marți, mai 28, 2024
AcasăsusCardul de sănătate vine la pachet cu o nouă tehnologie

Cardul de sănătate vine la pachet cu o nouă tehnologie

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, anunță că sistemul cardului național de sănătate urmează să fie refăcut, deoarece este învechit tehnic. Mai mult, cardul va fi disponibil inclusiv în format electronic, de pe telefon, asemănător unui card bancar.

„Sistemul cardului de sănătate urmează să fie refăcut cap coadă. Va fi inclusiv într-un wallet în format electronic. Sistemul a fost făcut cu o tehnologie foarte veche, în urmă cu 16 ani. Nu ai cum să ți se dubleze numărul de beneficiari, să ai noi tehnologii, cu ceva ce nu s-a updatat tehnic în ultimii 16 ani”, a spus ministrul.

„Ceea ce e important este că o 100 de milioane de lei au fost salvați din PNRR, datorită muncii celor de la CNAS. Împreună cu ei și cu echipa noastră am găsit o soluție tehnică pentru a salva acest proiect, acum este în procedură de achiziție publică și urmează să fie refăcut cap-coadă. Va fi atât în format fizic, cât și într-un wallet (portofel electronic, n.r.), la fel ca un card bancar”, a mai adăugat el.

De când a fost implementat, cardul de sănătate nu a fost niciodată un loz câștigător pentru sistemul sanitar românesc. Mai mult a încurcat lucrurile decât le-a simplificat. Platforma de încărcare a datelor a dat mai mult rateuri, iar medicii au fost obligați, de multe ori, să-și trimită pacienții acasă. Care este motivul? Ca să poată emite rețete compensate, ori trimiteri la specialist, trebuie să verifice dacă pacientul este asigurat. Dar nu se pot conecta la serverele CNAS, pentru această operațiune. Astfel medicii ar putea fi nevoiți să cumpere cititoare contactless.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente