luni, iunie 17, 2024
AcasăLocaleCe semnifică RUSALIILE sau Pogorârea Sfântului Duh: TRADIȚII ȘI OBICEIURI

Ce semnifică RUSALIILE sau Pogorârea Sfântului Duh: TRADIȚII ȘI OBICEIURI

Duminica Cincizecimii, a Pogorârii Sfântului Duh sau a RUSALIILOR, este numită în popor și Duminica Mare. Aceasta este sărbătoarea anuală a Pogorârii Sfântului Duh peste Sfinții Apostoli, eveniment foarte important din viața Bisericii. 

Sărbătoarea cade întotdeauna duminica, la zece zile după Înălțare și la 50 de zile după Paște. RUSALIILE reprezintă, totodată, sărbătoarea întemeierii Bisericii creștine, pentru că, în aceeași zi, în urma cuvântării Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creștinism aproximativ 3.000 de oameni, care au alcătuit cea dintâi comunitate creștină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu.

RUSALII OBICEIURI și TRADIȚII. Potrivit mărturiilor apostolilor, Duhul Sfânt, sub chipul unor limbi de foc, i-ar fi umplut de darurile sale pe aceștia. Pentru început, apostolii au căpătat puterea de a vorbi în limbi străine, necunoscute de ei până atunci. Spre mirarea multor oameni aflați în Ierusalim, cei 12 au început să facă învățătura Mântuitorului în diferite limbi, deși acești ucenici erau cunoscuți de mulți dintre cei prezenți ca fiind evrei simpli, în niciun caz preocupați de învățarea limbilor străine. Apoi, apostolii au ieșit în toată lumea, săvârșind minuni, întorcând pe păgâni de la închinarea idolilor și aducând la credință de la oameni simpli la împărați. Începutul a avut loc chiar în acea zi a Pogorârii Duhului Sfânt, când, în urma predicii apostolului Petru, 3.000 de „suflete” au crezut în Hristos, alcătuind prima comunitate creștină.

Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt a fost numită, în românește, RUSALII, de la sărbătoarea trandafirilor din lumea romană, consacrată cultului morților. Creștinii au preluat obiceiul roman, făcând din sâmbăta de dinaintea RUSALIILOR una din zilele de pomenire generală a morților. În unele zone ale țării, în sâmbăta RUSALIIlOR se împart oale împodobite cu flori, cu un colac deasupra, pentru pomenirea morților. În duminica RUSALIILOR se împart farfurii frumos împodobite, pentru vii.

Potrivit tradiției Bisericii Ortodoxe, lunea de după duminica RUSALIILOR este consacrată proslăvirii Sfintei Treimi (Tatăl, Fiul și Sfântul Duh). Astfel, sărbătoarea RUSALIILOR are consacrate două zile.

TRADIȚII și OBICEIURI RUSALII. În ajunul RUSALIILOR se țin Moșii de vară sau de RUSALII – cu târguri unde oamenii găsesc cele necesare pomenilor, dar și prilej de veselie. Se crede că sufletele morților (moșilor), după ce părăsesc mormintele în Joia Mare (cea de dinaintea Paștilor), se preumblă printre cei vii, înapoindu-se la locul lor în Ajunul RUSALIILOR.

De RUSALII, este obișnuit și faimosul joc al călușarilor, constând în săritul peste foc pentru a scăpa de iele – zâne rele. Tot de RUSALII, în biserici se aduc ramuri verzi de tei sau de nuc, care se binecuvintează și se împart credincioșilor. Acestea simbolizează limbile de foc ale puterii Sfântului Duh pogorât peste apostoli. În România, sunt două zile libere oficiale de RUSALII: duminica RUSALIILOR și luni, a doua zi de RUSALII.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente