Acasă Locale Stiri Satu Mare Careienii pot cere daune morale și materiale de la Electrica

Careienii pot cere daune morale și materiale de la Electrica

Marți,6 ianuarie 2015,consilierii s-au reunit în prima ședință din acest an,la initiativa consilierului liberal Ilie Ciută, pentru a discuta despre situația în care s-a aflat municipiul Carei la sfârșit și început de an, despre măsurile ce se impun pe viitor și evident,despre modalitățile de a acționa în instanță  societatea Electrica   pentru recuperarea pagubelor,a daunelor produse.

Au fost prezenți toți consilierii,mai puțin viceprimarul Keizer.

In deschiderea ședinței,primarul a dat citire documentului afișat pe site-ul Prefecturii ce cuprinde o statistică a  consumatorilor din judetul Satu Mare și includerea de către societatea de furnizare a energiei electrice sătmărene a unui proiect de modernizare a rețelei de alimentare cu curent din mun.Carei.

Cu prilejul  convocării acestei ședințe de către consilierul Ciută, primarul Kovacs a oferit mai multe date despre dimensiunea dezastrului din cele 3 zile în care am rămas fără curent. Astfel,am aflat că un număr de 32 de transformatoare din oraș au fost afectate. Primarul a continuat apoi cu dezvăluirea faptului că a aflat despre faptul că în România există 8 societăți de furnizare a energiei electrice,împărțite pe regiuni.

”vă fac un pic de informare ca să știți despre ce vorbim…există o societate  Electrica Furnizare..una Electrica Distribuție …”

Am mai aflat că  societatea ContiTech Carei din grupul Continenetal are un furnizor de energie electrică din București  iar una din firmele careiene  are un furnizor din Ungaria.

Primarul a apreciat și activitatea presei care a determinat reacția marilor din societatea Electrica și din minister, chiar dacă domnia sa a  catalogat semnalările presei ca și…”scandal”. Având în vedere că Buletin de Carei a oferit   prima informație despre pana prelungită de curent din Carei , fiind apoi contactat de televiziuni și presă centrală, apreciem  calificativele  domnului primar,mai ales dacă ținem seama și de faptul că  datorită semnalărilor noastre au reacționat în lanț si forurile superioare și astfel, Careiul va fi curprins în planul de investiții pentru modernizarea rețelei de cablare pentru curent electric.

Foarte rapid ,de la  ozi la alta,directorul Electrica Satu Mare,Mircea Tămaș, a dat citire raportului cu privire la creșterea siguranței pentru alimentarea consumatorilor și a confirmat faptul că modernizarea cablurilor electrice de la Carei este cuprinsă in planul de investiții pe 2015.

Ce nu am aflat în ultimii ani  și nici măcar în ultimele luni de zile,știut fiind că SC Electrica Satu Mare nu a oferit comunicate de presă, am aflat în ultimele zile de după avaria masivă de la Carei.

Vreți să mai facem Proces Verbal ? a întrebat  la un moment dat primarul Kovacs?  Atunci să chemați pe doamnele să scrie…..Starea populației in timpul celor 3 zile fara curent a fost sumbră,au făcut mulți haz de necaz…m-a surprins plăcut răbdarea careienilor….am depistat că lipsesc generatoare de curent la firme mai ales la cele care organizează Revelionul..nici la spital nu e suficient grupul eletrogen care asigură doar iluminatul dar nu și sterilizatorul,bucătăria și spălătoria…acum mă bucur că la primărie avem 3 surse de alimentare”…a mai adaugat primarul Kovacs. 

S-a trecut apoi la subiectul pentru care  a fost de fapt convocată această ședință, si anume identificarea modalităților de ajutorare a careienilor să se constituie într-un grup care să solicite Electrica SA daune morale  iar păgubiții să identifice valoarea pagubei.

Consilierul Ilie Ciută a adus la cunoștința colegilor săi faptul că  ar dori ca împreună să se preocupe de asigurarea unui  ajutor minim cetățenilor afectati care pe lângă disconfortul creat au suferit și pagube.

Trebuie să ajutăm oamenii să își recupereze pagubele. Pe lângă această solicitare,se pot pretinde și daune morale și trebuie să le explicăm oamenilor ce drepturi au și  prin această acțiune să nu mai permitem ca pe viitor să mai aibă loc asemenea evenimente nefericite datorate unei situatii ce se putea prevedea…dacă se schimbau din timp cablurile…Să anunțam în primul rând oamenii care au avut de suferit, ca să vină la primărie unde ne putem stabili un orar. Anunțul să fie făcut prin toată mass-media și în paralel să tipărim niște foi,bilingve,pe care să menționăm intenția noastră si să le împărțim pe străzile care au fost afectate de pana de curent. După ce vom vedea câți careieni sunt dispusi să  se  înscrie  la acestă acțiune,vom putea contacta o firmă de avocatură puternică…am auzit că la Timisoara ar fi existat un proces câștigat de societatea civilă împotriva Electrica deci trebuie să ne interesăm  și acolo…”

Deosebit  de vehement și pertinent a fost consilierul Muller care a atras atentia asupra faptului că nu a fost vizibilă până acum Protecția Consumatorului „ care vine pe la toate SRL urile mici din Carei în control dar când a fost vorba de afectarea atâtor consumatori nu a fost de găsit! Ei trebuiau  să vină și să constate la fața locului ce s-a întâmplat! E foarte jignitor ce s-a întâmplat! Nu numai că furnizorul de curent nu a prezentat scuze dar nu a dat nici informații de nici un fel în cele 3 zile! Menirea noastră este ca să facem o adresă și să informăm la nivel înalt cele întâmplate aici la Carei !”

In  ce privește actiunea propusă de consilierul Ciută,de inițiere a unui grup de sprijin pentru careienii dispusi să dea în judecată Electrica pentru  lipsa curentului electric în perioada 31 decembrie -2 ianuarie,toti ceilalti consilieri au fost de acord că demersul e binevenit.

Deși reticent la acțiunea de înaintare în justiție a Electrica,mai ales  că eu sunt între ei și oraș,că acum vin cu lucrări de investiții..primarul Kovacs a trasat sarcina juriștilor ca până miercuri la ora 10,00 să fie gata tipizatul  bilingv ce se va trimite careienilor de pe străzile afectate, pentru a li se aduce la cunoștință de posibilitatea de a fi ajutati de Consiliul Local în demersurile lor de recuperare a pagubelor și a daunelor morale la care au tot dreptul.

Vă vom tine la curent cu orarul de preluare și  sala unde se pot depune  tipizatele completate  ce le veți primi în cutia poștală în zilele următoare.

 

- Advertisment -

Cele mai populare

Eşalonări pe 12 luni la plata taxelor în contextul pandemiei

Firmele care au obligații fiscale neachitate ulterior declarării stării de urgență (COVID-19) vor putea solicita eșalonarea plății acestor sume pe o perioadă...

Juventus a învins la limită pe teren propriu

Formația italiana Juventus a primit vizita maghiarilor de la Ferencvaros marți seară într-o partidă care a contat pentru...

Liverpool neputincioasă în meciul cu Atalanta

Miercuri seara Liverpool a primit vizita celor de la Atalanta în etapa cu numărul 4 din grupele Ligii...

Credinţă, Dreptate ,Unitate dar mai ales Demnitate!

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE GUVERNUL ROMÂNIEI Către,Guvernul României,Domnule Prim-Ministru, Incidentul petrecut la Constanța în dimineața zilei de...

Comentarii recente