Acasă Locale Nationale Cât cheltuiesc românii pentru Crăciun și Revelion și unde petrec sărbătorile de...

Cât cheltuiesc românii pentru Crăciun și Revelion și unde petrec sărbătorile de iarnă

Bugetul alocat de românii din mediul urban pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă, Crăciun și Revelion, este la același nivel cu cel de anul trecut, adică peste 1.500 lei, iar circa 70% vor petrece Revelionul acasă sau la prieteni, potrivit unui studiu realizat de MEDNET Marketing Research Center.

„În acest context, dacă în 2013 ne bucuram de o creștere a bugetului cu aproape 300 lei față de decembrie 2012, în acest an, comparativ cu anul trecut, nu avem diferențe semnificative din punct de vedere statistic care să ne ducă cu gândul la creșterea consumului”, arată studiul.

Astfel, pentru cheltuielile alimentare (carne, cozonac, băuturi răcoritoare, fructe etc.) suma medie alocată este de 602 lei, similară cu cea din 2013 de 600 lei. În schimb, în cazul produselor nealimentare specifice sărbătorilor de iarnă (decorațiuni, cosmetice, îmbrăcăminte, încălțăminte etc.) suma medie alocată a scăzut ușor de la 498 lei la 467 lei.

Există totuși orășeni (puțin peste 20%) care ar dori să cumpere de Crăciun sau Revelion anumite produse alimentare, precum carnea de curcan sau vită, peștele, brânzeturile franțuzești sau șampanie, dar nu și le permit din cauza limitărilor financiare.

În ceea ce privește călătoriile/excursiile organizate în perioada sărbătorilor, se înregistrează o creștere a numărului orășenilor care vor pleca în concediu, dar o scădere cu 375 lei a sumei medii alocate, la 1.149 lei de la 1.524 lei în 2013.

O altă categorie de cheltuieli prilejuită de Sărbătorile de Iarnă este cea a ieșirilor în oraș, la restaurant, pentru care persoanele intervievate intenționează să aloce, în medie, aproximativ aceeași sumă ca anul trecut, de 372 lei.

Ca și în 2013, și în acest an, aproape 90% dintre respondenți intenționează să ofere cadouri celor dragi cu ocazia Crăciunului și a Revelionului, în top aflându-se articolele de îmbrăcăminte, încălțăminte, jucăriile și cosmeticele/parfumurile.

Suma medie pe care orășenii intenționează să o cheltuiască în acest an pentru aceste cadouri va fi de 470 lei, anul trecut această sumă fiind de 465 lei.

De asemenea, ca și anul trecut, mai mult de jumătate dintre respondenți nu vor cumpăra nici în acest an brad natural de Crăciun, preferând să folosească unul artificial. Mai mult, 7,4% dintre persoanele intervievate afirmă că nu intenționează să împodobească bradul de Crăciun.

În ceea ce privește Revelionul 2015, majoritatea orășenilor intervievați aleg să petreacă în țară (91%), în timp ce numai 3,5% dintre vor pleca în străinătate.

Dintre cei care vor sta de Revelion în țară, 68,8% vor petrece alături de familie, prieteni în propriile locuințe sau ale prietenilor, 13,3% vor merge la un restaurant/club, în timp ce 13,2% vor petrece într-o stațiune montană/balneară din România

Studiul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ pentru București și orașele cu peste 100.000 locuitori, în perioada 25 – 28 noiembrie 2014. Au fost intervievate telefonic 800 persoane cu vârsta cuprinsă în intervalul 18 – 65 ani. Marja de eroare a studiului este de ±3,46%.

- Advertisment -

Cele mai populare

A murit unul din cele 500 de genii ale secolului XX, Virgil Enătescu

Unul din cele 500 de genii ale secolului XX, Virgil Enătescu a decedat în săptămâna care tocmai a...

Raed Arafat solicită creșterea capacității de ventilație

 Autorităţile din domeniul sanitar au în vedere suplimentarea, la nivelul unităţilor de primiri urgenţe, a numărului de ventilatoare care să asigure tratarea...

Părinții își vor putea lua zile libere plătite

Guvernul a aprobat joi proiectul de OUG care reglementează acordarea de zile libere plătite părinților în mai multe situații de suspendare a...

Cîțu:Reeșalonarea datoriilor până pe 15 Decembrie

Companiile vor avea termen până pe 15 decembrie să depună cerere de reeşalonare a datoriilor acumulate în perioada de la începutul stării...

Comentarii recente