ne amestecăm. România nu trebuie să mai aibă graniță cu Rusia

Fostul președinte Traian Băsescu consideră că actuala situație din Ucraina este „o ciorbă” în care Bucureștiul nu se poate amesteca, subliniind, totodată, că România nu trebuie să mai aibă niciodată o frontieră cu Federația Rusă.

Traian Băsescu a declarat, luni seara, la TVR, că Ucraina este”cea mai mare problemă de securitate pe care o avem în momentul de față”, dar și „o ciorbă în care nu ne putem amesteca”.

„Am fost întotdeauna împotriva angajării României în procesele din Ucraina (…) Lucrurile sunt atât de complicate încât forțe politice și economice mari nu pot obține un răspuns”, a precizat Băsescu.

„Ucraina trebuie să rămână în deplinătatea sa teritorială, un stat cu integritatea teritorială neafectată. Va rămâne probabil, cel puțin în acest stadiu, după Minsk II, o țară cu perspective de a se transnistriza”, a afirmat Traian Băsescu.

Fostul președinte a adăugat că de la primul Acord de la Minsk la cel de-al doilea, suprafața controlată de separatiști este cu 500 de km pătrați mai mare și aceștia au preluat controlul asupra Aeroportului strategic de la Donețk.

„Putin s-a oprit acum, pentru că toate poveștile cu localnicii care se bat, nu, acolo e Federația Rusă, fără dubii, ei finanțează și înarmează separatiștii, Putin era în pericolul major al escaladării sancțiunilor. Federația Rusă nu poate duce sancțiuni mai departe (…) Putin a vrut să evite noi sancțiuni” astfel că s-a ajuns la un nou Acord la Minsk, dar președinte rus „și-a atins obiectivul de etapă”, a explicat fostul președinte.

Traian Băsescu a subliniat că nu întrevede riscul ca România să fie atacată de Rusia, deoarece este stat membru NATO, iar capabilitățile de pe teritoriul său sunt „tot mai convingătoare, tot mai descuranjante pentru cine s-ar gândi să afecteze integritatea teritorială a României”.

Pe de altă parte, Traian Băsescu a avertizat că „România nu trebuie să nu mai aibă niciodată frontieră cu Federația Rusă”, amintind că în prezent distanța dintre România și Crimeea, invadată de Moscova, este de doar 280 de km.

- Advertisment -

Cele mai populare

De frica ursului l-a prins noaptea în copac

Întâmplare de-a râsul-plânsul în județul vecin. În timp ce culegea ciuperci în pădure, un bărbat din Jibou a...

Situația COVID în județ și în țară

Până astăzi, 17 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate1.080.070 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus...

România – groapa de gunoi a Europei?

În ultimele zile Poliția de Frontieră Română a interzis intrarea în țară a peste 37 tone de deșeuri....

A fost montat sensul giratoriu de la Burdea

Încă de aseară s-a lucrat la montarea sensului giratoriu de la Burdea. În această dimineață, cititorii noștri...

Comentarii recente