29.8 C
New York City
miercuri, august 17, 2022
AcasăLocaleStiri Satu MareCampania ,,Trecut spre viitor - Cunoaște și protejează patrimoniul cultural național!”

Campania ,,Trecut spre viitor – Cunoaște și protejează patrimoniul cultural național!”

IMG_20160420_115733

Campania națională ,,Trecut spre viitor – Cunoaște și protejează patrimoniul cultural național!” inițiată de Fundația Colegium XXI în parteneriat cu Poliția Română a vut un real succes în Satu Mare.
Polițiști din cadrul structurilor de prevenire, investigații criminale- specialiști în infracțiuni legate de patrimoniul cultural național, au susținut timp de 3 zile întâlniri cu elevi de gimnaziu și de liceu.
În fiecare județ din țară au fost selectate 3 școli participante la proiect, în județul nostru acestea au fost : Școala Gimnazială Constantin Brâncoveanu, Liceul de Artă Aurel Popp, respectiv Colegiul Economic Gheorghe Dragoș, locul unde s-a desfășurat miercuri, 20 aprilie 2016, ultima activitate programată .
Pe parcursul celor 3 zile, respectiv în 19, 19 și 20 aprilie, peste 130 de elevi din școlile menționate au aflat informații noi privind: identitatea personală și identitatea națională, bunurile de patrimoniu național mobile și imobile, cum putem proteja monumentele istorice dar și siturile arheologice, ce este braconajul arheologic, care sunt cele mai reprezentative imobile de patrimoniu național existente în județul nostru, unele dintre acestea fiind identificate corect chiar de către elevi (Turnul Pompierilor, Biserica Calvaria, Hotelul Dacia, Cetatea din Ardud, Castelul din Carei etc.), iar altele fiind descoperite împreună cu polițiștii, care le-au prezentat și un scurt istoric al acestor monumente.

Din discuțiile cu elevii nu au lipsit informațiile privind infracțiunile din domeniu, de la distrugere, furt, profanare de monumente istorice, deținere ilegală de aparate de detectat metale, astfel încât elevii să le cunoască și să le evite, și în plus să realizeze faptul că bunurile de patrimoniu național au un regim special și sunt protejate de lege, chiar și atunci când sunt în proprietate privată.
La finalul întâlnirilor avute la școală elevii au primit din partea organizatorilor diplome și eșarfe, după care informațiile teoretice au fost completate în teren printr-o vizită la Muzeul de Istorie.
Surpriza elevilor Colegiului Economic și a profesorilor însoțitori a fost cu atat mai mare cu cât, ghid pentru vizita la muzeu le-a fost chiar directorul acestei instituții, domnul Felician Pop, care a reușit prin discursul său presărat cu legendele timpului să-i sensibilizeze pe elevi în fața unor lumi de mult apuse, despre care cei mai mulți dintre ei nu știau foarte multe.
Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare adresează pe această cale mulțumiri conducerii și angajaților Muzeului Județean de Istorie pentru sprijinul acordat în acest proiect.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente