29.8 C
New York City
joi, iunie 30, 2022
AcasăLocaleBOR a oferit ajutoare în valoare de 4 milioane de euro refugiaților...

BOR a oferit ajutoare în valoare de 4 milioane de euro refugiaților ucraineni

De la izbucnirea conflictului în Ucraina, preoții Bisericii Ortodoxe Române s-au aflat printre primii voluntari care au oferit asistență socială tuturor refugiaților ucraineni sosiți în țara noastră. Preoții ortodocși s-au mobilizat și au fost prezenți în toate punctele de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina. În județul Satu Mare, la vama din Halmeu preoții au acordat ajutor pe mai multe direcții și amintim aici: mâncare, băuturi răcoritoare, ceai cald, cafea caldă, haine, cazare și transport. Nu în ultimul rând, cetățenilor rămași în Ucraina le-au fost trimise mai multe convoaie umanitare.

Sub coordonarea Sectorului Social Filantropic (Cons. Arhim. Casian Filip) și a Protopopiatului Oaș (Prot. Marcel Malanca), preoții ortodocși asigură în vama din Halmeu asistența socială și oferă sprijin necondiționat 24/24 h, zi și noapte, alături de voluntarii din Parohiile Halmeu, Mesteacăn, Oaș, Carei și Sătmar.

Punctul de ajutor al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, constituit la Halmeu, se implică responsabil și onorabil: asigură primirea refugiaților, hrană și cazare de urgență sau periodică, transportul spre diferite destinații din țară sau peste hotare, coordonează depozitarea alimentelor și materialelor donate la punctele anunțate, precum și transportarea lor în convoi peste graniță, în Ucraina. Apreciem in mod deosebit jertfa și dedicarea necondiționată a părinților: Viorel Grec din Parohia Mesteacăn și Marius Dragoș din Parohia Halmeu, iar alături de ei, toți cei implicați”, transmite Protopopiatul Oaș.

Până în 10 martie, Biserica Ortodoxă Română a oferit ajutoare umanitare de aproximativ 4 milioane de euro

Până la data de 10 martie 2022, ajutorul umanitar oferit de Biserica Ortodoxă Română în contextul provocat de războiul din Ucraina este în valoare de 18.823.874 lei.

La nivelul Patriarhiei Române, până la data de 10 martie 2022, au participat la acțiuni caritabile 4.310 persoane din rândul preoților și al voluntarilor, care au asigurat asistență permanentă în cadrul unor echipe ce lucrează în ture de câte opt ore, arată Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

Sprijinul umanitar acordat a constat în bani și produse (hrană caldă, produse alimentare, hrană pentru bebeluși, produse igienico-sanitare, medicamente, pături, articole de îmbrăcăminte, jucării etc.). La acest sprijin se adaugă o serie de servicii sociale aflate în derulare (de traducere – 42.707 beneficiari); de consiliere și orientare – 29.587 beneficiari și medicale – 9.048 beneficiari). În ceea ce privește cazarea refugiaților, au fost identificate 8.174 locuri, dintre care 7.521 cu servicii de masă incluse.

Au fost trimise în Ucraina peste 120 transporturi umanitare

O altă componentă importantă de intervenție caritabilă a Bisericii este organizarea de transporturi umanitare. Până acum au fost realizate 128 transporturi pe teritoriul României, 47 transporturi în Ucraina și 10 transporturi în Republica Moldova.

În același context, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au desfășurat o acţiune de donare de sânge numită „Donează sânge pentru Ucraina!” în cadrul Campaniei Patriarhiei Române „Donează sânge, salvează o viață!”, acțiune care s-a derulat în perioada 02-08 martie 2022, în colaborare cu personalul medical al Centrului de Transfuzie Sanguină al Ministerului Apărării Naționale. Această acțiune va continua și în zilele de 15 și 16 martie 2022 la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

La nivelul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, se pot face donații la următoarele conturi deschise la Banca Transilvania de Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Eparhiei: Asociația Filantropia Maramureșeană

CIF 39351031

Str. Avram Iancu 5, Baia Mare, Maramureș

e-mail: [email protected]

RON – RO97BTRLRONCRT0441357902

EUR – RO47BTRLEURCRT0441357902

USD – RO51BTRLUSDCRT0441357902

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente