29.8 C
New York City
joi, august 18, 2022
AcasăsusCaz de tumoră vasculară cu risc operator ridicat operat la Satu Mare

Caz de tumoră vasculară cu risc operator ridicat operat la Satu Mare

Prezentăm cazul unei fetițe de 15 ani, Sulincean Alexandra care s-a născut cu o malformație congenitală vasculară, un hemangiom care a ajuns la dimensiuni uriașe. Tumora ocupa practic abdomenul (retroperitoneul), bazinul și a pătruns și în coloana vertebrală prin vasele care irigă măduva spinării.

Boala a devenit simptomatică în urmă cu 2 ani când în urma unei căzături a fost depistată o tumoră pulsatilă pe suprafața fesei drepte. Investigațiile efectuate au relevat faptul că de fapt malformația ocupă și bazinul, partea posterioară a abdomenului (numită retroperitoneu) și pătrunde în canalul vertebral comprimând nervii care pornesc din măduva spinării. Pe lângă riscul de a genera o hemoragie fatală, din cauza atingerii medulare, durerile fetiței au devenit insuportabile, au apărut semne de pareză (mers dificil). Acum câteva săptămâni fetița a fost transportată în comă la secția de reanimare din Timișoara, coma care s-a adeverit a fi un soc dureros din cauza compresiei medulare.

În decursul celor doi ani familia Alexandrei a contactat centre renumite cum ar fi Clinica AKH din Viena, o clinică din Turcia precum și un centru hemodinamic din București (la cel din urmă s-a încercat un tratament prin cateterism însă fără rezultat. Din cauza durerilor insuportabile a fost solicitat Dr. Galajda Zoltan care a văzut pacienta la Spitalul de la Chișineu-Cris aparținând Societății Terapeutica. Din cauza riscului hemoragic crescut (și bine înțeles al durerilor fetiței) a cerut imediat investigarea ei.

Bolnava a fost imediat acceptata de Centrul de Diagnostic Neuromed din Timișoara. Datorită examinării impecabile efectuate aici, printr-un cateterism suplimentar efectuat de echipa din Debrecen condusă de Dr. Toth Judith, s-au putut identifica cu precizie acele vase care alimentau tumora. Din cauza riscului operator crescut, Directorul Institutului de Chirurgie din Debrecen nu a aprobat efectuarea acestei intervenții, în ciuda faptului că Directorul Societății Terapeutica a acceptat să sponsorizeze intervenția până la o suma de 20.000 (douăzeci de mii) de euro. Trebuie să amintim deosebita solidaritate a copiilor și a părinților de la școala unde învăța Alexandra care au adunat aproape 4000 (patru mii) de euro pentru ca Alexandra să poată fi investigată și operată.

În aceste condiții Dr. Galajda a decis ca operația să fie efectuată de urgență în Compartimentul de Chirurgie Cardiovasculara din Satu Mare. S-au oferit voluntari pentru a face parte din echipa operatorie Dr. Cornea Alexandru de la Institutul CC Iliescu Fundeni (chirurg cardiovascular) și Dr. Arhire Dorin, medic anestezist chirurgie cardiovasculară (au participat fără nici o renumerare, plătindu-și și biletele de avion). Nu trebuie uitat nici medicul anestezist de chirurgie cardiacă de la Satu Mare, dr. Traianela Ionescu și asistentele secției.

Operația a fost efectuată pe data de 29.04 și a durat aproximativ 5 ore. Emoțiile echipei au fost mari la trezirea pacientei întrucât operația s-ar fi putut solda cu leziuni medulare ireversibile și implicit paralizie. În prezent Alexandra este într-o stare perfectă, și-a redobândit mersul, nu are dureri, i-a dispărut tumora pulsatilă (pe cale de a se rupe) de pe fesă. În afară de cei care au ajutat-o pe Alexandra, costurile operației au fost suportate de Societatea Medicala Terapeutică și de Consiliul Județean Satu Mare. Celor care au ajutat-o și m-au ajutat țin să le mulțumesc încă odată.

Mă folosesc de prilejul acestei conferințe de presă pentru a preciza situația mult controversatului compartiment de chirurgie cardiovasculară de la Satu Mare. Din păcate până acum au fost mediatizate și informații care nu corespund realității.

Compartimentul a fost deschis oficial în data de 06.12.2012 și are doar 4 paturi fiind situat pe aripa scurtă a secției de cardiologie, având paturi de terapie intensivă și laborator propriu cu aparatură de ultimă generație, inclusiv aparat de asistență circulatorie. Personalul acestui compartiment a fost instruit din fonduri de sponzorizare și este menit să deservească atât compartimentul de chirurgie cardiovasculară cât și paturile de terapie intensivă ale cardiologiei (restul paturilor fiind ale secției de cardiologie, administrate de această secție!). Un rezident în chirurgia cardiovasculară este deja în formare, participând la toate operațiile pe cord deschis și, spre deosebire de alți colegi care nu au reușit să se integreze în această profesie grea, are și calitățile morale, etice care au fost impuse de fapt intregului personal al chirurgiei cardio-vasculare. Compartimentul a fost înființat prin decizie de Minister pentru ca, pe cele 4 paturi să asigure tratament chirurgical bolnavilor cu patologie cardiacă complexă, cu risc operator crescut, care până acum se adresau Clinicii din Debrecen (cei care aveau posibilități materiale) sau celor care nu aveau până acum această posibilitate. Se preconizează formarea a doi specialiști tineri care să asigure continuitatea compartimentului efectuând pe lângă operații elective, acele urgențe care nu ar putea ajunge în siguranță la Centrul Universitar la care este arondat Satu Mare și-anume Institutul Inimii din Cluj-Napoca. Prin activitatea acestui compartiment, beneficiind de aparatură specifică, și secția de cardiologie din Satu Mare (bine înțeles după insușirea unor tehnici noi) va putea desfășura asistență de urgență la noi standarde calitative. Până în prezent (de la deschidere), pe cele 4 paturi ale compartimentului au fost efectuate numai de către Dr. Galajda Zoltan exact 200 de operații cardiovasculare din care 15 operații pe cord deschis.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente