marți, februarie 27, 2024
AcasăEditorialEditorial - Cine iese la „Mișcare”?

Editorial – Cine iese la „Mișcare”?

editorialjsmkRecentele peregrinări prezidențiale, din Constanța, la Huta Certeze  nu au scăpat neobservate, mai ales că ele au venit după o îndelungă hibernare cotroceană. Frisonantă pentru adversarii lui Traian Băsescu a fost constatarea că, în ciuda tuturor estimărilor negative, șeful statului a fost primit peste tot, cu simpatie. Nu-i vorbă, și mnealui și-a mai revizuit, vorba aia, atitudinile față de electorat și nu-și mai permite să urecheze vreo babă care i se     pare lui c-ar fi leneșă, ori vreo profesoară mai șleampătă, cu salariul tăiat.

Fulgerător, Băsescu și-a amintit că de fapt, el este un om politic. Și dacă vrei să prinzi în momeală fazanul, atunci trbuie să hohotești la greu și să te străduiești să fii cât mai agreabil. Nu-i greu de ghicit că marinarul suprem pregătește ceva. Acum nu face altceva decât să „prospecteze piața”. Încearcă marea cu degetul și testează reacția populației. Semnele de până acum sunt cât se poate de încurajatoare. Dezbărarea publică de PDL, luatul în coarne cu USL vor avansa încet – încet ideea că Băsescu, plus clonele sale politice, pot deveni o alternativă care, la o adică, ar mai putea ameți, la ceas de toamnă viitoare, alegătorii.

Băsescu este extrem de preocupat de succesiune. Cine va veni după el? Sorții – provizorii, e drept – i-l scot în cale pe Crin Antonescu, favoritul tuturor sondajelor. Pornind de la aceasta, lui Băsescu nu-i rămâne altceva de făcut decât să orienteze nemulțumirea generală înspre PNL și – pe cale de consecință – înspre Crin Antonescu.

Poate de aici și atitutidinea aceea de non combat față de Victor Ponta. Pentru Traian Băsescu, liderul PSD nu este un adversar real.Visurile succesiunii prezidențiale pot fi încurcate doar de Crin Antonescu și de aceea, toate tunurile disponibile în arsenalul cotrocean vor fi îndreptate către acesta.Calculul băsecian este cât se poate de simplu: dacă va reuși să-l impună pe Mihai Răzvan Ungureanu la palatul Cotrceni, atunci partidul acestuia, care va porni de la bruionul numit „Forța Civică”, și se va numi probabil „Mișcarea Populară”, se va umfla ca o gogoașă.
Nici devotata Lenuța Udrea nu mai pierde vremea cu tricotatul ori cu mopul: ea trafichează la greu ademenirea unui grup masiv de parlamentari din PP-DD, care să se adauge celui existent, al parlamentarilor nemulțumiți din PDL, dând astfel „Mișcării Populare”, o articulație serioasă și un puternic bastion politic, la nivelul înalt al politicii.Este evident că tabloul politic românesc este încă foarte departe de o cât de modestă coagulare. Nisipurile sunt extrem de mișcătoare și te poți trezi cu te miri ce situații, nici măcar visate.Este destul doar să aruncăm o privire asupra situației politice din partidele sătmărene de acum un an și să facem o comparație cu situația de astăzi. S-au petrecut lucruri pe care absolut nimeni nu și le putea imagina. Atunci vă dați seama că la nivel național, acolo unde există mize cu adevărat reale și nu doar fantasmagorice proiecții, cum sunt multe pe la noi, transformările politice pot căpăta accente de-a dreptul brutale.Oricum,
Băsescu stă liniștit: poporul pare a fi uitat gafele pe care prezidentul le-a făcut în ultimii ani. C-așa-i românul: iertător și cu memoria scurtă.Dar cât de scurtă sau lungă este memoria românului, vom putea afla atunci când vom asista – sau nu! – la galopul noii „Mișcări Populare”, care, iată, pe 25 mai se trnasformă în partid politic. Frumoasă năpârlire!Tata Traian lucrează pentru asta cu trup, suflet și toate mijloacele  pe care funcția numărul unu în stat i le pune la dispoziție.Băsescu a prins iar gustul aventurii politice astfel că nimeni și nimic nu-l mai pot opri. Pe cale de consecință, peste un an și jumătate, el nu va deveni un venerabil pensionar, ci un veritabil gambler pe scena politică.Unde mai pui că prezidentul are informați la care noi, profanii, nu avem niciun fel de acces. Așa că surprizele politice se vor ține lanț. Cel puțin până în toamna viitoare…
Felician POP 
- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente