vineri, martie 29, 2024
AcasăsusCe se întâmplă cu patrimoniul de la Roșia Montană?

Ce se întâmplă cu patrimoniul de la Roșia Montană?

Ordinul Arhitecților din România și mai multe organizații pentru protecția patrimoniului îl acuză pe Daniel Barbu, ministrul Culturii, că dezinformează publicul atunci când afirmă că vestigiile arheologice de la Roșia Montană vor fi protejate în cadrul proiectului minier. Prezenți la conferința “Adevărul despre patrimoniul istoric de la Roșia Montană: ce nu spun Daniel Barbu, Ministrul Culturii, și Gold Corporation”, reprezentanții OAR și ai ONG-urilor au declarat că Ministerul Culturii ar putea oricând să inițieze procedura pentru includerea Roșiei Montane în Patrimoniul mondial UNESCO, însă reprezentanții instituției nu doresc acest lucru deoarece susțin proiectul RMGC.

Ștefan Bâlici, vicepreședinte al Asociației Arhitectură, Restaurare, Arheologie și coordonator al șantierelor de restaurare ARA de la Roșia Montană, a declarat că exploatarea minieră ar provoca distrugerea a 80% din patrimoniul existent în zonă, iar cea mai mare parte a galeriilor romane, medievale și moderne ar dispărea.

Recent, ministrul Barbu a afirmat într-o dezbatere televizată că galeriile romane care au rămas neatinse din perioada romană nu vor fi distruse. Ministrul se referea la complexul de galerii Cătălina-Monulești, care fac parte acum din Muzeul Mineritului amenajat la RMGC în localitate.

Însă arhitectul Bâlici a explicat că multe alte galerii ar fi distruse odată cu începerea proiectului, inclusiv galeriile romane din masivele Cârnic și Orlea. Acestea se află în prezent pe Lista Monumentelor Istorice de categorie A.

“Unul dintre cele mai valoroase ansambluri miniere din Europa”

Într-un document postat pe site-ul său săptămâna trecută, Ministerul Culturii arata că nu există în arhiva ministerului niciun dosar de nominalizare a Roșiei Montane pentru a fi înscrisă pe Lista Tentativă UNESCO: „Din analiza proceselor verbale ale Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice nu reiese că un asemenea dosar ar fi fost vreodată supus avizării”.

Însă reprezentantul ARA arată că asociația a redactat un dosar potrivit procedurilor recomandate de UNESCO, dosar pe care l-a depus la minister încă din anul 2010. Dosarul propunea ca Roșia Montană să fie înscrisă pe Lista Tentativă a UNESCO, apreciind că sunt îndeplinite condițiile cerute de UNESCO, ca de exemplu cele de integritate și de autenticitate.

Un an mai târziu, în 2011, Comisia Națională a Monumentelor Istorice a cerut  înscrierea Roșiei Montane în UNESCO. Potrivit lui Bâlici, la ora actuală ministrul Culturii nu mai avea de făcut nimic altceva decât să expedieze dosarul.

Însă până acum niciun ministru în funcție nu a făcut acest lucru, în ciuda faptului că ICOMOS, organism consultativ UNESCO, a cerut acest lucru în repetate rânduri. Din 2002, la fiecare adunare sau reuniune importantă, ICOMOS a emis câte o rezoluție referitoare la Roșia Montană, cerând autorităților române să înceapă procedura de evaluare a valorii patrimoniului de la Roșia Montană, a explicat arhitectul. În pozițiile sale oficiale, ICOMOS a cerut renunțarea la proiectul RMGC.

Michael Petzet, președintele ICOMOS în perioada 1999 – 2008, a vizitat Roșia Montană în 2007. După vizită, președintele i-a trimis o scrisoare premierului de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, în care numea situl arheologic „unul dintre cele mai vechi și mai valoroase ansambluri miniere din Europa și din întreaga lume”.

1 COMENTARIU

  1. Mi se pare o idee excelenta sa fie inclusa rosia montana in patrimoniul UNESCO, deoarece ar avea un potential turistic ridicat si s-ar putea castiga de pe urma aceasta pe termen lung.

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente