vineri, iunie 2, 2023
AcasăsusCel mai bogat român își închide toate fabricile

Cel mai bogat român își închide toate fabricile

Cel mai bogat român, Ioan Niculae, amenință că trage obloanele peste imperiul său din industria chimică, peste o lună. Dacă Guvernul nu se implică pentru a-l ajuta pe el si pe ceilalți mari consumatori de gaze, din industria îngrășămintelor din România rămâne doar Azomureș, fabrică controlată de o casă de comerț elvețiană. Niculae a mai folosit și în trecut marota închiderii fabricilor sale și a șomajului pentru mii de angajați pentru a determina autoritățile să-l sprijine într-un fel.

Pe 15 iulie, imperiul industrial InterAgro al lui Ioan Niculae, cel mai bogat român, se închide. În această dată, este programată închiderea și intrarea în conservare a Viromet Victoria și a Chemgas Slobozia, ultimele două combinate de îngrășăminte ce încă funcționează, după ce Amurco Bacău, Nitroporos Făgăraș, Donau Chem Turnu Măgurele și Azochim Săvinești au fost deja închise. Toți cei 6.000 de angajați ai fabricilor vor fi trimiși în șomaj. Până acum, Niculae a disponibilizat peste 4.000 de angajați.

Cele șase combinate chimice consumă laolaltă, când funcționează toate, circa 3 miliarde de metri cubi, la fel ca toată populația României. În domeniul îngrășămintelor chimice, în afară de Niculae, doar Azomureș mai reprezintă un actor important. „Se poate verifica, toate contractele noastre de gaze și energie electrică expiră în 15 iulie. Prețul gazului, care contează în proporție de 79% în costurile noastre, este prea mare. Nu mai putem funcționa. Fiecare fabrică activă îmi aduce pierderi de 1,5 milioane de dolari, lunar, 9 milioane de dolari, în total”, a spus Niculae.

Potrivit acestuia, prețul gazului românesc a devenit prohibitiv pentru industrie și este mai scump chiar decât cel de pe piețele vestice. În acest sens, oferă exemplul hub-ului Baumgarten, de referință pentru piața central și est-europeană, unde prețul este de 295 de doari pe mia de metri cubi, în timp ce Romgaz vinde pe piața liberă și cu 320 de dolari pe mia de metri cubi. Prețul prohitiv al gazului s-ar fi suprapus cu o conjunctură defavorabilă pe piața îngrășămintelor, o supraofertă ce generează prețuri mici, astfel încât activitatea este ineficientă, spune Niculae.

Omul de afaceri nu a precizat dacă închiderea fabricilor este defintivă, sau doar temporară, însă afirmă că, în cazul în care situația nu se remediază pe termen scurt, se gândeste inclusiv la relocarea lor. „Le desfacem bucată cu bucată și le mutăm în altă țară”, spune Niculae. Totuși, acesta nu admite că ar fi falit. „Mai găsesc eu 100 -150 de lei, prin buzunare. Mai avem agricultura, care merge bine, industria alimentară, care merge bine, și energia, care merge binișor. Dar industria chimică e moartă”, precizează patronul InterAgro.

Guvernul îi intinde o mână de ajutor

Recent, ministrul Economiei, Constantin Niță, a anunțat că Guvernul va lansa un program de ajutorare a marilor consumatori industriali de gaze, pe modelul celui dedicat marilor consumatori de energie electrică, prin care peste 100 de companii au fost exceptate de la plata unui anumit număr de certificate verzi. Nu s-au oferit însă detalii despre ce va presupune acesta. Niculae spune că nu se va putea impune niciunei companii la ce preț să vândă gazele, însă ar putea fi suprataxată orice depășire a unui preț convenit. „Tu, producător român de gaze, scoți gazul din pământ cu 50 de dolari și vrei să-l vinzi cu 320 de dolari. Să faci profit de 500%. Statul, pe baza unor studii de impact, poate suprataxa orice producător ce vinde peste…230 de dolari, să zicem”, se plânge Niculae.

De precizat că omul de afaceri, în ultimii ani, a amenințat că închide, și chiar și-a închis temporar fabricile, în repetate rânduri. De fiecare dată a acuzat oficialii de stat că nu susțin îndeajuns industria. În vremeaGuvernelor Tăriceanu și Boc 1 și 2, acesta a fost principalul beneficar al unei legi ce-i oferea gaz la preț redus de la Romgaz și este acum acuzat într-un dosar de subminare a economiei naționale, laolaltă cu alti 40 de foști angajați la Ministerul Economiei, Romgaz și doi foști miniștri, Adriean Videanu și Varujan Vosganian.

Piața gazului pentru consumatorii industriali s-a liberalizat, prin egalizarea treptată a prețului intern cu cel de import, potrivit angajamentelor luate în fața FMI și UE. În prezent, importurile se fac la un preț de circa 380 de dolari, în timp ce gazul românesc costă 300-320  de dolari, fără componenta de transport și distribuție. Convergența prețului la gazul din intern cu cel de pe piețele vestice a fost deja atinsă.

Guvernul a decis să lase producătorii și consumatorii mari să-și negocieze direct prețul, singurul reper reglementat fiind un preț de 72 lei/MWh, stabilit drept referință pentru producători pentru plata impozitelor. Consumatorii spun însă că acesta ar trebui să fie prețul pe care ar trebui să-l plătească, lucru cu care producătorii nu sunt de acord, și de aici a apărut un blocaj pe piață.

Ioan Niculae este cel mai bogat român din ultimii ani, potrivit Forbes, având o avere estimată de circa 1,1 miliarde de euro. Are afaceri în chimie, agricultură, turism, energie, fotbal și transporturi maritime.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente