Menținerea unor oase puternice merge dincolo de simplul consum de calciu și vitamina D. Trebuie evitate alimentele și băuturile care pot avea un impact negativ asupra densității osoase, potrivit ortopezilor.
Deși calciul și vitamina D sunt importante pentru menținerea sănătății oaselor, depășirea dozelor recomandate pe zi se poate întoarce împotriva scopului și poate fi mai degrabă dăunătoare decât benefică. Cerințele de calciu și vitamina D depind de vârstă, așa că asigurați-vă că sunteți conștienți de doza optimă pentru dumneavoastră”, susține dr. Liz Matzkin, medic ortoped, potrivit Huffington Post.
Alcoolul: Poate afecta capacitatea organismului de a absorbi nutrienți esențiali precum calciul, vitamina D și magneziul. Consumul excesiv/zilnic poate perturba nivelurile hormonale și încetini remodelarea oaselor, crescând riscul de fracturi.
Dr. Matzkin recomandă limitarea consumului la un pahar pe zi pentru femei. În plus, consumul excesiv de alcool crește șansele de cădere, ducând la leziuni osoase.
„Un consum crescut de alcool poate altera capacitatea organismului de a absorbi substanțe nutritive importante care sunt de fapt benefice pentru sănătatea oaselor, cum ar fi calciul, vitamina D și magneziul”, a explicat specialistul.
Cafeina: Crește pierderea de calciu și scade absorbția calciului, ambele influențând negativ sănătatea oaselor
„Luați în considerare opțiunile de cafea sau ceai decofeinizate dacă aveți nevoie doar de ceva care să vă încălzească sau, chiar mai bine, un pahar înalt de apă”, recomandă dr. Matzkin.
Tărâțe de grâu: Poate fi o surpriză faptul că tărâțele de grâu, sănătoase pentru inimă, pot avea un efect negativ asupra sănătății oaselor. „Tărâțele de grâu au niveluri ridicate de fitați, care pot împiedica absorbția calciului”, a explicat Matzkin.
Mulți oameni consumă tărâțe de grâu pentru că sunt bogate în fibre dietetice, care sunt esențiale pentru menținerea regularității, diminuarea bolilor de inimă și chiar prevenirea cancerului de colon, toate considerații importante pentru mulți americani.
Sarea: „Fiți atenți la sarea rafinată care poate fi ascunsă în carne, gustări și alimente procesate, cum ar fi mezelurile”, a spus Matzkin.