Acasă Locale Internationale Cetățenii moldoveni preferă Uniunea Vamală realizată de Rusia, în detrimentul UE

Cetățenii moldoveni preferă Uniunea Vamală realizată de Rusia, în detrimentul UE

moldova

Cel puțin 50 la sută dintre moldoveni preferă aderarea la Uniunea Vamală, față de 32 la sută care ar opta pentru Uniunea Europeană, arată Barometrul de Opinie Publică difuzat joi.

Întrebați ce ar alege între aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană sau la Uniunea Vamală, 50 la sută dintre cei chestionați au ales a doua opțiune, în timp ce 32 la sută au declarat că ar prefera aderarea țării lor la UE, relatează portalul Unimedia.md.

Totodată, sondajul arată că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) conduce în preferințele alegătorilor cu 16 la sută, urmat de Partidul Comuniștilor (PCRM) cu 11,3 la sută, Partidul Liberal (PL) cu 11,1 la sută și Partidul Liberal Democrat (PLDM) cu 7,1 la sută.

Peste 75 la sută dintre cetățeni consideră că țara merge într-o direcție greșită, arată sondajul, care constată că populația Republicii Moldova devine tot mai îngrijorată de situația din regiune, având în vedere tensiunile din estul Ucrainei. Potrivit rezultatelor BOP, 20 la sută dintre moldoveni sunt îngrijorați de posibilitatea izbucnirii unui război în zonă.

„Procentul este destul de mare, dacă se compară cu barometrul din urmă cu doi ani, când nu exista această teamă”, a explicat directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie.

Rezultatele sondajului realizat de către Institutul de Politici Publice și CBS-AXA și finanțat de Fundația Soros Moldova arată totuși că cea mai mare îngrijorare a moldovenilor o reprezintă prețurile. În topul temerilor urmează sărăcia, viitorul copiilor, șomajul și corupția.

Sondajul a fost realizat în perioada 28 martie – 7 aprilie, în 85 de localități, pe un eșantion de 1.104 persoane. Marja de eroare este de plus sau minus 3 la sută.

Uniunea Vamală Eurasiatică este o asociere între Rusia, Belarus și Kazahstan, în interiorul căreia s-au anulat taxele vamale la comerțul reciproc și s-a introdus un sistem uniform de taxare a importurilor.

- Advertisment -

Cele mai populare

Ziua Națională, marcată în avans de cei mai mici preșcolari ai Grădiniței Nr.1

În fiecare an de 1 Decembrie românii sărbătoresc Ziua României și își amintesc de eroii...

BNR a prezentat banconta pe care este imprimată Ecaterina Teodoroiu

Prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentată o personalitate feminină – Ecaterina Teodoroiu, a fost prezentată...

Programul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a fost modificat

Instituția Prefectului Satu Mare a anunțat modificările aduse în programul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României din 1...

Oficial! S-a stabilit ora la care se pornește iulminatul festiv

Așa cum anticipam, https://www.jurnaluldesatumare.ro/mantia-magica-a-sarbatorilor-de-iarna-se-asterne-peste-orasul-nostru-noi-imagini-cu-decoratiunile-festive/ , iluminatul festiv se pornește pe data de 30 noiembrie începând cu ora 18.00.

Comentarii recente