Acasă Locale Cel de-al treilea pod peste Someș, deschis circulației

Cel de-al treilea pod peste Someș, deschis circulației

Vineri, 22 octombrie 2021, o zi istorică pentru municipiul Satu Mare fiindcă la această dată a fost inaugurat cel de-al treilea pod peste râul Someș, parte integrantă a Variantei de Ocolire a municipiului Satu Mare. Totodată, principalul sector al Variantei de Ocolire a fost deschis circulației. Mai exact este vorba despre tronsonul de patru kilometri cuprins între Drumul Careiului și strada Aurel Vlaicu, tronson care include și podul peste râul Someș. Tehnic vorbind este vorba despre un tronson de 4 km, cuprins între DN 19 Satu Mare – Oradea și DN 19A Satu Mare – Petea. Așa cum am scris mai sus, podul peste Someș ce are o lungime de peste 650 metri și o deschidere principală de 90 de metri, este parte integrantă a Variantei de Ocolire ce a fost dată în folosință.Potrivit autorităților locale, până la finele anului 2021 se va putea circula pe întreaga centură.

La eveniment au luat parte autoritățile locale, județene, demintari, constructorul și directorul CNAIR, Cristian Ovidiu Pistol.

“Acest segment reprezintă unul dintre cele mai importante porțiuni, pentru că face legătura dintre DN19 și DN19A. Traficul greu va evita proximitatea centrului municipiului. Mulțumesc autorităților locale care s-au implicat foarte în mult în a putea da în trafic acest sector de variantă ocolitoare. Am avut multe dificultăți, respectiv am avut de relocat utilități”, a precizat directorul CNAIR, Cristian Ovidiu Pistol.

Momentul a fost precedat de prezentarea proiectului cât și a dificultăților întâmpinate în timpul lucrărilor, detalii oferite de către reprezentantul firmei executante.

În continuare a luat cuvântul deputatul PNL, Adrian Cozma. Vicepreședintele PNL a subliniat importanța pe care o are tronsonul dat în folosință și efectele benefice pe care le va avea asupra traficului.

“Această investiție va rezolva o mare problemă a traficului, nu doar pentru sătmăreni. Este cea mai importantă investiție în ultimii 30 de ani. Segmentul dat astăzi în folosință este cel mai important, pentru că cuprinde podul, podul mult așteptat. O lucrare de calitate, o lucrare bună, care va rezolva în principal problema traficului greu în municipiul Satu Mare”, a precizat deputatul PNL Adrian Cozma.

Directorul CNAIR a mai precizat faptul că estimările dau ca termen pentru darea în folosință a întregului obiectiv, sfârșitul acestui an.

Reamintim că Varianta de ocolire a municipiului Satu Mare are o lungime totală de peste 19 km, este prevăzută cu două noduri rutiere precum și cu cinci poduri și pasaje.

Mesaje transmise de autoritățile locale

Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare a declarat: “Inaugurarea acestor 4 kilometri din Varianta de Ocolire a municipiului Satu Mare reprezintă o primă etapă dintr-o dorință foarte veche a județului, care are în vedere interconectarea drumurilor județene cu cele regionale prin Drumul Expres Satu Mare – Baia Mare, dar și cu rețeaua de autostrăzi europene prin conexiunea cu Drumul Expres M49 din Ungaria. În perioada mandatului meu de parlamentar, împreună cu deputații de la acea vreme, Kereskenyi Gabor și Erdei D. Istvan, am căutat anual resurse financiare pentru Varianta de Ocolire, iar la insistențele noastre s-a început realizarea studiului de fezabilitate și a demarat astfel investiția. Studiul de fezabilitate a fost finanțat în anul 2006 de cele două județe – Satu Mare și Maramureș și a fost actualizat în anul 2014 pentru cei 20 de kilometri ai Variantei de Ocolire a municipiului Satu Mare”.

”De astăzi, conexiunea rutieră între Drumul Careiului și strada Aurel Vlaicu este deschisă circulației publice. Noul pod peste râul Someș va descongestiona traficul pe celelalte două poduri dar și din întreg municipiul Satu Mare. În continuare Instituția Prefectului Județul Satu Mare se va implica activ și susține finalizarea cât mai rapidă a întregului proiect al Variantei de Ocolire a municipiului Satu Mare. Un deziderat important al sătmărenilor s-a împlinit astăzi!„, a transmis prefectul județului Satu Mare, Altfatter Tamas.

Discursurile autorităților a fost urmat de darea în folosință. Primul șofer care a condus pe Varianta de Ocolire a primit din partea deputatului Adrian Cozma o sticlă de șampanie.

- Advertisment -

Cele mai populare

Voluntarii ISU Satu Mare salvează vieti și prin donarea de sânge

Ziua internaţională a voluntarilor (International Volunteer Day - IVD) este sărbătorită, în fiecare an, la data 5 de...

Avansări în grad la ISU Someș

De Ziua Națională a României, în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgentă - ISU “Someș” Satu Mare, au...

Un sătmărean dorește să doteze 10 pârtii de schi cu scaune speciale pentru persoanele cu dizabilități. Are nevoie de ajutorul nostru

Cel mai curajos proiect al momentului, destinat persoanelor cu dizabilități, este mișcarea prin care se dorește accesibilizarea sportului...

A căzut prima zăpadă în județul Satu Mare

Serviciul Public Județean - SPJ Salvamont Satu Mare anunță că în județul Satu Mare a căzut prima zăpadă....

Comentarii recente