Acasă Locale Stiri Satu Mare Cercetătorii moldoveni au creat soiuri de roșii, rezistente la îngheț și secetă

Cercetătorii moldoveni au creat soiuri de roșii, rezistente la îngheț și secetă

Cercetătorii de la Academia de Științe din Republica Moldova au creat noi soiuri de tomate, rezistente la îngheț, secetă și boli și care dau o recoltă mai bogată.

Prețul unui kilogram de semințe va fi de aproximativ 480 lei, acestea fiind de câteva ori mai ieftine decât al celor de import.

Totodată, un kilogram de semințe este suficient pentru plantarea unei suprafețe de 1,5 – 2 hectare.

Din mai mult de zece hibrizi obținuți, trei au fost aleși pentru brevetare, iar până la sfârșitul acestui an, noile soiuri vor fi supuse testelor pe teren,  ulterior putând fi vândute fermierilor.

„Pentru a stimula producerea noului soi, celulele plantei au fost supuse acțiunii virușilor și expunerilor radioactive”, a declarat vicedirectorul Institutului de Genetică al Academiei de Științe, Larisa Andronic, citată de publika.md.

La rândul său, doctorul în științe biologice, Iulia Sîromeatnicova, susține că productivitatea noului soi este de peste 56 de tone la hectar, adică cu 126% mai mult decât celelalte soiuri.

- Advertisment -

Cele mai populare

Educația sexuală atacată de Klaus Iohanis la CCR ,promovată de deputați

Legea prin care "educația sexuală” în școli este înlocuită cu "educație sanitară” este constituțională, a decis joi Curtea Constituțională, care a respins...

Taxe care pot fii achitate online din Septembrie

Începând de joi, 24 septembrie, plățile pentru contravaloarea permiselor de conducere realizate de persoanele fizice pot fi achitate online, prin Ghișeul.ro, a anunțat...

Primarul comunei Tarna Mare

Ce înseamnă să fii primar?  -E o mare onoare, dar și o mare responsabilitate, pentru că  oamenii din comuna...

Simona Halep a câștigat turneul de la Roma

Simona Halep și Karolina Pliskova au disputat al doilea meci direct dintr-o finală din circuitul WTA la Roma, luni, de la 15:30. Românca noastră a câștigat finala dupa 2...

Comentarii recente